PRO 2021 finalistit ja voittajat
AMMATTIKEITTIÖN TYÖNTEKIJÄ
Leena Eskola
Säijän ja Nurmen koulu, ruokapalvelu, Lempäälän kunta
Leena Eskola on aloittanut työt keittiössä vuonna 1977. Nykyisin hän huolehtii kahdella Lempäälän koululla ruokailuhetkien sujumisesta. Hän viihtyy erinomaisesti kyläkoulujen keittiöissä ja nauttii vapaudesta suunnitella työt itse. Raamit viikkorytmille ja päiväjärjestykselle antavat koulujen tarkat ruokailuajat. Tavoite on aina tehdä oppilaiden ruokailuhetkestä mahdollisimman mukava. Vaikka työuraa on takana jo yli 40 vuotta, viihtyy Eskola edelleen loistavasti keittiötyössä, tuntee työniloa ja pitää tärkeänä pysyä kehityksen mukana.
Reijo Rantala
Nordea Vallila, ISS Palvelut Oy
Reijo Rantala on työskennellyt 15 vuotta ruokapalveluissa vastaten raaka-aineiden vastaanotosta ja varastoinnista. Lisäksi hän on tehnyt Nordea Vallilan keittiössä pienimuotoisia keittiölaitteiden korjauksia. Korona muutti työnkuvaa, ja Rantala on sittemmin ollut kiinteistöhuollon tehtävissä. Parasta työssä on monipuolisuus ja uusien asioiden oppiminen ja omaksuminen myös oman työalueen ulkopuolelta. Palveluammatissa asiakkaan tyytyväisyys on tärkein tavoite. Rantalalle asiakkaita ovat myös työkaverit, joilta hajoaa jokin koje tai laite. Molempien päivä on pelastettu, jos kipeästi tarvitun laitteen korjaus onnistuu. Rantala on onnellinen siitä, että hänen PRO-ehdokkuutensa avartaa käsitystä ammattikeittiön työtehtävistä; on tärkeää tuoda esille, kuinka erilaisia töitä isoissa keittiöissä on.
Jonna Siikaoja
Sodexo, Kilpilahti, Porvoo
Jonna Siikaoja on lounasravintolan kylmäkkö ja kokki. Muun muassa kokoustarjoiluista vastaava Siikaoja hallitsee palautteen mukaan alansa: asiakas kiitteli hiljattain, että hänen voileipäkakkunsa ovat ensiluokkaisia. Palautteen saaminen onkin yksi tärkeimpiä juttuja työssä. Parasta työssä ovat mukavat työkaverit, helposti lähestyttävä esimies ja hyvä työilmapiiri. Mieleistä on myös työn monipuolisuus. Siikaoja on aina valmis haastamaan itsensä ja oppimaan uutta, ja toivoo kehittyvänsä alalla ja saavansa tulevaisuudessa lisää vastuuta.
AMMATTIKEITTIÖN KOKKI
Arung Pesonen
Soite ravintohuolto, Keski-Pohjanmaan keskussairaala Staffpoint Kokkola
Suurtalouskokki Arung Pesonen muutti Thaimaasta Suomeen 2000-luvun alussa. Hän on nykyään onnellinen suomalainen: koulun penkiltä suoraan keittiötöihin päätynyt nainen pitää kokkolalaisista, työstään ja työkavereistaan. Jatkuvan oppimisen tiellä Pesonen toivoo oppivansa joka päivä uutta. Kasvisruoan lisääntyminen näkyy hänen työssään sekä laajempana trendinä että vahvana vastuullisena kannanottona. Poikkeuksellinen aika on opettanut, miten tärkeää on jatkuva muuntautuminen muuttuviin tilanteisiin. Arung Pesosen nimikkoruoka on lempeän tulinen thaimaalainen keitto.
Kirsi Soramäki
Seniorikeskus Kivelä/Kivelän sairaala, Palvelukeskus Helsinki Helsinki
Kirsi Soramäki on toiminut vuodesta 2003 lähtien dieettikokkina ja kokkina Kivelän sairaalassa Helsingissä. Hänelle on tärkeää valmistaa annoksia, jotka maistuisivat myös hänelle itselleen; hyvää ja maistuvaa ruokaa kaikkiin ruokavalioihin. Työn haastavuus myös palkitsee, ja Soramäki nauttii saadessaan tehdä työtä, jonka hallitsee. Soramäen haaveena on edetä ruokalistojen ja -reseptiikan suunnittelupuolelle. Nykyisessä työssä hän viihtyy osin siksi, että saa suunnitella työnsä itsenäisesti. Dieettikokkina hän näkee kasvispohjaisen syömisen ja maidottomien raaka-aineiden lisääntyvän. Itseään Soramäki kuvailee kuplivaksi kuohuviiniksi – hän on pirskahtelevan iloinen ja kuplat kuin hymyä.
