Ajankohtaista
Paineessa on syntynyt upeita innovaatioita – ketjun yhteistyöllä uuteen nousuun
09.02.2021
PRO-palkintojen sponsorit elävät mukana asiakkaidensa arjessa. Menneen vuoden saldoa summatessa ilahduttavat kekseliäät konstit, joilla moni yrittäjä on saanut liiketoimintansa jatkumaan joko osittain tai täysin uudistettuna. Katseet kääntyvät kuitenkin jo tulevaan, aikaan jolloin kuluttajat palaavat palveluiden kuluttajiksi ja tapaamisista tulee taas arkea.
Teksti: Mariaana Nelimarkka
Kuvat: Petri Mast
Kespron johtaja Mika Halmesmäki summaa koronavuoden: mikään ei mennyt niin kuin suunniteltiin, ja muutos tapahtui kuin veitsellä leikaten. Ensin kuluttajat jättivät asioimatta ravintoloissa, sitten valtio määräsi ravintolasulun. Kuluttajien pelko oli syynä siihen, että markkina pysähtyi kuin seinään.
Samoja sanoja käyttää myyntijohtaja Tuomas Sorri Valio Food Solutionsilta.
– Valiolla horeca-myynti pysähtyi kuin seinään, eikä tilanne ole vielä palautunut normaaliksi, vaikka kesä vilkas olikin. Sopeuttamistoimia on tehty pitkin vuotta, ja etätyö on muuttanut valtavasti työskentelyä. Kaikki kommunikointi siirtyi keväällä Teamsiin ja seminaarit ja koulutustilaisuudet webinaareiksi. Kesäkuusta lähtien olemme taas käyneet asiakkaissa, mikäli se sopii asiakkaan ohjeistukseen, Sorri kuvailee käytäntöjä.
Lantmännen Unibake Finlandin myyntijohtaja Harri Ansinn toteaa vuoden olleen äärimmäisen hankala koko alan arvoketjulle.
– Korona koskettaa kaikkia: ravintolaa, tukkua, tavarantoimittajaa. Rajoitteet ovat iso asia, ja osalle paikoista on ollut mahdollista adaptoida liiketoimintaansa konseptia muuttamalla, mutta ei kaikille, Ansinn sanoo.
Ansinn huomauttaa, että koska suomalaiset ovat kuuliaista kansaa, meitä ei ole tarvinnut laittaa totaaliseen lockdowniin.
– Kuluttaja ei silti ole käyttäytynyt lähellekään normaalisti. Tähän eivät ole syynä rajoitteet vaan kuluttajan mielentila; miten liikutaan kaupungilla, uskalletaanko pysähtyä kahville.
Käyttäydymme valtiovaltaa kuuliaisesti kuunnellen, Ansinn summaa.
Paineessa hioutuu timantteja
Mika Halmesmäki siteeraa suomalaista Nobel-voittajaa Bengt Holmströmiä, jonka mukaan parhaat innovaatiot syntyvät silloin, kun on niukkuutta tai rajoitteita.
– Olosuhteiden pakottamana oli keksittävä uusia keinoja selviytymiseen, toisaalta kevät osoitti, kuinka pienillä panostuksilla on mahdollisuus saada hyvä lopputulos aikaiseksi. Jos unohtaa rajat ja rajoitteet, ja katselee out of the box, on hyvät rakennuspalikat innovaatioon, eli voi sanoa maaperän innovoinnille olleen hyvä, Halmesmäki toteaa.
Aivan optimaaliset olot eivät tietenkään ole olleet, kun uusia juttuja on ollut pakko miettiä, jotta liiketoiminnasta ylipäätään selviytyisi. Paineessa on kuitenkin hioutunut timantteja.
Kaikenlainen yhteistyö on alalla lisääntynyt, kun kaikki ovat samassa tilanteessa.
– On rakentunut paljon uusia yhteistyön muotoja ja syntynyt uusia prosesseja, esimerkiksi on tuotu fine dining -tason annokset kaupan tiskiin, Halmesmäki huomauttaa.
