Ajankohtaista 

Johanna Kurki, Unica, Turku, PRO Ammattikeittiön päällikkö -finalisti

24.03.2021

Take awayta kampuksella ja mobiilisti

PRO Ammattikeittiön päällikkö -sarjan finalisti Johanna Kurki Unican Ravintola Linuksesta Turun kampukselta kertoo koronan vaikuttaneen aika tavalla työnkuvaansa.

- Etä- ja hybridimallin lisääntyminen vaikuttaa toimintaamme korkeakouluympäristössä. Olemme tiivistäneet palveluitamme kampusalueella ja pidämme vain osan ravintoloista auki, Johanna Kurki kertoo.

Ravintolapäällikön oma toimipiste on toistaiseksi suljettu, joten tarjolla on ollut vuorotellen projektiluontoisia töitä ja lomautusta.

- Koronan myötä toimenkuvat ovat laajentuneet joustavasti, ja olen ollut enemmän arjessa mukana kuin ennen, Kurki kertoo.

Hän pitää korona-ajan suurimpana oppina sitä, miten on lähdetty etsimään liikevaihtomahdollisuuksia monipuolisesti eri suunnista. Digitaalisuuden tuominen osaksi palvelumallia on tärkeässä roolissa.

- Digitaalinen markkinointi ja esimerkiksi verkkokaupan kehittäminen ovat olleet työn alla. Opiskelijaruoka asettaa omat haasteensa, muun muassa sen ulosmyynti vaati Kelan erillisen päätöksen ulos myytävästä opiskelijaruoasta. Otimme take awayn heti käyttöön, kun lupa saatiin, lisäksi kehitimme liikkuvia ratkaisuja.

Opiskelijaruoalle määritelty hinta on tehnyt take away -myynnistä haastavaa, sillä myös pakkaus maksaa. 

- Vastuullinen pakkaus biohajoaviin astioihin on myös taloudellinen panostus ympäristön hyväksi. Samoin korona-ajan vaatima hygieenisyyden tehostaminen on taloudellinen panostus, Kurki huomauttaa.

Opiskelu tuulettaa osaamista ja rakentaa verkostoja

PRO-tunnustuksen arvo on Johanna Kurjelle iso.

- Koen että PRO-finaalipaikka on luottamuksen osoitus, tunnustus hyvin tehdystä työstä ja onnistumisista. Pidän sitä tosi suuressa arvossa, olen kiitollinen päästyäni ehdokkaaksi. Meiltä ammattikeittiöistä tulee paljon huippuammattilaisia, jotka eivät näy julkisuudessa, vaikka puurramme arjessa ja teemme paljon hyvää työtä. Siksikin olen ylpeä tästä kunnianosoituksesta!

Kurki kokee tunnustuksen tulevan niin työyhteisöltä, yhteistyökumppaneilta kuin sidosryhmiltäkin. Jatkossa hän haaveilee voivansa jatkaa niin opiskelua kuin mielenkiintoisia ammatillisia projekteja.

- Sain liiketoiminnan ammattitutkinnon päätökseen Perhossa marraskuussa, siinä oli isona osana digitaalinen viestintä, josta on ollut tukea korona-aikana. Nyt kun on vähän enemmän aikaa, olen ajatellut päivittää suurtalousesimiestutkintoni.

Kurkea inspiroivat työpaikan projektit ja kuviot yhteistyökumppaneiden kanssa.

- Toivon, että tulevaisuudessa voin olla samalla tavalla kehittämässä alaa ja tuoda omaa asiantuntijuutta ja osaamista sinne, missä sitä tarvitaan. Saan projekteista voimaa, Kurki toteaa.

Kurki pitää itseään onnekkaana siinä mielessä, että on saanut liki 25 vuoden urallaan työskennellä ammattitaitoisten ja kokeneiden esimiesten kanssa. Hyvistä esimerkeistä saa voimaa jatkaa eteenpäin. Myös kannustava työyhteisö on ollut tärkeä etenkin opiskellessa.

- Sain tiimiläisiltä ihanaa palautetta, kun toin koulutehtäviä töihin, ja innostukseni tarttui muihinkin. Koulussa paitsi oppii uutta, myös verkostoituu ja saa ystäviä; se on aina hyväksi, Kurki toteaa.

Korona-aikaan hän toivoo ymmärrystä puolin ja toisin.

- Kaikilla ovat voimavarat koetuksella, niin matalapalkka-alan lomautetuilla, joille pitkät lomautukset voivat aiheuttaa taloudellisia ongelmia kuin heillä, jotka ovat töissä joustaneet ja ottaneet vastaan laajempia tehtäviä.

Kurki valaa uskoa:

- Tsemppiä, kyllä kaikki järjestyy! Koronasta seuraa jotain hyvääkin: olemme oppineet reagoimaan nopeasti, olemme joustavampia, vahvempia ja valmiimpia muutokseen. Kunpa jaksaisimme tämän yli, vielä kaivataan koronan koulimia monitaitoisia tekijöitä.