Ajankohtaista 

PRO-tunnustus antaa voimaa huipputyypeille

02.10.2019

 

Palvelujohtaja Sanna Malaska on PRO Ravitsemuspäällikkö vuodelta 2019 ja tuore PRO-tuomari. Hän kannustaa ravintola-alan ihmisiä mukaan PRO-kilpailuun, joka nostaa koko alan profiilia.

– Alan arvostus nousee PRO-tunnustusten myötä suunnattomasti. Toisten toimialojen kollegat toivovat, että heidänkin aloillaan olisi jotain vastaavaa! PRO-sarjoja on paljon, ja se muistuttaa siitä, että jokainen rooli palvelussa on äärettömän tärkeä.

– Eri sarjoissa ammattilaisia palkitsemalla pystymme nostamaan erilaisissa tehtävissä olevia henkilöitä, ja se tuo esille sitä, mitä usein mietin: kukaan ei pysty tekemään palvelua yksin, vaan se tehdään yhdessä. Jokainen tuo ammattitaitonsa ja palasensa siihen tekemiseen, tarvitaan erilaisen osaamisen omaavia tekijöitä, Malaska pohtii.

Hän kuvailee PRO-palkinnon saamista henkilökohtaisena kokemuksena mielettömän hienoksi.

– Monesti mielessäni on häivähtänyt vuoden aikana, miten kiva tunne se on, kun oma yhteisö on ehdottanut ja halunnut antaa julkisen tunnustuksen.

Oma tähtihetki ei Malaskalle riitä, vaan hänellä on suurempi tehtävä:

– Koen että minun pitää toimia niin, että organisaatiossani ihmiset voivat loistaa. PRO-gaala on yksi tapa tuoda arvostusta näkyväksi. Yksilön arvostus on tärkeää: ei riitä, että sanotaan tiimille tai organisaatiolle kiitos, vaan pitää pystyä antamaan arvostusta huipputyypeille yksilötasolla.

Malaska tietää nyt omasta kokemuksesta, että julkinen kiitos tuo erilaisen tunteen.

– Pysti on takan reunalla, ja aina kun silmä osuu siihen, se tuo hyvän olon tunteen: jotain olen tehnyt oikein urani varrella! PRO-kilpailua tarvitaan, koska me suomalaiset olemme vaatimattomia.

– Vaatimattomuus on meidän perusluonteessamme, ja palkitseminen tekee todella hyvää vaatimattomuudellemme. Meidän pitäisiolla paljon ylpeämpiä omasta osaamisestamme, kilpailut edesauttavat sitä, Malaska summaa.

Arkean organisaatiossa ihmiset alkavat ehdokasasettelun alkaessa pohtia hyviä tyyppejä, ja jokainen käy tekemässä ehdotuksensa. Myöhemmin jatketaan omien ehdokkaiden kommentoinnilla.

Onko ehdokkuudesta iloa koko työyhteisölle? Malaska arvioi, että se hitsaa porukkaa yhteen: jos talossa on finalisti, se tuo säpinää syksyyn – finalistien julkistuksesta aina juhlaan asti.

Tuomarina Malaska aikoo kiinnittää huomiota johtamiseen ja palveluasenteeseen.

– Myös johtaminen on palvelutyötä – palvelet omaa organisaatiotasi ja varmistat, että jokaisella siinä on mahdollisuus hoitaa työnsä hyvin, Malaska sanoo.