Ajankohtaista 

PRO-ehdokasasettelussa punnitaan työyhteisön aktiivisuus

09.09.2020

PRO-finaalissa loistavat toistuvasti tiettyjen alan toimijoiden ehdokkaat – miten se on mahdollista? Kaikki lähtee ruohonjuuritason työstä: kun ehdokasasettelu alkaa, työmyyrät kehottavat etsimään ja ehdottamaan hyvää kollegaa. Arvioinnissa painaa myös ehdokkaan saama kannatus, joten sitä kannattaa kerätä omasta työyhteisöstä ja sidosryhmiltä.

Compass Group Suomen, Joensuun Polkan ja Staffpointin hengennostattajat kertovat, miten heidän työyhteisöissään aktivoidutaan aina ehdokasasettelun alkaessa kesäkuussa. Vielä ehtii miettiä ehdokasta ja kerätä porukan ehdokkaan taakse, sillä ehdokasasettelu jatkuu 11. lokakuuta asti.

PRO-ehdokkuus on keino kannustaa työntekijöitä

Compass Group Suomen Lea Hatunen on vuosien ajan tiedottanut talon sisällä PRO-asioista.

– Esimerkiksi tänä vuonna laitoin heti kesäkuussa viestin asiakkuuspäälliköille, jotta he nostavat asian esille ja innostavat ravintolapäälliköitä kertomaan mahdollisuudesta tiimipalavereissa, Hatunen kertoo.

Compass Group Suomi, entinen Fazer Food Services, on iso organisaatio, jolla on 550 toimi-paikkaa ja 4 300 työntekijää.

Tyypillisesti eri yksiköistä nousee ehdokkaita, ja heistä kootaan perusteellinen kuvaus talon sisäisiin kanaviin. Mukana on koulutus, työkokemus ja koko urapolku.

– Ehdokkaita tulee eri PRO-sarjoihin sopien. Tärkeää on kerätä heti alusta asti perusteluita, miksi kyseinen henkilö olisi erityisen sopiva nostaa esille. Otamme mielellään mukaan käytännön esimerkkejä, mitä mieleenpainuvaa hän on tehnyt.

Elokuussa lomien jälkeen Hatunen muistuttelee kilpailusta, ja syyskuun alussa hän kokoaa ehdokkaista lyhyet esittelyt intraan. Sitten koko henkilökunta voi antaa kannatusääniä.

Lea Hatunen, jolla on yli 40 vuoden ura asiantuntijana operatiivisessa toiminnassa, on hoitanut asiaa jo vuosia, mutta yrityksessä on aiemminkin toimittu vastaavalla tavalla.

– Joka vuosi olemme yrittäneet saada ehdokkaita mukaan, välillä on saatu finaaliin ja joskus ehdokkaamme on voittanutkin. PRO-gaalalla on pitkä perinne talossamme. Haluamme tällä tavalla kannustaa ja nostaa esille ravintola-alan ammattilaisiamme. He ovat erittäin tärkeä voimavara yrityksellemme – ilman heitä ei yritystä olisi, Hatunen toteaa.

Menestystä on tullut osin todella hyvien esitöiden ansiosta. Esimerkiksi vuoden 2020 PRO ammattikeittiön työntekijä -sarjan finalisti Eucalptus ”Euca” Ncube keräsi runsaasti kannatusta myös työpaikkansa Messukeskuksen asiakkailta, ei pelkästään kollegoiltaan.

Edellinen voittaja on puolestaan Benita Elomaa, joka voitti saman sarjan vuonna 2018.

Ehdokkaita on isossa talossa helppo löytää:

– Meitä on niin iso porukka, että sieltä aina löytyy erinomaisia ehdokkaita. Mielellään laittaisin mahdollisimman moneen sarjaan compassilaisia, ja joskus voi tulla samaan sarjaan useampikin nimi. Vuosittain on ollut 5–10 ehdokasta.

Hatunen kertoo vielä konkreettisesti, miten kannatusta kerätään:

– Kirjaamme kaikki esitetyt ehdokkaat Aromin PRO-ehdokasjärjestelmään, jossa kaikki voivat antaa kannatuksensa heille. Omaan intraamme nostamme joitakin ehdokkaita, joille henkilökunta voi halutessaan antaa kannatusäänensä ja nämä toimitamme kannatuslistauksena Aromille.

Yrityksessä on pitkä perinne olla mukana PRO-kilpailussa.

– On hieno asia, että tällä tavalla arvostetaan ravintola-alan ammattilaisia ja tuodaan esille heidän osaamistaan ja sitä, miten tärkeitä he ovat yrityksille, Hatunen summaa.

