PRO 2018 finalistit
Jokaisesta sarjasta on esiteltyinä kolme finalistia.
RAVINTOLAN ASIAKASPALVELIJA
Iiro Ala-Mutka
ABC Raisio
Iiro Ala-Mutkan tehtäviin kuuluvat myynninjohtaminen ja asiakaspalvelu eri pisteissä. Kassatyöskentelyn lisäksi hän tekee muun muassa hampurilaisia. Työnsä suolaksi hän nimeää työkaverit, iloiset asiakkaat ja vaihtelevat työpäivät. Työpaikan hyvä ilmapiiri on Ala-Mutkalle tärkeä, sillä hyvällä yhteishengellä pärjää kiireenkin keskellä.
Ingmar Jögi
Paasiravintola/Ravintolakolmio, Helsinki
Ingmar Jögi arvostaa työnsä monipuolisuutta – tilausravintolassa päiviin mahtuu niin kokousvieraiden tarjoiluista huolehtimista kuin erilaisissa iltatilaisuuksissa tarjoilemista. Kannustavien ja mukavien työkavereiden ansiosta hymy säilyy kasvoilla myös pitkinä ja toisinaan haastavinakin päivinä.
Iina Peltonen
Ravintola Nokka, Helsinki
Iina Peltonen luo asiakkaille elämyksiä yhdessä tiimin kanssa. Hänelle on tärkeää jakaa tietoa ravintolan käyttämistä pientuottajista samalla kun asiakkaat maistelevat niistä tehtyjä annoksia. Peltonen kokee onnistumisen tunnetta, kun asiakas antaa vapaat kädet illallisen suhteen tai kun hän pystyy ehdottamaan tälle jotain sellaista, mitä tämä ei tiennyt haluavansa.
Kahvilan työntekijä
Heidi Heinonen
Cafe Yle, Helsinki
Kassatarjoilijana työskentelevän Heidi Heinosen työhön kuuluu asiakaspalvelun lisäksi muun muassa kahvien valmistaminen, kahvila-tuotteiden ja salaattien valmistaminen sekä lounaslinjaston hoitaminen. Hän myös ohjaa harjoittelijoita ja uusia työntekijöitä. Heinonen iloitsee siitä, että tapaa päivittäin uusia asiak-kaita, joille saa tarjota makuelämyksiä.
Juho-Otto Koponen
Coffee House Jumbo, Vantaa
Asiakaspalvelun lisäksi Juho-Otto Koponen valmistaa kahveja ja tuotteita sekä pitää yllä kahvilan siisteyttä. Koposelle on tärkeintä asiakkaiden tyytyväisyys ja se, että hän pystyy ilahduttamaan näitä työnsä jäljellä. Tulevaisuudessa hän haluaisi työskennellä ulkomailla erilaisissa työtehtävissä.
Hannes Pirhonen
Ravintola Strindberg, Helsinki
Asiakaspalvelun lisäksi Hannes Pirhosen tehtäviin kuuluvat juomien ja ruoka-annosten tarjoilu sekä yleisestä siisteydestä huolehtiminen. Hän kantaa myös oman kortensa kekoon hyvän työilmapiirin ylläpitämiseksi. Pirhoselle on tärkeää suhtautua tekemäänsä työhön intohimoisesti, sillä se motivoi häntä pyrkimään aina vain parempaan suoritukseen.
Ammattikeittiön työntekijä
Benita Elomaa
Fazer Food Services, Helsinki
Benita Elomaan työhön kuuluvat asiakaspalvelu ja kassatyöskentely. Hänelle on tärkeää asiakkaiden palveleminen suurella sydämellä niin, että asiakas lähtee ravintolasta tyytyväisenä saatuaan hyvän ruoan lisäksi henkilökohtaista palvelua.
Elle Ennok
ISS Palvelut Oy, Helsinki
Elle Ennokin työnkuvaan kuuluvat asiakaspalvelun lisäksi muun muassa kokous- ja edustustarjoilut, tuotteiden esillelaitto ja työtilojen siisteyden ylläpito. Työnsä suolaksi hän nimeää loistavan tiimin, joka auttaa tarvittaessa toisiaan. Jatkossa Ennok haluaisi osallistua tuotekehitysprojekteihin.