Jarmo Sultsi
Varuskuntaravintola Sahara, Leijona Catering, Helsinki
Vuoropäällikkö Jarmo Sultsilla on 20 vuoden kokemus suurtalouskeittiöistä. Nykyisin hänen toimenkuvaansa kuuluu suurkeittiön päivittäinen työnohjaus, tukkutilaukset sekä edustusruokien suunnittelu ja toteutus. Työssä kiehtoo monipuolisuus ja loistava työyhteisö – yhdellä viikolla kokataan metsässä kertausharjoituksissa, toisella viikolla järjestetään 1 200 hengen possujuhla varusmiehille ja seuraavalla edustusillallista pienelle upseerijoukolle. Trendeistä vegaanisuus ja ilmastoystävällisyys ohjaavat vahvimmin myös Sultsin työtä, ja hän toivookin, että suomalaiset oppisivat käyttämään rohkeammin omia hyviä raaka-aineitaan kuten juureksia ja kalaa. Sultsin nimikkojuoma on Gin & tonic, raikas mutta vahva.
AMMATTIKEITTIÖN Päällikkö
Emmi Huuskonen
Antell Martintalo, Vantaa
Ravintolapäällikkö Emmi Huuskosen vastuulla on Antell Martintalon ravintolan toiminta. Jokainen päivä on mahdollisuus ilahduttaa muita ja koska positiivisuus tarttuu, Huuskosella on pyrkimyksenä tehdä joka päivä jotakin hyvää jollekin. Huuskosella on yli 20 vuoden kokemus alalla ja vahva myynnillinen asenne sekä intohimo toisten motivointiin ja ohjaamiseen, ja hän ottaa esimiehenä vakavasti työyhteisövastuun. Osaamisen kehittäminen on Huuskoselle tärkeää, ja hän on täydentänyt ammattitaitoaan suorittamalla vastikään esimiehen erikoisammattitutkinnon Hyriassa. Tulevaisuudensuunnitelmissa siintävät alan jatko-opinnot. Työtä lounasravintolassa ohjaa tulevaisuudessa etenkin ihmisten pyrkimys tiedostavaan syömiseen. Ravintolan vastuullisuudesta jaetaankin asiakkaille tietoa jatkuvasti uusia keinoja miettien.
Mikko Kemppainen
Gumbölen kartano, Espoo Catering, Espoo
Mikko Kemppainen toimii keittiömestarina Espoo Cateringin edustuspalveluissa ja kantaa päävastuun Espoon kaupunginjohtajan virka-asunnon Gumbölen kartanon edustustarjoiluista. Parasta Kemppaisen työssä on sen monipuolisuus ja mahdollisuus toteuttaa gastronomista diplomatiaa. Hän uskoo, että ”maistuva käyntikortti” Espoosta jää kansainvälisille vieraille mieleen uniikin kokemuksen vuoksi. Kemppainen on kiitollinen Patrick Karlssonille, joka kouli hänet kisällistä mestariksi Suomen vanhimmassa majatalossa, Fiskarsin Wärdshusissa. Tulevaisuuden trendeistä keittiömestarin työhön vaikuttaa isosti take away -ruokailun jääminen pysyväksi ilmiöksi. Kun etätyöstä tulee yhä useammille arkea, boxilounaat yleistyvät ja niihin pitää satsata. Vapaa-ajallaan Kemppainen on aktiivinen keittiömestariyhdistystoiminnassa. Hän on sekä Etelä-Suomen keittiömestariyhdistyksen hallituksessa että Suomen keittiömestarit ry:n hallituksessa.
