Ajankohtaista 

Tony Sivula, ravintolapäällikkö/toimitusjohtaja, Kyrö Distillery Home, PRO Ravintolapäällikkö -finalisti

29.01.2021

Kyrö Distillery Homen eli Isossakyrössä sijaitsevan Kyrön vierailukeskuksen ravintolapäällikkö ja nyttemmin myös toimitusjohtaja Tony Sivula joutui laittamaan ovet säppiin maaliskuussa samaan aikaan kuin muutkin ravintolat. Tislaamolla keksittiin, että he pystyisivät vastaamaan huutavaan käsidesipulaan, ja se pelasti myös Sivulan tiimin.

– Lähdimme rakentamaan käsidesilinjaa kastikekoneesta. Saimme pullotuskoneen, jolla pystyi pullottamaan sekä huuhdetta että geeliä. Luotsasin kahta pullotustiimiä, olin huoltohenkilö, tiimihengen kannattaja ja muun muassa kokkasin tiimeille lounaan perjantaisin, Sivula kuvailee hämmentävää kevättä.

Työntekijät säästyivät käsidesin ansiosta lomautuksilta, ja toiminta pelasti firman talouden. Samalla käsidesin hinta saatiin painettua alemmas: toiminnan alkaessa litrahinta oli huimat 60–80 euroa.

– Pääsemme käsidesin ansiosta vuoden 2020 liikevaihtotavoitteeseen. Olimme lomauttamassa henkilökuntaa, mutta päivää ennen pystyimme perumaan lomautukset ja palkkasimme lopulta muutaman hengen lisää, Sivula kertoo. Sivulaa kehutaan kannattajien kommenteissa ihmemieheksi, ja siihen on syytä monellakin tapaa. Kuka tahansa ei olisi rakentanut käsidesilinjaa, mutta sähköasentajan tausta auttoi siinä. Sähköfirmaa hän pyöritti 2010-luvun vaihteessa samaan aikaan, kun hoiti Isonkyrön ainoaa pubia.

– Onhan tämä minun tarinani aikamoinen kasvutarina: paikallisen kuppilan pitäjästä kansainvälisen vierailukeskuksen vetäjäksi. Se ei ole ollut helppo eikä lyhyt matka, vaan on teettänyt paljon työtä pään sisällä, Sivula summaa.

Nyt Sivula vastaa yrityksestä, joka houkutteli ennen koronaa 18 000 vuotuista kävijää. Koronakesä oli, jos mahdollista, vielä hullumpi: pelkästään heinäkuussa vierailukeskuksessa kävi yli 4 000 vierasta.

– Kun käsidesitarve rauhoittui, pidimme muutaman viikon taukoa ja järjestelimme paikat vieraita varten. Avasimme juhannukselta ja hulinaa riitti elokuun puoliväliin asti. Kyrö Festin peruimme, se oli mielestämme ainoa vastuullinen ratkaisu tänä vuonna, Sivula summaa hullun vuoden.

Astetta hullummaksi vuosi muuttui, kun hän sai tietää työtoveriensa yllätyksestä, ehdokkuudesta PRO ravintolapäällikkö -sarjassa, ja päälle päätteeksi vielä kutsun PRO-finalistiksi. Hämmennys on valtaisa. Ja korona määrittää edelleen arkea: osa-aikaiset lomautukset vierailukeskuksessa ovat juuri alkaneet, sillä joulumyynnistä on jäljellä viidennes viime vuoteen verrattuna. Tony Sivulalla on sama toive kuin monella muullakin alan ihmisellä:

– Että ihmiset uskaltaisivat liikkua ja käydä, muuten monelle yritykselle käy kalpaten. On toisaalta ymmärrettävää, että hallitus rajoittaa ravintoloiden toimintaa, mutta se on kova kurimus yhdelle alalle. Kitinä ei kuitenkaan auta: kevät osoitti, että kun pakko tulee, yritykset osaavat innovoida uutta.

Sivulaa ilahduttaa PRO-finalistien julkistuksessa se, että kaikki ehdokkaat eivät ole väkirikkaalta pääkaupunkiseudulta.

– Hienoa, että paljasjalkainen isokyröläinen täältä syrjäkyliltä pääsee nousemaan lavalle!