Heli Tuomainen
Antell-Ravintolat Oy Antell-ravintola Round / Log in Bistro, Kuopio
Heli Tuomainen on moniosaaja, jolle ammattitaidolla tehty ruoka on sydämen asia. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat kassapalvelut, salitarjoilu, kahvitukset,asiakaspalvelu, vitriinituotteiden valmistaminen sekä ruoanlaitto. Tuomaisen motto on: erinomainen asiakaspalvelu syntyy palvelemalla asiakasta niin hyvin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan.
AMMATTIKEITTIÖN KOKKI
Teemu Hokkanen
Fazer Food Services, Helsinki
Edustuskokkina työskentelevä Teemu Hokkanen suunnittelee ja toteuttaa korkeatasoisia aamiaisia, lounaita ja illallisia. Työssään hän arvostaa monipuolisuutta ja vapautta sekä ammattitaitoista työyhteisöä. Tulevaisuudessa Hokkasen tavoitteena on säilyttää uteliaisuus, seurata trendejä ja pysyä mukana muuttuvassa keittiömaailmassa.
Anita Kauhala-Antonopoulou
Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä, Lahti
Anita Kauhala-Antonopouloun työhön kuuluu lounas-ruokien ja erityisruokavalioiden valmistuksen lisäksi opiskelijoiden ohjaus. Hän on myös mukana InnoRuoka-kehityshankkeessa. Kauhala-Antonopouloulle on tärkeää, että asiakas on tyytyväinen. Hän haluaa valmistaa ruokaa, joka on ravitsemuksellisesti hyvää, vastuullisesti tuotettua ja hyvänmakuista.
Maarit Lehtinen
Perhekuntoutuskeskus Lauste, Turku
Maarit Lehtisen työpäivät sisältävät muun muassa koululaisten aamiaisen, lounaskokonaisuuden ja vierastarjoilujen valmistusta ja tarjoilua, leivontaa ja asiakaspalvelua. Erityisesti hän nauttii osallistumisestaan ruokalistojen ja erilaisten teemapäivien ja -viikkojen suunnitteluun. Lehtiselle on tärkeää, että työ tarjoaa kehitysmahdollisuuksia ja onnistumisen hetkiä.
AMMATTIKEITTIÖN PÄÄLLIKKÖ
Eerik Hänninen
ISS Palvelut Oy / Kastellin monitoimitalo, Oulu
Eerik Hännisen työhön kuuluvat muun muassa ruokalistojen suunnittelu ja laadun-tarkkailu. Kierrätys ja jätemäärän hallinta ovat talon toiminnassa tärkeitä muutenkinkuin valmistushävikin ja katteen kannalta.Hänninen vastaa siitä, että keittiö toimiipäivittäin suunnitelman mukaan ja että sekäasiakkaat että henkilökunta ovat tyytyväisiä.
Satu Honkanen
Antell Galleria, Helsinki
Suomen suurimman henkilöstöravintolan toimintaa pyörittävän Satu Honkasen työhön kuuluvat myös asiakasyhteistyö ja toiminnan kehittäminen yhdessä palveluverkoston kanssa. Honkanen kiittelee työntekijä tiimiään ja haluaa jatkossa uudistaa yksikön toimintaa sekä tarjota työntekijöille mahdollisuuden kehittyä entistä paremmiksi.
Kari Suomaa
Sodexo / Ravintola Siipi, Vantaa
Kari Suomaalla on kokonaisvaltainen vastuu keittiön operatiivisesta johtamisesta. Lisäksi hän vastaa ruokalistojen, teemojen ja lounaiden suunnittelusta. Suomaa arvostaa työssään mahdollisuutta toteuttaa omia ideoitaan. Positiivista haastetta hänen työpäiviinsä antaa erilaisten ihmisten johtaminen ja heidän vahvuuksiensa jalostaminen niin, että kaikilla on yhteinen päämäärä: tyytyväinen asiakas.
