Ajankohtaista 

Gaalamenusta luvassa klassisen keittotaidon ylistys

13.11.2020

PRO-gaala on Finlandia-ravintolan käyntikortti, luonnehtii tuore keittiöpäällikkö Mika Jokela. Hän rakentaa gaalamenun klassisesti yhdistellen, omalla twistillä piristäen.

Finlandia-ravintola on nyt Finlandia-talon omissa käsissä. Keittiöpäällikkö Mika Jokelan ruokafilosofia on ottaa koko Suomi käyttöön.

- Otan koko Suomen ruoka-aitat käyttöön. Ruokamme on jatkossakin puhdasta ja turvallista, ja toimintamme läpinäkyvää.

Jokela tarvitsee hyvän ruoan tekemiseen tuottajia. Luottamusta tarvitaan molemminpuolisesti: tuottajan pitää uskoa, että kannattaa kasvattaa kukonpoikia ja kaikkea muuta. Sitä Jokela toivoo enemmän kuin mitään muuta:

- Kun on hyvä raaka-aine, on helppoa olla hyvä keittäjä! Kotimaisessa tuotannossa myös jäljitettävyys on omaa luokkaansa. Me olemme ravintola nimeltä Finlandia, se velvoittaa meitä ja kannamme vastuumme. Katsomme kaikessa kotimaisuutta, mutta emme sido käsiämme.

PRO-gaalasta tulee uudistuneen Finlandia-ravintolan käyntikortti.

- PRO-gaala on meille näytön paikka ja käytämme isot paukut tuodaksemme meidän jutun esiin. Alan toimijat ovat hyvin vaativia, toisaalta ei ole kovin montaa taloa, jossa voitaisiin toteuttaa tällainen kokonaisuus yhtä tyylikkäästi.

Ravintolapäällikkö Terhi Mustonen uskoo, että vaativuudesta saadaan lisäpotkua. 700 hengen gaala on eri juttu kuin 20 hengen illallinen, mutta isokin seurue koostuu aina ihmisistä:

- Tälle asiakaskunnalle on hienoa tehdä juhla, onhan kyseessä monelle ainutkertainen tilaisuus. Asiakkaamme on aina 700 x yksi ihminen, ei 1 x 700:n joukko. Palvelemme yksilöitä, ja isossakin tilaisuudessa asiakas tuntee olevansa meidän palveltavana.

Miten rakentuu PRO-gaalan menu?

Iso gaala herättää keittiöpäällikkö Mika Jokelan päässä paljon ajatuksia. Hän peräänkuuluttaa jatkuvaa uudistumista, mutta suosii valinnoissaan klassista linjaa.

- Tärkeintä on pitää homma simppelinä: teen selkeää, hyvää ruokaa, jossa on erinomainen maku, Jokela lupaa.

Hänellä on vahva näkemys siitä, miten vaativan kohderyhmän voi yllättää:

- Emme voi yllättää tätä kohderyhmää! Yllätys on siinä, että laatu on tasainen ja elämys kokonaisuutena hyvä. En voi yllättää, mutta jotain mieleenpainuvaa voin tehdä.

PRO-gaalan menusuunnittelussa on mukana monta kokkia siinä mielessä, että sponsorit Atria ja Kalatukku E. Eriksson tuovat alku- ja pääruokien raaka-aineet keittiölle. Tänä vuonna on liharaaka-aineen vuoro tulla alkuruokalautasille, kala nousee pääruokana.

Mika Jokela on inspiroitunut häränhännästä ja koostaa alkuruoan, jossa loistavat  mummolan maut. Ensimaistaminen antaa osviittaa, että kyseessä ovat gastronomisesti edistyneen ja varsin taidokkaan keittäjämummon maut. Koko makupaletti saa pureskeltavaa, niin taitavasti Jokela pyörittelee suolaista, hapanta, makeaa, umamista.

Pääruokana on klassinen annos kuhasta. Vaikka raaka-aine on herkkä, loihtii keittiö runsaita makuja. Keittiöpäällikön kuvaus annoksesta kuuluu ”klassikko twistillä”, ja toteutus on niin tikissä jo ensimmäisellä maistamisella, että ainoaksi muutostoiveeksi jää kattauksen täydentäminen kastikelusikalla – ja jos mahdollista, lisäkaato kastiketta!

Jälkiruoka on Jokelan upea taidonnäyte kotimaisista marjoista. Ei paljasteta enempää tässä vaiheessa!

Teksti: Mariaana Nelimarkka
Kuva: Mika Jokela