Johanna Kurki
Ravintola Linus, Unica, Turku
Ravintolapäällikkö Johanna Kurki on tehnyt neljännesvuosisadan mittaisen uran alalla, siitä suurimman osan saman työnantajan palveluksessa. Nykyisin hän vastaa Linus-opiskelijaravintolan taloudellisesta tuloksesta. Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat isossa osassa arkea, ja verkostoituminen asiakasyhteisön kanssa tärkeä osa työtä. Kurki on Unican johtoryhmän jäsen. Samalla kun hän kehittää Unicaa, hän on itsekin jatkuvan oppimisen tiellä: Liiketoiminnan ammattitutkinto valmistui syksyllä, ja seuraavaksi Kurki aikoo päivittää suurtalousesimiestutkintonsa ammattikorkeakoulussa. Katse on jatkossakin inspiroivissa projekteissa, joissa on mahdollisuus toimia asiantuntijatehtävissä ja kehittää alaa. Tulevaisuuden sukupolvet arvostavat palveluiden helppoutta ja tekevät vastuullisia valintoja, joiden tarjoamisessa Unica on vahva.
RAVINTOLAPÄÄLLIKKÖ
Hannu Kovala
Radisson Blu Hotel Oulu, Oulu
Ravintolatoimenpäällikkö Hannu Kovalalla on ilo työskennellä vastikään uudistettuna avatussa Radisson Blu Hotel Oulussa. Hän johtaa koko hotellin ravintolatoimintaa, ja 1 500 anniskelupaikan ja 2 500 neliön tapahtumatalossa työtä riittää. Kovalan kokemus alalla ulottuu kolmelle vuosikymmenelle. Hänet pitää vireessä jatkuva kehitys, jonka ansiosta niin asiakaskokemus, työyhteisö kuin tuloskin paranevat. Kovala ei usko kvartaalitalouteen vaan vuosien kovaan työhön. Lähitulevaisuudessa työnteon tapoja muuttavat megatrendit turvallisuus ja digitaalisuus. Turvallisuuslupaus täytyy lunastaa joka päivä. Kovala toivoo, että ruokakulttuurissamme arvostettaisiin paikallisia perinteitä niin paljon, että niistä kehittyisi myös uusia innovaatioita, joita tarjottaisiin ylpeänä matkailijoille ja vietäisiin maailmalle.
Marjo Mäkelä
Martina Pori, Restel Ravintolat, Food & Events -ketju
Porin Martinan ravintolatoimenpäällikkö Marjo Mäkelä on kiitollinen timanttisesta tiimistään ja ketjujohdon antamista vapauksista: Porin Martina on nyt ketjuravintolaa uniikimpi ravintola, joka kehittää toimintaansa paikallisuutta vaalien, samalla omaa historiaansa esimerkiksi klassikkoannosten muodossa esiin tuoden. Mäkelä rakastaa vuorotyötä ja monimuotoisia päiviä, joista ei tiedä, mitä ne tuovat tullessaan. Parasta työssä ovat tavoitteet ja matka niiden saavuttamiseen. Mäkelän työhistoriaan on aina kuulunut työn ohessa opiskelu, viimeisimpinä MBA-tutkinto vuonna 2011 ja Johdon erikoisammattitutkinto 2019. Opinnot antavat mahdollisuuden kehittyä sekä ihmisenä että esimiehenä, ja Mäkelä kannustaa myös henkilökuntaansa opiskelemaan. Mäkelä kokee tärkeäksi myös oppilaitosyhteistyön, jonka myötä on mahdollisuus innostaa alalle osaavaa henkilökuntaa.
Tony Sivula
Kyrö Distillery Home, Isokyrö
Tony Sivula pyydettiin vetämään Kyrön vierailukeskusta kesällä 2014, ja ravintolapäälliköstä on kasvanut kuudessa vuodessa koko Kyrö Distillery Homen toimitusjohtaja, yrityksen johtoryhmän jäsen ja Kyröfestin tuottaja. Sivulan pitävät käynnissä työkaverit ja jatkuva kehittämisen halu. Hän on valmis tekemään melkein mitä vain asiakastyytyväisyyden ja henkilöstön hyvinvoinnin eteen. Ravintola-alasta on tullut Sivulalle niin rakas, että hän toivoo jäävänsä alalta joskus eläkkeelle. Siihen asti hän tasapainottelee sen kanssa, että työn pitää olla hauskaa, mutta duunia pitää tehdä kovaa. Koronakevään ajan työtä painettiin tauotta käsidesilinjalla, joka pelasti koko tislaamon talouden. Tulevaisuudessa Sivula näkee kotimaisen tislaamo- ja panimoturismin kasvavan; aina ei tarvitse lähteä kauas saadakseen unohtumattomia elämyksiä.