RAVINTOLAN KOKKI
Jouni Lehtonen
Pizzeria Dennis Oy, Helsinki
Jouni Lehtosen työhön kuuluvat pizzojen valmistus ja tarvittavat esivalmistelut, hän auttaa toisinaan myös keittiöpuolta. Lehtoselle on tärkeää, että ruoka on maistuvaa ja koko työporukalla on hyvä fiilis. Hän haluaa jatkossakin pysyä nuorempien vauhdissa keittiössä ja oppia lisää pizzan teosta.
Nadim Nasser
BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki
Keittiön perustehtävien lisäksi Nadim Nasser vastaa itsenäisesti ruokalistojen suunnittelusta. Työssään hän arvostaa mahdollisuutta päästä käyttämään mielikuvitustaan ja toteuttamaan ideoitaan. Nasser iloitsee siitä, ettei hänen tarvitse noudattaa yhtä ruokatyyliä, vaan hän voi hakea tekemiseensä inspiraatiota eri puolilta maailmaa.
Olli-Pekka Pulkkinen
ABC Piihovi, Salo
Kymmenen vuotta Piihovissa työskennellyt Olli-Pekka Pulkkinen valmistaa lounaan ja à la carte -annosten lisäksi myös hampurilaisia ja pizzoja. Työssään hän arvostaa tehtävien monipuolisuuden lisäksi työkavereitaan. Pulkkiselle on parhaiten jäänyt mieleen tunnetun laulajan huikkaama kiitos maukkaasta ruoasta.
RAVINTOLAN KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ/-MESTARI
Hanne Honkanen
Shelter Helsinki
Esimiestensä oikeana kätenä toimiva Hanne Honkanen pitää huolen siitä, että keittiön arki rullaa ja laatii ruokalistat yhdessä muiden kokkien kanssa. Työssään hän arvostaa vaikutusmahdollisuuksia, monipuolisuutta ja mahdollisuutta kehittyä. Honkanen nimeää työkaverit isoimmaksi voimavarakseen.
Jari Kumpulainen
Ravintola Caverna, Helsinki
Jari Kumpulaisen työtehtäviin kuuluu muun muassa ruoan valmistusta, ruokalistasuunnittelua ja työssä ohjaamista. Työnsä suolaksi hän nimeää kansainvälisyyden, monipuolisuuden, asiakkaat ja työkaverit. Tärkeintä Kumpulaiselle ovat tyytyväisten asiakkaiden lisäksi keittiöhenkilökunnan motivointi ja se, että koko henkilökunta puhaltaa yhteen hiileen.
Niko Tähti
Suomen suurlähetystö, Budapest
Niko Tähden tehtäviin kuuluvat muun muassa erilaisiin tilaisuuksiin sopivien ruoka- ja juomakokonaisuuksien suunnittelu ja toteutus, uusien paikallisten ja kiinnostavien suomalaisten raaka-aineiden etsintä ja testaaminen. Hän tekee myös yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa vieden positiivista ja kiinnostavaa Suomi-kuvaa maailmalle.
RAVINTOLAPÄÄLLIKKÖ
Ari Hujanen
Pirkanmaan osuuskauppa/Ravintola Hovipoika, Tampere
Asiakaspalvelun ja päivittäisten rutiinien lisäksi Ari Hujasen vastuulla on henkilökunnan hyvinvoinnin varmistaminen. Hän nauttii sekä kanssakäymisestä asiakkaiden kanssa että erilaisten haasteiden kohtaamisesta ja uusien asioiden oppimisesta. Hujanen haluaa saada asiakkaat viihtymään ja palaamaan uudelleen.
Anna-Kaisa Lassila
Roster Helsinki / Royal Ravintolat Oy
Anna-Kaisa "Annis" Lassila vastaa muun muassa Roster Helsingin operatiivisesta toiminnasta, kuten serviisistä, myynninseurannasta ja henkilöstöhallinnosta. Hän toimii myös Roster Turun tukena hallinnollisissa tehtävissä. Asiakkaiden ja työntekijöiden tyytyväisyys on Lassilalle tärkeää, samoin elämysten luominen ja hyvä työyhteisö.