Polkka nostaa Pohjois-Karjalan osaajia esiin

Joensuussa vuodesta 2017 lähtien toimineen Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy:n lyhyen historian aikana PRO-kilpailusta on tullut osa vuodenkiertoa.

– Ehdokasasettelun ajankohta on tiedossa ja mielessä, palvelupäällikkö Kirsi Ahosola toteaa.

Ahosola kertoo, että toimitusjohtaja Hannele Portmanin aktiivinen ote on ollut ratkaisevassa roolissa siinä, että ehdokkaita saadaan jopa useampi per vuosi.

– Johtoryhmätasolta tulee toimeksianto, mihin sarjaan ja ketä voitaisiin ehdottaa. Kyllä se meillä lähtee ylhäältä. Vaikka olisi ihanaa, jos työntekijät nostaisivat enemmän kollegoitaan, pääsääntöisesti esimieskaarti esittää ehdokkaita, Ahosola kertoo.

Hän tähdentää, että kun ajatus lähtee toimitus-johtajalta, ehdokasasetteluun on sisäänkirjoitettuna, että työntekijät ovat yritykselle tärkeitä.

– Haluamme osallistua ja innostaa muitakin. PRO-palkinnot ovat keino nostaa omaa osaamista esille. Teemme paljon töitä ja hyvää työtä, mutta emme aina muista itsekään miten tärkeästä asiasta on kyse.

Polkassa on viitisensataa työntekijää, joista ateriapalvelun osuus on noin puolet. Kyseessä on julkisen puolen ammattikeittiö, joten PRO-kilpailussa on muutama sarja, joihin ehdokkaita voidaan laittaa, tärkeimpinä ammattikeittiön asiakaspalvelija, työntekijä ja kokki.

– Ehdokkaat ovat suhtautuneet asiaan myönteisesti, heistä on tuntunut kivalta, että heidän ammattitaitoaan nostetaan esille. Tosin usein ensimmäinen reaktio voi olla hieman vähättelevä ”ei kai minua” – ehkä vähättely kuuluu itäsuomalaiseen luonteenpiirteeseen, Ahosola tuumii.

Kannatusta kerätään sisäisen viestinnän kautta työkavereilta ja lisäksi sidosryhmiltä. Vähintään on viestitty siitä, että PRO-sivuilla on äänestysmahdollisuus. Vuonna 2020 ehdokkaita oli kaksi, ja toki työkaverin ehdokkuus aina nostattaa työyhteisössä positiivisen vireen, Ahosola havainnoi.

– Vuonna 2019 Vellikellomme oli inno-vaatiosarjan finaalissa. Olimme gaalassa kolmen hengen voimin, ja tilaisuus ja kokemus oli hieno ja kaikin puolin alaa hienosti esille tuova. Se vaikutti intoon etsiä ehdokkaita tällekin vuodelle. Finaaliin pääsy antoi ilman muuta positiivisen sysäyksen, ja haluamme osallistua, kun kisa järjestetään, Ahosola kertoo.

Yhdestä asiasta hän on erityisen tyytyväinen:

– On tosi kiva, että palkintoja ja menestystä tulee muuallekin kuin Etelä-Suomeen. Positiivista, että PRO-gaala on oikeasti koko Suomen juttu, ja muualtakin halutaan ja osataan laittaa ehdolle ammattitaitoisia ihmisiä.

PRO-kilpailun ansioksi luetaan usein ammatti-taidon nostaminen esiin, ja se kirkastui Ahosolallekin, kun yrityksen Vellikello-idea oli innovaatiosarjan finalistina.

– Kun olimme innovaatiosarjassa mukana, tuli fiilis, että teemme oikeasti tärkeää työtä ja oikeita asioita. Kunpa oppisimme näkemään, mitä asioita meillä tässä lähellä on, ja oppisimme itsekin tuomaan esille omaa ammattitaitoamme. Meillä on huipputekijät töissä, ja tällaiseen kisaan pystyy osallistumaan ihan samalla tavalla itärajalta tai Pohjois-Suomesta kuin etelästäkin. Tämä on hieno juttu!

Vuokratyöntekijä ensi kertaa PRO-palkittuna

Staffpointin asiakkuuspäällikkö Miia Kamunen kertoo saaneensa herätyksen PRO-gaalaa monet vuodet seurattuaan:

– Mietin, miksi olemme ”vain” sponsori, olemmehan yksi Suomen suurimmista työn-antajista. Minulla oli heti hyvä ehdokas, pyysin häneltä luvan, ja hän sanoi totta kai. Ehdokkuus on paras hatunnosto vuokratyölle!