AMMATTIKEITTIÖN TUOTEKEHITTÄJÄ
Janne Häkkänen
Palmia, Helsinki
Tuotekehityspäällikkö Janne Häkkänen vetää Palmian tuotekehitys- ja suunnittelutiimiä. Hänen tehtäväkenttäänsä kuuluvat niin ruokalistasuunnittelu kuin ravintolakeittiöiden suunnitteleminen ja uusien työtapojen tuominen Palmian keittiöihin. Hänen liki 20 vuoden työkokemuksensa kokkina auttaa tarttumaan kaikkiin vastaantuleviin pulmiin. Korona vahvistaa take away -trendiä, ja sen ansiosta on mietittävä esillelaittoa, pakkauksia ja säilyvyyksiä uusin silmin. Noutopöytien vähentyminen ja hävikin minimoiminen on otettava huomioon suunnittelussa, ja se on osa vastuullista liiketoimintaa. Arjessa hän haluaa kannustaa asiakkaita vastuullisiin valintoihin; toisaalta vastuullisuutta olisi tuotava konkreettisesti esille niin, että asiakkaat ymmärtävät syy-seuraussuhteet ja sen, että he ovat osatekijä kaikessa. Häkkänen on vastikään aloittanut ammattikorkeakouluopinnot, joiden myötä hän tähtää yhä korkeammalle joko asiantuntijatehtävissä tai esimiehen roolissa.
Nina Lyytinen
Juvenes, Tampere
Kehityspäällikkö Nina Lyytinen vastaa valtakunnallisesti Juveneksen tuotekehityksestä, hankinnoista sekä laatu-, ympäristö- ja omavalvonta-asioista. Lyytisellä on vuosikymmenen mittainen kokemus vastaavista tehtävistä myös fast casual -konseptien parissa. Häntä innostaa nähdä oman työnsä merkitys. Merkityksellisyys voi ilmentyä vastuullisina raaka-ainevalintoina, muistoja jättävinä menuina tai laadukkaana konseptiesittelynä tarjoustekstissä. Kehityspäällikön työn suola on sen monipuolisuus. “Tunnen suurta iloa, että työurani aikana olen saanut vaikutettua tuotteisiin, palveluihin ja konsepteihin, joita on tarjottu suurelle osalle suomalaisista. Yhteistyössä kollegoiden ja kumppaneiden kanssa otamme timanttisia kehitysaskelia.” Koronan myötä muuttuvassa ravintolamaailmassa korostuvat ketteryys ja moniosaaminen.
Juha Rissanen
Suklaa Täplä, Helsinki
Juha Rissanen on vuonna 2005 perustamansa Suklaa Täplän tuotekehittäjä, jonka hyppysistä on lähtenyt muun muassa ikoninen HIFK-kiekkoleivos. Työn alla on Premium-suklaatuotesarja vientiin vuodelle 2021. Pitkän uran kokkina tehnyt Rissanen oli Suomen kokkimaajoukkueessa 2003 - 2008, josta viimeiset vuoden joukkueen kapteeni. Rissanen on kutsumusammatissaan ja nauttii uusien makuyhdistelmien kehittämisestä. Parasta työssä on jatkuva oppiminen ja oivaltaminen. Yksi Suklaa Täplän menestyneimpiä luomuksia on Arctic Blue Gin -praliini, joka sai vastikään jaetun pronssisijan Scandinavian Chocolate Awardsissa. Rissanen on ylpeä siitä, miten korkea-arvoiset vieraat ympäri maailman ovat ottaneet vastaan hänen kehittämänsä tuotteet. Yrityksen kehittymistä vastuullisuudessa auttaa lähitulevaisuudessa käyttöön otettava laatusertifikaatti FSSC22000:n versio 5, johon kuuluu jatkuvan kehityksen lähestymistapa.