Jessica Lindgren
Select Service Partner Finland Oy, Vantaa
Jessica Lindgrenin työhön kuuluu muun muassa asiakaspalvelua ja henkilökunnan ohjaamista, valikoimahallintaa, työnohjausta, laadunvalvontaa sekä operaation ja toiminnan kehittämistä. Työssään hän arvostaa osaavan ja yhteen hiileen puhaltavan tiimin lisäksi sitä, että voi olla mukana luomassa lomalle lähtijöiden matkafiilistä.
HOVIMESTARI/SOMMELIER
Jenna Kemppainen
Freelancer, Helsinki
Jenna Kemppainen on viime vuosina toiminut salin esimiehenä ja kouluttanut ravintola-alan kokelaita. Hänelle on tärkeintä toteuttaa reilua johtamista sekä jakaa ruoan ja viinin ilosanomaa. Kemppainen haluaa luoda asiakkaille unohtumattomia kokemuksia ja tarjota lämminhenkistä palvelua.
Laura Koskenkari
Ravintola Carelia,Helsinki
Laura Koskenkarin työpäivät sisältävät viinin ja ruoan yhdistämistä, juomien ostamista sekä katteista ja hinnoittelusta huolehtimista. Myös myynninsuunnittelu, myyntikoulutus ja teemaviikkojen sisällön suunnittelu ovat tärkeitä osa-alueita hänen työssään. Koskenkari iloitsee päästessään tuottamaan asiakkaille elämyksiä, jotka ylittävät heidän odotuksensa.
Otto Sovelius
Ravintola Demo, Helsinki
Asiakaspalvelun lisäksi Otto Sovelius vastaa ravintolan juomatuotteesta ja henkilökunnan kouluttamisesta. Työnsä parhaiksi puoliksi hän nimeää upeat asiakkaat, vapauden tehdä päätöksiä sekä motivoituneet ja taitavat työkaverit. Tulevaisuudessa Sovelius haluaisi työskennellä toistamiseen ulkomailla.
BAARIMESTARI
Andreas Cederström
Liberty Or Death, Helsinki
Andreas Cederströmin työtehtäviin sisältyy baarityöskentelyn lisäksi tuotekehittelyä, tapahtumien tuottamista ja some-markkinointia. Hänelle on tärkeintä juomakulttuurin edistäminen, ja hän tekeekin päivittäin töitä sen eteen. Tulevaisuudessa Cederström haluaisi toimia alkoholin maahantuonnissa ja kouluttaa alan ammattilaisia.
Jarno Kallio
Arctic Light Hotel, Rovaniemi
Hotellin aulabaarin toimintoja pyörittävän Jarno Kallion tehtäviin kuuluvat myös drinkkilistan suunnittelu ja tuotevalikoiman kehittäminen. Hänelle on tärkeää huolehtia työyhteisöstä, pitää yllä hyvää työilmapiiriä ja tarjota asiakkaalle parasta mahdollista palvelua. Kallio arvostaa työssään mahdollisuutta kehittää jatkuvasti osaamistaan.
Mari Seppälä
Juuri Yhtiöt Oy, Helsinki
Mari Seppälä nauttii uuden luomisesta ja sitä kautta elämysten tuottamisesta asiakkaille. Hän on parhaillaan mukana suunnittelemassa uuden cocktailbaarin toimintoja. Hyvä työympäristö ja toimiva tiimi ovat Seppälälle tärkeitä, samoin juomakulttuurin kehittäminen. Tulevaisuudessa hän haluaisi syventää talouspuolen osaamistaan.
RAVITSEMIS-/RUOKAPALVELUPÄÄLLIKKÖ
Heli Haikonen
Arkea Oy, Turku
Heli Haikosen vastuualueeseen kuuluvat ruoka-palvelujen tuotekehitys ja asiantuntijat sekä hoivan ruokapalvelujen liiketoiminta. Haikonen nimeää työnsä parhaaksi puoleksi moniammatil-lisen työympäristön ja sen tuoman vaihtele-vuuden. Esimiehenä Haikoselle on tärkeää hyvä ja kannustava työilmapiiri.
