Ajankohtaista 

Pinja Paakkonen, Alchemist, Kööpenhamina, PRO Ravintolan kokki -finalisti

15.04.2021

Tanskassa lockdown

PRO Ravintolan kokki -sarjan finalisti Pinja Paakkonen on kööpenhaminalaisen kahden Michelin tähden Alchemist-ravintolan jälkiruoista vastaava vuoromestari. Vuonna 2014 leipuri-kondiittoriksi valmistunut Paakkonen aloitti Alchemistin pastry chefinä elokuussa 2020 ja ehti työskennellä jouluun asti ennen kuin Tanskassa pantiin kaikki kiinni.

Paakkonen kertoo lähettäneensä hakemuksen kaupungin kaikkiin Michelin Guide Nordicissa mainittuihin kahden ja kolmen tähden paikkoihin. Alchemist kutsui hänet koevuoroon.

- Tiesin, että ravintola on vähän erikoinen, mutta kun olin tehnyt kaksi koevuoroa, tuntui, että tässä paikassa olisi kiva olla. Vakuutin varmaankin heidät sillä, että minulla oli perussuomalainen työasenne: ollaan hiljaa, tehdään homma ja annetaan työn jäljen puhua. Aloitin seuraavana päivänä, Paakkonen kertaa.

Koevuorojen teko voisi yleistyä Suomessakin. Siinä näkee heti molemmin puolin, ovatko oikea paikka ja tekijä kohdanneet. Paakkosen mielestä koevuorosta on myös helpompi lähteä kuin vaikka koeajalta.

Kööpenhaminaan Paakkosta houkutteli sama asia kuin lukuisia muitakin kokkeja:

- Ruokapääkaupunkimaine vetää puoleensa. Kööpenhaminassa on paljon ravintoloita ja ihmisiä ympäri maailmaa. Kun koko kaupunki on täynnä alan ihmisiä, kehitys lähtee rullaamaan itsestään. Huippukeittiöissä ei ole välttämättä enää yhtään tanskalaista, meilläkin 30 kokista neljä taitaa olla Tanskasta.

Voisiko Helsingissä saada aikaan samanlaista buustia?

- Helsingin huippupaikat on miehitetty suomalaisilla kokeilla. Mitä jos saisimme pari raflaa, jotka buustaisivat sitä, että tänne halutaan muuttaa Michelin-rafloihin töihin - se alkaisi ruokkia itseään, Paakkonen sanoo.

Holistista ajattelua ja aitoa intohimoa

Nyt Paakkonen odottelee Salossa parempia aikoja. Niitä on kaiken järjen mukaan luvassa, sillä Tanskassa valtio tukee ravintoloita muun muassa siten, että työntekijät saavat lockdownin aikanakin palkkaa. Potkuja ei jaella koronan takia, eikä luvassa ole konkurssiaaltoa. Salossa hän on auttanut tuttavien kahvilaprojektissa. Vielä jonain päivänä hän toivoo avaavansa oman ravintolan.

- Olen kiinnostunut en vain jälkiruoista vaan koko ravintolan toiminnasta. Olisi hienoa, jos olisi paikka, jossa saisi päättää kaiken, holistisesta ajattelusta kiinnostunut Paakkonen toteaa.

Paakkonen iloitsee PRO-finaalipaikastaan. Hän uskoo nousseensa finalistiksi alan äänten voimin. Hänellä on paljon yhteistyökuvioita aiemmilta vuosilta, esimerkiksi kokkimaajoukkueesta, jossa hän oli mukana vajaan parin vuoden jakson vuoden 2018 Luxemburgin MM-kisoihin valmistautuen ja niissä jälkiruoista vastaten.

Paakkonen pitää kokin tärkeimpänä voimavarana aitoa intohimoa ruokaan.

- Kannattaa olla kiinnostunut kaikesta mitä ympärillä tapahtuu. Tässä ammatissa et tule koskaan valmiiksi, älä anna egon nousta yläpuolelle vaan kysy aina, jos et tiedä jotain, Paakkonen kannustaa.