Ajankohtaista 

Tuomas Vierelä, Ravintola Olo, Helsinki, PRO Keittiöpäällikkö -finalisti

08.04.2021

Kohti toista tähteä

PRO Keittiöpäällikkö -sarjan finalisti Tuomas Vierelä Ravintola Olosta tunnetaan hyvin alalla, vaikka hän ei itsestään huutelekaan. Kolmatta vuotta Olon keittiöpäällikkönä toimiva Vierelä pitää suurena kunniana olla ehdolla PRO-palkinnon saajaksi.

- On hienoa olla ehdolla tällaisen palkinnon saajaksi, jossa valitsijoina ovat alan ammattilaiset. On upeaa, että tunnustus tulee oman alan ihmisiltä. Olen suhteellisen hiljainen kaveri, mutta se, että silti saa tunnustusta, tuntuu upealta, Vierelä toteaa.

Haaveita Vierelällä on tasan yksi:

- Toinen tähti. Isoin haaveeni on, että saisimme Ololle toisen tähden. Se ei olisi vain meidän meriittimme, vaan se auttaisi koko alaa: kaksi tähteä toisi lisää ruokaturisteja ja näkyvyyttä suomalaiselle ruokakulttuurille.

Korona näkyy totta kai Olossa, kuten kaikissa ravintoloissa, mutta isossa kuvassa Vierelä ei koe sen muuttaneen työntekoa.

- Oma työmoraalini ei ole muuttunut koronan takia. Tavoitteemme on kehittyä ammatillisesti ja olla parempia päivä päivältä, sama kunnianhimo on taustalla koko ajan. Emme ole painaneet jarrua, vaan koko ajan mennään eteenpäin, Vierelä sanoo.

Olon keittiö on sopeutunut tilanteeseen pienentämällä tiimiä ja tiivistämällä menurakennetta. Käsityövaltaisessa keittiössä ratkaisu toimii:

- Haluamme pitää ruoan tason samana, mutta paletin tiiviimpänä. Lyhensimme menua parilla annoksella, ja sen ansiosta voimme keskittyä parempiin raaka-aineisiin; menussa voi olla kuningasrapua, kampasimpukkaa, kaviaaria ja tryffeliä samaan aikaan. Olemme saaneet siitä täyteläisemmän niin rakenteen kuin makujen puolesta, ja se toimii tähän hetkeen hyvin.

Vierelä on tyytyväinen myös siihen, että ravintolan aukioloaikaa on supistettu alkuviikosta, ja nyt niin keskiviikko ja torstai kuin loppuviikon illatkin ovat yllättävän kiireisiä, viikonloput jopa täynnä. Ulkomaalaisten asiakkaiden osuus on talvella tavallisesti noin 70 prosenttia Olon ruokailijoista, mutta paikalliset asiakkaat paikkaavat kiitettävästi tilannetta.

Osaaminen ja ammattitaito kehittyvät kilpailuissa

Vierelän suositus niille, jotka haluavat kehittää itseään ammatillisesti, on ytimekäs:

- Pidä työsi mielekkäänä, se on tärkeintä. Tekemisen pitää olla mielekästä ja ympärillä pitää olla mielenkiintoisia ihmisiä, jotka edesauttavat ammattitaidon kehittämistä.

Hyvä konsti kehittyä ovat kokkikilpailut.

- Kokkikisat ovat ehdottomasti yksi parhaita keinoja kehittää itseään: löydät uusia tapoja työstää tuotteita, kehität ammattitaitoasi ja saat kontakteja. Kilpaileminen kehittää kokkia kaikilla mahdollisilla tavoilla! Suosittelen sitä nuoremmille, Vierelä toteaa.

Vierelän omat kilpailut on käyty, 34-vuotias ”veteraani” aprikoi. Hän arvioi, että 16 vuoden aikana keittiössä ovat muutenkin yhden normaalin työuran tunnit täyttyneet. Pääsyy kilpailuvietin hiipumiseen on kuitenkin perheen priorisointi.

- Lasten syntymän jälkeen olen halunnut viettää vapaa-ajan perheeni kanssa. Siitä saa vastapainoa työhön, ja tekeminen pysyy mielekkäänä. Työ on rankkaa mutta hemmetin hauskaa, päivääkään en vaihtaisi, Vierelä summaa.

Kevääseen hän toivottaa kollegoille tsemppiä.

- Muuta ei voi toivoa kuin kaikille hyvää kevättä, ja että pääsemme yli koronasta ja jatkamaan sitä mitä teemme. Kimpassa tästä selvitään ja päästään jatkamaan parempaan huomiseen, Vierelä sanoo.