Marko Hynynen
Compass Group Finland Oy, Äänekoski
Marko Hynynen vastaa Compass Groupin henkilöstöravintoloiden operatiivisesta toiminnasta viidessä toimipisteessä. Valtaosa hänen työajastaan on toimistotyötä, mutta ilokseen Hynynen ehtii välillä myös vaikkapa lounaslinjaston kassalle. Tärkeintä työssä hänelle ovat tyytyväinen asiakas, sitoutunut henkilökunta ja tuloksellinen toiminta.
Sirpa Salmi
Sodexo Oy / Neste, Porvoo
Sirpa Salmi vastaa Nesteen pääkonttorinravintolan lisäksi kuuden muun ravintolan toiminnasta. Lisäksi hän tekee tiivistä yhteistyötä Nesteen yhteyshenkilön kanssa, jotta lopputuloksena on mahdollisimman tyytyväinen ravintolapalveluiden asiakas. Työssään Salmi pitää erityisesti sen vaihtelevuudesta ja haasteista, joiden myötä oppii aina jotain uutta.
OPETTAJA
Jorma Korhonen
Savonia ammattikorkeakoulu, Kuopio
Jorma Korhonen opettaa erityisesti markkinoinnin opintojaksoja matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoille. Hän toimii myös koulutusalan kv-tuutorina vastaten ulkomaille opiskelemaan lähtevistä opiskelijoista ja kansainvälisistä harjoitteluista. Korhoselle on tärkeää toimia osana opettajatiimiä ja tuoda oma osaaminen osaksi tuloksekasta työtä.
Bruno Stalder
Omnia koulutus, Espoo
Bruno Stalderin työhön kuuluu horeca-alan opiskelijoiden ja majoitus- ja ravitsemisalan esimiesten koulutus, ohjaus ja arviointi. Hän vetää myös oppilaitoksen ravintola-alan kouluttajatiimiä. Stalder nimeää työnsä parhaaksi anniksi vuorovaikutuksen opiskelijoiden kanssa ja sen, että pääsee seuraamaan, miten heille kehittyy hyvä ammatti-identiteetti.
Tarmo Wasenius
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Joensuu
Tarmo Wasenius opettaa kokkiopiskelijoille teoriaa ja käytäntöä. Työssään hän arvostaa sen monipuolisuutta ja sitä, että pääsee seuraamaan opiskelijoiden kehittymistä ja tietojen karttumista. Mieleenpainuvin hetki Waseniuksen uralla on ollut oman valmennettavan voittama Euroopanmestaruus.
YRITTÄJÄ
Akseli Herlevi
Naughty BRGR
Vuonna 2015 perustettu Naughty BRGR tarjoaa laadukkaita burgereita lisukkeineen ja hyviä oluita. Akseli Herleville on tärkeintä huolehtia, että henkilökunnalla on asiat hyvin. Työssään hän arvostaa mahdollisuutta nähdä miten omat visiot konkretisoituvat. Tulevaisuudessa hän haluaa laajentaa toimintaa kotimaan lisäksi myös ulkomaille.
Heli ja Teijo Lepola
Vista Services Oy / Ravintola Vista, Espoo
Jo 20 vuotta yrittäjinä toimineet Heli ja Teijo Lepola ovat pyörittäneen Tapiola Golfin yhteydessä sijaitsevaa perheravintolaa ja cateringia vuodesta 2016 lähtien. Ravintola Vistan tarjonta ulottuu buffetista fine diningiin. Liikeidean ydin on tarjota sekä hyvää ruokaa että elämyksiä tunteella ja laadusta tinkimättä.