Kyseinen ehdokas oli oululainen kokki Johannes Djupsjöbacka, ja hän nousi ensin finaaliin ja sitten PRO ammattikeittiön kokki -sarjan voittajaksi.

Kamusella oli pitkä kokemus vuokratyöstä: ensin ostavana asiakkaana 14 vuotta ja nyttemmin Staffpointilla 4,5 vuotta, ja kokemuspohjaa siitä, että hyviä työntekijöitä on.

– Meillä huomattiin, että kannattaa nostaa omia työntekijöitämme framille. Se luo tietoisuutta, että on monenlaisia työsuhteita, ja että meillä voi olla vakituisestikin töissä. Havahduin siihen, että meillä on annettavaa, Kamunen taustoittaa.

Kolmella eri työnantajalla leipänsä tienaava Djupsjöbacka sai huikeasti kannatusta, ja Kamunen kokee jo sen yhdistäneen vuokratyöntekijöitä. He kokivat, että ovat kaikki tulleet huomioiduksi.

– Menestys oli merkittävää sekä koko konsernille että erityisesti Pohjois-Suomessa. Asiakkaat eli Leijona Catering, Antell ja Kanresta, joilla Johannes Djupsjöbacka työskentelee, saivat osansa hypestä, ja lisäksi hän on päässyt kertomaan urastaan konsernin sisällä.

Kamunen hoiti jälkityöt mallikkaasti: Djupsjöbackalle järjestettiin yhteinen juhla, sillä kaikkien mielestä titteli oli mahtava ja ansaittu. Lisäksi asiakkaat huomioivat tunnustuksen laajalla skaalalla ja tekivät esimerkiksi juttuja omiin julkaisuihinsa.

Ehdottaminen ei ole vaikeaa; kunhan varaa ajan kalenteriin ja tekee ehdotuksen.”

– PRO-palkinto nostaa varmasti vuokratyön luotettavuuskuvaa – voi antaa firman avaimet ja sanoa, että hoida hommat. Toimialalle palkinto oli hieno asia, juhlapuhe yhdisti vuokratoimijoita. Minusta oli hienoa, että myös kilpailijamme Barona nappasi gaalasta instastoryn ja onnitteli. Tämä kannustaa toivottavasti kaikkia henkilöstöpalvelualan yrityksiä katsomaan omaan koriin, mitä nostettavaa siellä olisi.

Koronakevään positiivinen uutinen osui sellaiseen saumaan, että Staffpoint ei pystynyt rummuttamaan voittoa niin paljon kuin olisi halunnut. Laajempi kiertue messuille ja oppilaitoksiin Pahvi-Johanneksen kanssa toteutuu toivottavasti vielä.

Kamunen etsii nyt tosimielellä uusia ehdokkaita Staffpointin joukoista.

– Kannustamme alueellisesti tunnistamaan hyviä työntekijöitä. Ehdottaminen ei ole vaikeaa; kunhan varaa ajan kalenteriin ja tekee ehdotuksen. Toisaalta tämä ei ole yrityksen markkinointikeino, vaan ehdolle laitetaan ihminen, joka todella ansaitsee palkinnon – joka tekee työtä sydämellä ja haluaa kehittyä. Tarvitsemme aitoja ehdokkaita, joilla on kaikessa toiminnassa mukana firmamme arvot: periksiantamattomuus, asiakaslähtöisyys, luotettavuus, osaaminen.

Staffpointilla on 4 000 horeca-työntekijää – mutta miten tunnistaa vuokratyössä olevat osaajat?

– Asiakasyrityshän voi myös ehdottaa, Kamunen vinkkaa.

Kamunen suosii kisälli-mestari-ajattelua: ehdokas ei välttämättä ole kaiken kokenut ja valmis, mutta valmis kehittymään. Hänestä olisi huippua nostaa myös nuorempia tekijöitä; ehkä siihen tarkoitukseen voisi olla Vuoden nuori kehittyjä -sarja? Esimerkiksi opettajat voisivat ehdottaa menestyneitä opiskelijoitaan, Kamunen ideoi.

Johannes Djupsjöbackalle voitto oli mieluisa palkinto pitkästä urasta, ja hän on ollut todella aktiivinen, saanut suorastaan hypen aikaiseksi pohjoisessa innostamalla eri tehtävissä toimivia kollegoitaan nostamaan esille hyviä ehdokkaita.

Julkaistu Aromissa 7/20.