Samaan aikaan ravintoloissa on panostettu monin tavoin tilanteen normalisointiin. On muokattu liiketoimintaa ja tarjontaa ja haettu tapoja saada kuluttajien luottamus palautettua luomalla turvalliset ravintolassa asioinnin olosuhteet. Toki asiat ovat Suomessa aina olleet hyvällä tasolla, Halmesmäki huomauttaa, mutta korona-aika on pakottanut viemään asioita vielä eteenpäin.
– Ruokaravintolat eivät ole olleet viruslinkoja. Ongelma lähtee siitä, että ala ei ole kauhean tunnettu, meidän täytyy lisätä tietoa siitä, millaisia toimijoita alalla on. Nyt on puhuttu yleistäen kuppiloista, kun alalla on lounasravintoloita, illallisravintoloita, yökerhoja – monia erilaisia liikeideoita. Ravintola-ala on hieno ja moninainen ala niin ruokakulttuurin kuin työllistämisenkin näkökulmasta, ja verotulojen tuomisen näkökulmasta alalla on iso merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle. Ketju on pitkä, vaikutus ulottuu alkutuotantoon asti, Halmesmäki summaa.
Kohti normaalia?
Kaikki odottavat malttamattomina, milloin elämä taas rullaa ja bisnes pyörii normaalisti. Kesä oli useimmilla ravintola-alan toimijoilla hyvä, kun kuluttajat liikkuivat Suomessa ja käyttivät merkittävästi palveluita.
Kesän jälkeen tuli kuitenkin toinen aalto, ja kaikenlainen toimeliaisuus kärsi liiketoimintakonseptista riippuen joko todella paljon tai vähän vähemmän. Henkilöstöravintoloita korona etätyösuosituksineen on kurittanut erityisen pahasti, mutta yleisesti ei Halmesmäen arvion mukaan olla niin pahassa tilanteessa kuin viime keväänä.
Innovaatioiden rooli on tänä aikana ollut keskeinen.
– Jos mietitään kevättä, jolloin ravintolaan ei päässyt; ruokatuote piti muuttaa take away -annokseksi. Se vaati innovointia: kuinka saadaan ruoka pakkaukseen ja kulkemaan asiakkaan mukana sinne, missä sitä nautitaan. Piti miettiä myös myyntiprosessi uusiksi, samoin se, kuinka omista palveluista kuten uusista jakelukanavista kerrotaan kuluttajille. K-kauppahan kunnostautui vähittäiskaupan kanavana, Halmesmäki listaa.
Keskeinen asia on ollut ja on edelleen turvallinen asiointi. Vaatii paljon toimenpiteitä luoda paikka- ja aukiolorajoitusten puitteissa mielikuva turvallisesta ympäristöstä ja mahdollisuudesta turvalliseen asiointiin.
– Kuluttajat eivät tule asioimaan, jos eivät koe, että paikka on turvallinen.
Lantmännen Unibaken Harri Ansinnin mukaan korona-aikana kaikessa toiminnassa on korostunut toimitusvarmuus. Kysynnän ennustaminen on ollut haasteellista, joten koko ketjun yhteistyön merkitys korostuu.
– Vuoropuhelulla saamme aikaan lyhyemmän ajan ennustetta, jotta varastot pysyvät ruodissa ja on tarjolla oikeaa tuotetta oikeaan aikaan. Meidän keinomme auttaa yrittäjiä ovat hyvin käytännöllisiä: leivonnaispakasteet ovat hyviä tilanteessa, jossa kysyntää on vaikea ennustaa. Olemme myös paneutuneet sulattaen valmiiden tuotteiden tuotekehitykseen ja saaneet parannettua niiden makua ja rakennetta merkittävästi, Ansinn mainitsee.
