Ajankohtaista 

Nina Lyytinen, Juvenes, Tampere, PRO Ammattikeittiön tuotekehittäjä -finalisti

29.03.2021

PRO Ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjan finalisti Nina Lyytinen katsoo valoisasti tulevaisuuteen, vaikka takana onkin hurja vuosi. Juvenes on kaikkien alan toimijoiden tapaan joutunut sopeuttamaan toimintaansa, mutta kehityspäällikkö Lyytinen poimii vahvimpana trendinä ketteryyden:

- Koronan vaikutus näkyy eniten siinä, että teemme entistä ketterämmin asioita ja muutamme olemassa olevia toimintamalleja. Meidän on opeteltava nopeampaa reagointia ja kokeilevaa kehittämistä. Ketteryys on nyt otettu mukaan kehittämiseen, ja se tulee jäämään.

Ketteränä toimena Juvenes lanseerasi helmikuussa korealaiseen makumaailmaan pohjautuvan take away -konseptin nimellä Såås.

- Tässä ajassa korostuu, että asiakkaan mieltymykset ovat pirstaloituneet. Se näkyy tulevaisuudessa entistä voimakkaammin: on luotava tuotteita ja konsepteja, jotka tarjoavat uudenlaisia elämyksiä. Varsinkin paikoissa, joissa kilpailua on paljon, asiakas hakee erityyppisiä makuja viikon mittaan, Lyytinen selostaa.

Hän on tyytyväinen, että Juvenes toi opiskelijamarkkinaan ensi kertaa autenttista etnistä ruokaa. Hän kertoo asiakaspalautteen olevan hyvin positiivista, kun tarjolla on makuja tulisen ruoan ystävälle, ei keskivertoasiakkaalle. Såås on aluksi myynnissä kuudessa Juveneksen opiskelija- ja henkilöstöravintolassa, mutta saatavuus laajenee kysynnän mukaan kaikkiin 55 toimipisteeseen Oulusta Helsinkiin.

- Såås on yksi tapa reagoida muuttuneeseen tilanteeseen. Huomaamme erityisesti henkilöstöravintoloissa ruokien mukaan ostamisen lisääntyneen esimerkiksi etätyöpäivää varten.

Ammatillisesti hyvässä kohdassa juuri nyt

Lyytinen arvottaa PRO-finaalipaikan yhdeksi uransa kohokohdaksi.

- Tämä on toiveideni täyttymys! PRO-palkinnot ovat tämän alan oscarit, ja finaaliin pääsy on upeaa. Olin hyvin otettu, että sain työpaikallani mahdollisuuden tähän ja lisäksi tosi vahvan tuen verkostoltani. Kaiken sen myötä tuli jo voittajafiilis. Toki varmasti jokainen finalisti toivoo nappaavansa pystin. Uskon lisäksi, että tunnustus mahdollistaa lisäkontakteja ammatilliseen kanssakäymiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Lyytinen kokee saaneensa ehdokkaana todella arvokasta palautetta.

- Yksi puoli koskee ammatillista osaamista, toinen sitä, miten ihmiset ovat kokeneet minut työkaverina tai esimiehenä, miten olen vaikuttanut heidän uransa etenemiseen. Sen lisäksi että minut on noteerattu ammatillisesti, olen saanut paljon positiivista palautetta itsestäni ihmisenä. Ja tietysti, jos yhdenkin kollegan tai alaisen elämään on pystynyt jollain lailla positiivisesti vaikuttamaan, on se hieno asia, Lyytinen kertoo.

Hän on ammatillisesti erittäin miellyttävässä asemassa juuri nyt:

- Tämä on ehdottomasti minun alani! Haaveeni on, että pystyisin jatkossakin mahdollisimman laaja-alaisesti vaikuttamaan asioihin. Isoin merkitys on työn sisällöllä ja niillä ihmisillä, joiden kanssa tekee töitä.

Hän arvioi, että omalla asenteella on suurin merkitys siihen, miten kukin motivoituu itsensä kehittämiseen. Myös verkostoilla on äärettömän iso merkitys, ja viisas työnantaja mahdollistaa kehittymisen automaattisesti. Häntä itseään motivoi jatkuva muutos.

- Kun katsoo kiihtyvällä tahdilla tapahtuvaa maailman muutosta, se motivoi: on pakko pysyä askeleen edellä. Aistit ja havainnoit muutoksia ja sparraat oikeiden ihmisten kanssa, jotta pääset muutokseen mukaan. Suosin täsmäkehittymistä työssä oppimalla ja verkostojen kautta saadulla tiedolla, Lyytinen sanoo.

Hän muistuttaa haastavien aikojen keskellä siitä, että tilanne muuttuu jossain kohtaa, ja siinä vaiheessa alan osaajia kaivataan entistä enemmän:

- Ihmisillä on patoutunutta tarvetta juhlia ja nautiskella elämästä entiseen malliin ylimenokauden jälkeen.