Ajankohtaista 

Juomapuoli hyvin esillä PRO-gaalassa

05.03.2021

Juomapuoli on hyvin edustettuna finalistien joukossa, kun mukana on niin Cocktail Box PRO Innovaatio -sarjassa kuin Kyrön vierailukeskuksen vetäjä Tony Sivula PRO Ravintolapäällikkö -sarjassa. PRO Baarimestari -sarjassa näkyy myös pohjoisen edustus: tunturihotellin Sampsa Muhonen saa vastaansa toisen yhtä lailla pitkän linjan konkarin, Hannele ”Hanski” Hukkasen, ja yhden nuoremman polven baarimestarin, Ortjo Niemisen.

 

PRO Baarimestari -sarjan finalistit

ORTJO NIEMINEN

Baarimestari, Another Doggy, The Other Company, Joensuu

Ortjo Nieminen on joensuulaisen Another Doggyn baarimestari. Vuosikymmenen verran baariasiakkaita palveltuaan Nieminen nostaa työn parhaaksi asiaksi mielikuvituksen ja luovuuden, joilla voi tehdä asiakkaan tyytyväiseksi. Esimerkkinä makuparien luomisesta hän kertoo, kuinka teki kesällä havupuiden neulasista siirappia, joka yhdessä savuviskin kanssa loi vaikutelman nuotiolla istuskelusta. Mahtavinta kaikesta on nähdä asiakkaan ilme, kun hän tunnistaa tavoitellun fiiliksen. Niemisen rakkauden alaan on sytyttänyt pienelle pojalle lappeen-rantalaisravintolassa tarjoiltu ötökkäjuoma – sillä tiellä hän on yhä. Nieminen toivoo saavansa jatkossa enemmän alan markkinointiin tai koulutukseen liittyviä tehtäviä. Koronan jälkeenkin hän uskoo kotiin toimitettujen palveluiden kuten cocktail-boxin ja cocktail-cateringin porskuttavan.

”Asiakaspalveluhenkisyys tulee häneltä luonnostaan ja intohimo alaan sekä oman osaamisen kehittämiseen välittyy asiakkaalle.”

”Ihailen Ortjo Niemisessä eniten hänen loputonta intoa, mielikuvitusta ja kokeilunhalua luoda uusia makuja sekä tarttua uusiin ideoihin.”

HANNELE HUKKANEN

Bar manager, Bistro Johan, Radisson Blu Royal Hotel, Helsinki

Radisson Blu Royal Hotelin Bistro Johanin Bar manager Hannele ”Hanski” Hukkanen aloitti uransa kotikonnuilla Pohjois-Savossa, mutta on ehtinyt palvella helsinkiläisten baarien asiakkaita jo 30 vuotta, liki koko ajan saman työnantajan palveluksessa. Hän pysyy vireessä rakkaudesta lajiin; vaikka takana on pitkä ura, työ on edelleen ihanaa ja Hukkanen viihtyy ihmisten parissa. Kansainvälisen bisneshotellin ilmapiiri, asiakkaat ja työyhteisö ovat hyvän työn avainsanat. Hukkaselle tärkeintä työssä on onnellistaminen. Kun asiakas poistuu onnellisena, kaikki "kolmion kulmat" ovat toteutuneet: asiakas, työntekijä ja työnantaja ovat tyytyväisiä. Uutta haastetta baari-mestarille heittää uusi sukupolvi, joka tulee baariin hakemaan alkoholittomia elämyksiä.

”Asiakkaat ja kollegat rakastavat häntä sekä persoonana että ammattitaidon puolesta!”

”Hanski loihtii drinkin kuin drinkin ammattitaidolla ja lisää siihen joko hienon koristeen tai rennon sutkautuksen kaupan päälle.”

SAMPSA MUHONEN

Baarimestari, Santa’s Hotel Tunturi, Saariselkä

Sampsa Muhonen työskentelee sesongit baarimestarina Santa’s Hotel Tunturissa. Ura Saariselällä urkeni jo 90-luvulla, ja sinne kuopiolaismies palaa jokaiseen sesonkiin. Aika monta ruskaa ja hiihtolomaa mahtuu muistoihin, ja niitä värittävät sadat mukavat vakioasiakkaat, jotka palaavat baaritiskille sesongista ja vuodesta toiseen. Asiakkaiden palaute on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on, että itse viihtyy siinä mitä tekee – työn ilo heijastuu kaikkeen. Omaa jaksamista parantaa nykyään, kun jättää työvuoron jälkeiset lasilliset nolliin. Muhosen suurin toive on, että pääsisi taas hommiin; jos koronasta jotain jää, hän toivoo, että ihmiset tulisivat aikaisemmin ravintolaan, kuten aukiolorajoitusten myötä kävi.