Ansinn nostaa esiin tuotteet, jotka taipuvat moneen käyttötarkoitukseen lounaalta vitriiniin ja kokoustarjoiluihin. Kun yhdellä leivällä voi hoitaa nämä kaikki asiat, on myös varaston hallinta helpompaa. Kahvilat ovat myös kaivanneet apua kertaostoksen kasvattamisessa, ja lisämyyntiin sopii esimerkiksi mukaan myytävä leipä.
Katse tulevaan
Tuomas Sorri toteaa, että Valio Food Solutionsilla on hyvä näkymä kioskeista hotelleihin ja tienvarsitoiminnasta julkishallintoon.
– Harva toimija on vielä normaaliolosuhteissa, eikä kevään osaltakaan siltä näytä. Vaaditaan rajoitusten purkua, rokotteiden toivottavasti mukanaan tuomaa vapautumista ja rohkeutta kuluttajakäyttäytymiseen, että tilanne normalisoituu ja uskalletaan lähteä liikkeelle, käyttää palveluita ja järjestää tilaisuuksia, Sorri aprikoi.
Tilaisuuksien järjestämisessä vaaditaan monen tason uskallusta; että järjestäjä uskoo tapaamisen olevan turvallista ja että ihmiset tulevat paikalle. Saavatko ja uskaltavatko eri yritysten työntekijät tulla tilaisuuksiin?
Myös Lantmännen Unibake Finlandin Ansinn panee toivonsa siihen, että rokottaminen käynnistyy nopeasti ja sen myötä uskalletaan alkaa käyttäytyä normaalimmin.
– Toivottavasti kesällä ollaan samassa tilanteessa kuin viime kesänä ja edessä on vastaava kotimaan matkailubuumi, jolloin kuluttajat käyttivät rohkeasti palveluita, ja hyvä kehitys jatkuu siitä kohti syksyä rokotteen ansiosta, Ansinn sanoo.
Myös Kespron Halmesmäki kääntää katseen tulevaan. Toivottavaa on, että kovasta vuodesta on opittu jotain, mikä kantaa tulevaisuudessa. Kespro keskittyy palvelutason ja saatavuuden turvaamiseen.
– Varaudumme jo siihen, kun kuluttajat palaavat ravintoloihin. Viime kesänä kysyntä räjähti nopeasti; meidän tehtävä on hoitaa se peli, että pystymme palvelemaan asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla, kun kysyntä kasvaa. Siksi palveluiden ja tuotteiden saatavuuden on oltava kunnossa, Halmesmäki linjaa.
Kriisin aikana Kespro on edistänyt strategisia hankkeita, joiden myötä nopea palautuminen on realistista. Lisäksi pääkaupunkiseudun ravintola-asiakkaille on rakennettu uusi nopean palvelun ravintolatukku.
– Kespron palvelu laajenee, kun pääkaupunkiseudun ravintola-asiakkaita palvelee jatkossa ravintolatukku nopealla toimitusrytmillä, toimituksen saa kuudessa tunnissa tilauksesta.
Tarjolla on laaja valikoima tuotteita kappaleittain, mikä vastaa tämänhetkiseen tarpeeseen: kun kysynnän ennustaminen on hankalaa, ei haluta ostaa isoja määrää tavaraa varastoon.
PRO Innovaatio -sarjassa menestyy reagoimalla tilanteeseen
Kespron sponsoroiman PRO Innovaatio -sarjan finalistit ovat kaikki ajan hengen mukaisia. Cocktail Box osuu kuluttajien tarpeeseen saada ravintolatasoisia cocktail-elämyksiä kotioloihin.
– Cocktail Boxissa on hienoa yhteisöllisyys. Uusia ratkaisuja on mukana rakentamassa joukko ammattilaisia, Halmesmäki muistuttaa useimmissa maamme isoissa kaupungeissa toteutuvasta palvelusta.
Lounastajassa puolestaan korostuu viestintä.
– Tämä aika vaatii nopeita liikkeitä, ja Lounastaja varmasti tehostaa toimintaa ravintoloissa. Se on ensiarvoisen tärkeää muuttuvassa maailmantilanteessa.