Jan ja Joanna Westerling
Ravintola Origo ja ravintola Makana, Hanko
Jan ja Joanna Westerlingin pyörittämän ravintola Origon liikeideana on tarjota paikallisille yritysjohtajille ja heidän vierailleen hankolais-ranskalaiseen keittiöön perustuvaa husmanskostia. Ravintola suosii raaka-ainevalinnoissaan lähi-tuottajia ja luomua. Kaksikolle on tärkeää, että henkilökunnalla on mahdollisuus onnistua tehtävissään ja tuottaa asiakkaille elämyksiä. Kolme vuotta sitten pariskunta avasi Origon viereen kotimaisista raaka-aineista aasialaisia makuja loihtivan ravintola Makanan, joka on avoinna kesäkuukausina.
VASTUULLISUUS
Cafe Ursula
Café Ursula, Helsinki
Kahvilan eniten myydyt tuotteet, kuten kahvi, tee, kaakao ja jäätelö ovat luomua. Tuotteissa käytetään luomulaatuisia ruisleipiä, kanan-munia, juustoa ja oliiviöljyä. Luomutuotteista kerrotaan mainosten lisäksi henkilökohtaisesti. Hankinnoissa kartoitetaan kestävää kehitystä tukevia vaihtoehtoja esimerkiksi tarjottimien, terassikalusteiden ja serviettien kohdalla.
Kuvassa ravintolanjohtaja Mari Patomeri.
Kotipizza
Kotipizza Group Oyj, Helsinki
Pyrkimys vastuullisuuteen ja kestäviin valintoihin kaikilla liiketoiminnan osa-alueilla kumpuaa Kotipizza Groupin missiosta: tehdä maailmasta parempi paikka pizza kerrallaan. Vastuullisuus näkyy muun muassa kestävässä hankinnassa ja tuotekehityksessä, ympäristön ja talouden hyvinvoinnin tukemisessa, työntekijöistä huolehtimisessa ja järjestöyhteistyössä. Kotipizzaon mukana Sitoumus2050-ohjelmassa.
Kuvassa toimitusjohtaja Tommi Tervanen.
Merja Jokiniemi
Luomuravintola Timjami, Tampere
Merja Jokiniemen johtamassa oppilasravintolassa käytetään luomua laajasti kaikissa raaka-aineryhmissä, silloin kuin se on saatavuus, pakkauskoko ja logistiikka huomioiden mahdollista. Luomun käytöstä informoidaan esimerkiksi ruokasalissa, koulun sivuilla, vanhempainilloissa ja erilaisissa luomu-tapahtumissa.
INNOVAATIO
Ravintolaryhmä
Ostoryhmällä on monien keskeisten tavarantoimittajien kanssa valmiiksi kilpailutetut ostosopimukset, joista pääsee hyötymään liittymällä Ravintolaryhmän ostoryhmään mukaan. Tarkoituksena on sopimuksia hyödyntämällä päästä kiinni ison ryhmän ostovoimalla saavutettuihin etuihin. Ryhmänjäsenet vastaavat normaaliin tapaan itse omista laskuistaan suoraan tavarantoimittajille ja ostottoimitetaan tavarantoimittajalta ryhmäläisten toimipisteisiin.
Kuvassa Mikael Kekki.
Hävikkiruokaravintola Loop
Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola taistelee ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan. Hävikkiruokaravintola Loop pelastaa kauppojen hävikkiuhan alla olevia raaka-aineita ja ravintolan kokit loihtivat niistä korkeatasoisia ravintola-annoksia. Loput eli noin 70 prosenttia noudetusta ruoasta toimitetaan hyväntekeväisyyteen.
Kuvassa Johanna Kohvakka.
The BOX
Elämyskonsepti tarjoaa uudenlaisen kustannustehokkaan tavan tuotteiden suunnitteluun, kohderyhmätestaukseen ja markkinointiin. Osallistujien aisteihin vaikutetaan muun muassa mukautuvilla tilaratkaisuilla, visuaalisilla elävillä, tarinaan sitoutuvilla projisoinneilla, tuoksuilla ja äänimaailmalla. Palvelukokonaisuuteen kuuluu kattava ja uusia tutkimusmenetelmiä hyödyntävä mittaamislaitteisto.
Kuvassa Mario Passos Ascenção, Sami Rekola, Pasi Tuominen, Teemu Moilanen ja Eeva Puhakainen.