Ajankohtaista 

PRO-gaalassa tehtiin monin tavoin historiaa

18.02.2020

Ravintolaväki rikkoi tänä vuonna PRO-gaalassa monta ennätystä ja ennakkoluuloa. Juhlayleisö ylsi historialliseen ennätykseen, palkittavien määrä kipusi huippuunsa. Juhlapuheista nousivat esille sekä alaa mietityttävät epäkohdat että ammattilaisten sitoutuminen työhönsä.

Teksti: Heli Koivuniemi Kuvat: Petri Mast

Ravintola-alan ammattilaiset juhlistivat ammattitaitoaan PRO-gaalassa 18. kerran. Finlandia-taloon saapui ennätyksellinen määrä vieraita: kaikkiaan 720 osallistujaa seurasi palkintojenjakoa ensimmäistä kertaa juhlasalissa. Ilmassa oli suuren, kansainvälisen palkinto- gaalan tuntua.

Tänä vuonna gaalassa oli myös ennätysmäärä palkittavia sarjoja. Arvovaltaisen tuomariston yhteenlaskettujen kokemusvuosien määrä oli hengästyttävä.

Voittajat käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja nostivat puheissaan esille rohkeitakin kannanottoja. Muutama tunteitten pintaan nostama kyynelkin estradilla nähtiin. Ammattikeittiön kokki -sarjan voittanut Johannes Djupsjöbacka oli koskettavan otettu saamastaan kunniasta. Hän teki myös historiaa olemalla ensimmäinen palkittu, joka työskentelee vuokratyövoimayrityksessä.

Aromin päätoimittaja Heli Koivuniemi otti juhla­puheessaan kantaa yhteiskunnassa vallitsevaan risti­riitaiseen ja arvaamattomaan ilmapiiriin ja keskusteluun.

– Väitteitä eri asioista esitetään tosina vailla faktaa ja ymmärrystä kokonaiskuvasta. Tunteet ovat pinnalla, kun puhe kääntyy ruokavalion ympäristö- tai terveys­vaikutuksiin, Koivuniemi sanoi.

Hän hämmästeli tyyneyttä, jonka ammattilaiset ovat säilyttäneet ympärillään olevassa hullunmyllyssä.

– Lihapuheesta on tullut vihapuhetta. Ruuan alku­perään tai ruokaturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä ei voi enää pistää päätään puskaan.

Koivuniemen mukaan ammattilaiset vastaavat ajan ilmiöihin ja vaatimuksiin ratkaisukeskeisesti, provosoitumatta ja unohtamatta työyhteisön hyvinvointia ja talouden realiteetteja.

Hän kiitteli alan työnantajakuvaa, joka on mainettaan parempi.

– Parhaimmillaan suomalainen johtamiskulttuuri yltää kansainväliseen kärkikastiin.

Kiitosta saivat ammattilaiset ja yritykset, kuten Jaakko Sorsa, Eric Räty, Sauli Kemppainen ja lukuisat muut, jotka ovat vieneet suomalaista ammattitaitoa ja osaamista maailmalle. Myös kannuksensa jo ulkomailla hankkineet ja takaisin Suomeen palanneet saivat kiitosta. Juhlassa läsnä oli yksi heistä: ravintola Savoyssa nykyisin keittiöpäällikkönä työskentelevä Helena Puolakka.

Juhlayleisölle kiiri sana myös ilahduttavasta, kymmenen vuoden takaisesta finalistien kohtaamisesta. Yrittäjä Teemu Lehdon tiedetään tavanneen puolisonsa juuri PRO-gaalassa.