Kolmas finalisti Ravintola Ora on puolestaan oivallinen esimerkki muutoksesta, jota koronasta selviytyminen vaati.
– Ora muutti pikavauhtia liiketoimintakonseptiaan vastaamaan muuttunutta kuluttajatarvetta ja varmisti näin liiketoiminnan ja työllistämisen jatkuvuuden. Osoittaa rohkeutta haastaa omaa visiota ja muuttaa sitä, mikä toimii.Muutokset vaativat rohkeutta, mutta niitä tarvitaan, kun maailma muuttuu ympärillä.
– Olemme sponsorina tässä sarjassa, koska haluamme luoda kehittämisen kulttuuria. Emme olisi ikinä osanneet arvata, millainen vuodesta tulee, mutta se oli juuri innovoinnin vuosi, Halmesmäki huomauttaa.
Halmesmäkeä ilahduttaa, kuinka paljon erilaisia innovointiratkaisuja kriisissä syntyi. Korona-ajan avainsanaksi hän nostaa yhteistyön.
– Uusia ratkaisuja syntyi paljolti sellaisten toimijoiden kesken, jotka eivät normaalisti ole tehneet yhteistyötä. Yhdessä tekemistä voisi pitää kantavana teemana, Halmesmäki sanoo.
Yhdessä olemme vahvempia
Yhdessä on myös PRO-gaalan tämänvuotinen teema, ja se on sisäänkirjoitettuna kaikessa Kespron tekemisessä.
– ”Yhdessä” on yksi meidän arvolupauksistamme, ja se lukee myös sloganissamme: ”teemme yhdessä ulkona syömisestä elämyksellisempää, vastuullisempaa ja suositumpaa.” Yksilösuorituksella saavutetaan yksittäisiä voittoja, yhdessä tehden muutetaan maailmaa, Halmesmäki summaa.
Yhdessä toimiminen on keskeistä kaikessa horeca-bisneksessä.
– Koko ketjun tiivis yhteistyö on kriisitilanteessa äärimmäisen tärkeää. Olemme tukena asiakkaille ja autamme heitä löytämään erilaisia tapoja toimia poikkeustilanteessa, Lantmännen Unibake Finlandin Harri Ansinn toteaa.
Myös Valio Food Solutions luottaa kumppanuuteen.
– Yhdessä pääsemme vaikeiden aikojen yli ja lähdemme rakentamaan uutta normaalia ja tulevaisuutta, miltä se sitten kenenkin bisneksessä näyttää. Hotellibisneksessä tulevaisuus normalisoituu eri vauhtia kuin kivijalkaravintoloissa tai liikenneasemilla. Yhdessä se joka tapauksessa tehdään, erilaisiin kumppaneiden odotuksiin vastaten, Tuomas Sorri sanoo.
Sorri kertoo PRO Hovimestari -sarjan sopivan Valio Food Solutionsille, koska tavoitteet ovat yhteneväiset niin hovimestarin työssä kuin yrityksen toiminnassakin.
– Tavoitteena on kokonaisvaltaisen palvelun hallitseminen. Meillä on koko logistiikkaketju omissa hanskoissa palvelusta tuotteeseen. Samalla tavalla hovimestari varmistaa tiiminsä kanssa sen, että asiakaskokemus on huippulaatua. Nyt jos koskaan on äärimmäisen tärkeää, että asiakaskokemus on ravintolassa tikissä. Pyrimme molemmat kokonaisvaltaisen asiakaspalvelukokemuksen varmistamiseen, Sorri summaa.
Lantmännen Unibake Finland on puolestaan ollut mukana rakentamassa PRO Kahvilan työntekijä -sarjaa.
– Kahvilatyöntekijöiden arvostuksen nostaminen on meille sydämen asia, ja haluamme olla jatkossakin mukana sen arvostuksen kasvattamisessa, Harri Ansinn sanoo.