Ajankohtaista 

PRO-gaalaillallista juhlitaan turvallisesti 600 hengen koronakuplassa

01.09.2021

PRO-illalliselle pääsivät tänä vuonna vain negatiivisen testituloksen Finlandia-taloon saapuessaan antaneet vieraat. Näin muodostettiin kaikille juhlijoille turvallinen koronakupla. Kyseessä on ison mittakaavan toteutus koronaturvallisesta toimintamallista.    

Ravintola-alan huippuja palkitsevan PRO-gaalan järjestäjä Aromi-lehti toteutti yhdessä kumppaneidensa Finlandia-talon ja Securitaksen kanssa mittavat vapaaehtoiset turvatoimet koronaturvallisten juhlien takaamiseksi.  

– Koronakupla on järjestäjälle vapaaehtoinen turvatoimi, koska virallisen koronapassin käyttöönotto ei ole Suomessa edennyt. Kuplan toteuttaminen on kallista, mutta kun kyseessä on vastuullinen tapahtumajärjestäjä ja tarjolla oikeanlainen tila, jossa on paljon kuutioita sekä huolehditaan huolellisesti turvatoimista, turvallinen juhlaillallinen pystytään järjestämään, liiketoimintajohtaja Nina Harlin Aromi-lehdestä toteaa.  

Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen kuvailee PRO-illallisen järjestämistä Finlandia-ravintolassa:  

– Finlandia-talo on erittäin onnellinen siitä, että pääsemme pilotoimaan ammattitaitoisen järjestäjän kanssa terveysturvallista illallista. Järjestäjän iso taloudellinen panostus kaikkien osallistujien - niin henkilökunnan kuin vieraiden - testaamiseen lisää turvallisuuden tunnetta ja juhlan tunnelmaa.  

PRO-juhlaillallista on odotettu jo miltei vuoden ajan ja alan osaajat ovat palkintonsa ansainneet, Tolonen toteaa. Yhtä kiivaasti odotetaan kahden metrin minimietäisyyden ja lohkomisvaatimuksen purkua yleisötapahtumissa Etelä-Suomessa.  

– Tapahtuma-alalla on hyvää näyttöä terveysturvallisten tapahtumien järjestämisestä. Esimerkiksi Finlandia-talolla ei ole tullut yhtään tartuntaa tai altistumista koko pandemian aikana. Ikävä kyllä alan näkemyksiä esimerkiksi sisätilan koon huomioonottamisesta ei ole kuultu, Tolonen toteaa.  

Näin koronakupla toteutettiin  

Omaehtoinen koronakupla perustuu kaikkien Finlandia-talon ravintolassa järjestettävän illallisen osallistujien ja työntekijöiden testaamiseen. Kaikki taloon tulijat on kahden päivän ajan ohjeistettu saapumaan porrastetusti kahden testauspisteen kautta.  

– Testaus koskee kaikkia: pääesiintyjästä tarjoilijaan ja kutsuvieraasta Finlandia-talon toimitusjohtajaan. Yhteensä testattavia on yli 600. Negatiivisen tuloksen antaneet siirtyvät koronakuplaan ja merkitään mustalla rannekkeella, Nina Harlin kertoo.  

Käytössä on Suomessa kehitetty ja valmistettu testi ja testauksen suorittavat terveydenhuollon ammattilaiset Debora Oy:stä.  

– Valitsimme kotimaisen valmistajan terveydenhuollon käyttöön kehittämän pikatestin. Testitulos valmistuu 15 minuutissa paikan päällä. Sen käyttö ei vaadi laboratoriovälineistöä, mutta halusimme testaajiksi sairaanhoitajat. Testi tunnistaa COVID-19-infektion 98 prosentin herkkyydellä ja sataprosenttisella tarkkuudella, mikä takaa korkealaatuisen, nopean ja tarkan testauksen, Nina Harlin kertoo.  

Testit tehtiin kahdella alueella, Verandassa ja Kongressisiivessä. Securitaksen henkilökunta ohjasi liikkumista testi- ja odotustiloissa. Koronakuplaan siirtyminen edellytti henkilökunnan antamaa lupaa siirtyä ravintola-alueelle.  

Helsingin kaupungin Yrityspalvelut-yksikön päällikkö Jani Moliis koordinoi Helsingin kaupungin koronapassihankkeita ja tutustui Finlandia-talolla toteutettuun koronakuplaan illallisvieraana.  

– Kaupungin tähän mennessä toteuttamat kaksi koronapassipilottia ja PRO-gaalaillallisen toteuttaminen pikatestejä hyödyntämällä osoittavat, että nykyisille koronarajoituksille  on olemassa vaihtoehtoja, jotka ovat teknisesti toteuttamiskelpoisia ja joihin asiakkaat suhtautuvat pääosin myönteisesti, Moliis toteaa.  

Hän lisää toivovansa, että epidemiatilanne paranee rokotekattavuuden lisääntyessä niin, että kaikista rajoituksista voidaan luopua.  

– Jos niin hyvin ei kuitenkaan käy, ovat koronapassi ja pikatestit tarpeellisia ja toimivia tapoja lieventää epidemian vaikutuksia tapahtuma-, ravintola- ja kulttuurialan liiketoiminnalle, Moliis summaa.    

 

PRO-palkintoja on jaettu vuodesta 2002 lähtien. Vuonna 2021 palkinto jaetaan 15 sarjassa. Palkintosarjat: ammattikeittiön työntekijä, ammattikeittiön kokki, ammattikeittiön päällikkö, ammattikeittiön tuotekehittäjä, ravintolan asiakaspalvelija, ravintolan kokki, ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari, ravintolapäällikkö, kahvilan työntekijä, hovimestari/sommelier, baarimestari, yrittäjä, opettaja, vastuullisuus, innovaatio.  

Sarjat ja finalisti: www.propalkinnot.fi