”Tässä on mies paikallaan ja asenne kohillaan.”

”Sampsa löytää kaikkien asiakkaiden kanssa jutunjuurta. Pitkällä kokemuksella varustettu, takuuvarma myyntikisojen ennakkosuosikki!”

PRO Ravintolapäällikkö -sarjan finalisti

TONY SIVULA

Vierailukeskuksen johtaja, Kyrö Distillery Home, Isokyrö

Tony Sivula pyydettiin vetämään Kyrön vierailukeskusta kesällä 2014, ja ravintolapäälliköstä on kasvanut kuudessa vuodessa koko Kyrö Distillery Homen toimitusjohtaja, yrityksen johtoryhmän jäsen ja Kyröfestin tuottaja. Sivulan pitävät käynnissä työkaverit ja jatkuva kehittämisen halu. Hän on valmis tekemään melkein mitä vain asiakastyytyväisyyden ja henkilöstön hyvinvoinnin eteen. Ravintola-alasta on tullut Sivulalle niin rakas, että hän toivoo jäävänsä alalta joskus eläkkeelle. Siihen asti hän tasapainottelee sen kanssa, että työn pitää olla hauskaa, mutta duunia pitää tehdä kovaa. Koronakevään ajan työtä painettiin tauotta käsidesilinjalla, joka pelasti koko tislaamon talouden. Tulevaisuudessa Sivula näkee kotimaisen tislaamo- ja panimoturismin kasvavan; aina ei tarvitse lähteä kauas saadakseen unohtumattomia elämyksiä.

”Ilman Tony Sivulaa Kyrö Distillery ei olisi se, mitä se on tänään.”

PRO Innovaatio -sarjan finalisti

COCKTAIL BOX

Jussi Viljala, Mikko Hissa, Tomi Hiltunen, Mikko Hokkanen, Janette Bertényi-Hynynen, Jani Virta, Erno Vainainen, Julia Kokki

Joensuu, Oulu, Kuopio, Rovaniemi, Helsinki, Turku, Jyväskylä

Cocktail Box tuo cocktail-baarin kuluttajalle kotiin. Lupauksena on cocktail-kokemus, jonka avulla pystyy nauttimaan cocktail-baarin tasoisia juomia kotioloissa. Konseptoitu pakkaus sisältää kolme cocktail-baarin valmistamaa kordiaalia, Schweppes premium -mixereitä, koristeita, ohjeet ja jäitä. Kaikki paitsi alkoholi kuuluu pakettiin, joka toteutetaan tarkasti Suomen lain sallimissa rajoissa, innoittajanaan aluehallintovirastojen maaliskuinen päätös sulkea ravintolat. Idea on mullistava: kyseessä on ensimmäinen cocktail-baarien take away -tuote Suomessa. Toteutus on vahva, sillä mukana on monen cocktail-baarin näkemys. Mukaan lähti baareja Helsingistä Rovaniemelle. Joensuusta kummunnut idea resonoi myös Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Turussa, ja tavoitteena on saada lisää cocktail-baareja mukaan toimintaan. Baarien satsaukset markkinointiin saavat aikaan koko Suomen laajuisen markkinakanavan. Idean kehittäjät näkevät siinä paljon potentiaalia, ja työn alla on muun muassa Cocktail Boxin kehittäminen vähittäiskauppaan sopivaksi tuotteeksi ja verkkokaupan suunnittelu. Yrittäjät eivät näe innovaatiolle rajoja: Cocktail Boxilla on mahdollisuuksia myös kansainvälisille markkinoille verkkokaupan kautta.

”Cocktail Box on viime vuosina eniten suomalaista cocktailkulttuuria edistänyt yksittäinen teko.”

”Cocktail Box on innovatiivisin keksintö moneen vuoteen ravintola-alalla. Se myös työllisti monia baarialan ihmisiä koronakriisin aikana.”