Ajankohtaista 

Jarmo Sultsi, Leijona Catering, Helsinki, PRO Ammattikeittiön kokki -finalisti

29.04.2021

PRO Ammattikeittiön kokki -sarjan finalisti, Varuskuntaravintola Saharan vuoropäällikkö Jarmo Sultsi on ottanut muutaman vuoden ajan tuntumaa keittämiseen uudesta näkökulmasta LeijonaCateringissa, Puolustusvoimien strategisena kumppanina. Korona-aika on opettanut paljon:

- Olen ollut kolme vuotta Leijona Cateringin palveluksessa, ensin Upinniemessä ja nyt pari vuotta Santahaminassa. Koronan myötä on omaksuttava uusia toimintatapoja ja oltava koko ajan joustavampi. Tämä on meille hyvää sparraamista: Puolustusvoimien kumppanina toimimme olosuhteissa kuin olosuhteissa. Korona on hyvää preppaamista, miten kannattaa toimia poikkeusoloissa, Sultsi toteaa.

Varuskuntaravintola Saharassa työmäärä on kasvanut koronan aiheuttamien varotoimien myötä. Varusmiehet on jaettu kolmeen ryhmään: yksi ryhmä on kasarmilla, toinen maastossa ja kolmas lomilla. Ruokaa viedään kolmesti päivässä maastoon, ja sitä varten on jopa rekrytoitu lisää väkeä, Sultsi kertoo.

Palo oman osaamisen kehittämiseen

Sultsille PRO-finaalipaikka tuli ihan puskista.

- Olen ylpeä, että olen päässyt finaaliin, ja tavoitteena on mennä päätyyn saakka. Vähä-Savon Jarmon sanoin: jos jää paikalleen, valuu alaspäin. On ollut hienoa huomata, miten koko ala ja etenkin Leijona Cateringin väki elävät mukana, olen saanut hirveästi tsemppi- ja onnitteluviestejä jopa ennestään tuntemattomilta leijonalaisilta eri kanavia myöten, Sultsi kertoo.

Hänellä on seuraavaksi tavoitteena suorittaa keittiömestarin opinnot. Vuoropäällikkönä työskentelevä mies haluaa pätevyyden esimiestehtäviin.

- Kouluttautua kannattaa aina; se on kaiken perusta. Koulutuksesta voi saada juuri niitä pikkujuttuja, mitä kaipaa työssä. Tärkein on oma asenne: sen pitää olla positiivinen, avoin ja vastaanottavainen. Jos jää paikoilleen seisomaan, ei kehity, ja minulla on hirveä halua kehittyä, oppia tuntemaan asiakas ja asiakkaan toiveet, ja siltä pohjalta lähteä kouluttamaan itseäni nykyisessä työssäni, Sultsi summaa.

Hän paljastaa ehtineensä jo kertaalleen kyllästyä keittämiseen.

- Ei enää yhtään serviisiä, ajattelin ennen kuin sain Taitotalon kongressikeskuksessa päälliköksi Jarmo Vähä-Savon, joka opetti ranskalaisen keittiön salat ja sai uudestaan innostumaan alalle, Sultsi suitsuttaa alan grand old mania.