RAVINTOLAN ASIAKASPALVELIJA
Nikolaos "Nikos" Gkotzampasis
Ravintola Casa Mare, Ravintolakolmio, Helsinki
Palveluvastaava Nikolaos Gkotzampasis huolehtii lauttasaarelaisen Casa Maren asiakkaiden tyytyväisyydestä. Erinomaisesta pelisilmästään tunnettu Gkotzampasis on rakastettu tarjoilija, jonka erityissuosiossa ovat lapsiperheet. Hän tapaa työpaikallaan paljon ystäviä, sillä heitä on kertynyt 17 vuodessa. Ravintolakolmio työnantajana on hänelle juuri se oikea, sillä yrityksessä kukkivat työhyvinvointi, tasavertaisuus, syrjimättömyys ja turvallinen työympäristö. Hyvä ja oikeudenmukainen johtaminen on Ravintolakolmion henkilöstölle ”perusoikeus”, hän kuvailee.
Mervi Korhonen
Ravintola Savoy, Financier Group, Helsinki
Mervi Korhonen on kuulunut Savoyhin vuodesta 2006 lähtien. Hänelle parasta tarjoilijan työssä on se tunne, kun tietää, että kohta on kaikilla kiire ja serviisi etenee hallitusti. Henkilökunta suorastaan syttyy ja keskittyminen on käsin kosketeltavaa. Mieleenpainuvimpana kokemuksenaan hän kertoo tarinan espanjalaisista lounasvieraista, joille räätälöitiin toiveiden mukaan tattikeitto. Korhonen tarjoili sen valkoiset hansikkaat kädessä kannusta lautasille valuttaen ja viimeisteli elämyksen höyläämällä keiton päälle pari siivua tryffeliä. Mielihyvä oli käsin kosketeltavaa, Korhonen kuvailee, ja kertoo nauttivansa siitä, että voi tehdä huippujuttuja arjen keskellä, huipputyöpaikassa. Lähes 40 vuoden kokemuksella Korhonen arvostaa herkkää reagointia muutostarpeisiin, esimerkkinä vaikkapa klassikoiden päivittäminen tähän päivään.
Krista Liljeqvist
Hesburger Loviisankatu, Lahti
Hesburger Loviisankatu Lahti Apulaisravintolapäällikkö Krista Liljeqvist rakastaa Hesburgerin tiivisrytmistä arkea. Hänen toimenkuvaansa kuuluu päivittäinen operatiivisen toiminnan johtaminen, tuloksesta huolehtiminen, keittiötyöskentely sekä asiakaspalvelu. Työkaverit arvostavat sutjakasti tehtävästä toiseen sinkoutuvaa naista, ja asiakkaille hän on jäänyt mieleen salin puolella. Kuinka monta tarjoilijaa tullaan kädestä pitäen kiittämään ja kertomaan, että reittimme eivät enää kohtaa, kuten eras linjaa vaihtanut bussikuski hiljattain teki? Liljeqvistin mukaan omalla asenteella on suuri merkitys jaksamiseen; hän lähtee jokaiseen työpäivään hyvällä tsempillä, tavoitteena luoda positiivista ilmapiiriä. Liljeqvist valittiin yksikkönsä vuoden työntekijäksi 2019. Hänen tulevaisuudensuunnitelmiinsa kuuluu jatkuva itsensä kehittäminen: nuori nainen valmistuu pian restonomiksi ja jatkaa kouluttautumista yrittäjyyden DI-ohjelmassa.
RAVINTOLAN KOKKI
Clarence Lozana
Ravintola Nokka, Wild & Finnish, Helsinki
Clarence Lozana on Katajanokan villin suomalaisen ruoan keitaan, Ravintola Nokan vuoromestari. Lozana pitää pyörät pyörimässä ja osallistuu kaikkiin keittiön töihin. Filippiiniläissyntyinen Lozana viimeistelee parhaillaan keittiömestariopintojaan. Työ Nokassa tarjoaa mahdollisuuden luoda unohtumattomia elämyksiä ja kehittää ja oppia koko ajan uutta. Parasta työssä on näiden lisäksi mahtava tiimihenki ja tiivis yhteistyö pientilatuottajien kanssa. Tulevaisuudessa ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia siitä, mistä ruoka tulee, ja lähellä tuotetun kasvis- ja villiruoan merkitys korostuu, Lozana uskoo, ja huomauttaa, että kotimaiset raaka-aineet ansaitsevat enemmän arvostusta. Vastuullisuudessa Nokka on edelläkävijä, raaka-aineen kunnioitus nokasta häntään on ravintolan DNA:ssa.
Pinja Paakkonen
Alchemist, Kööpenhamina
Pinja Paakkonen työskentelee jälkiruoista vastaavana pastry chefinä kööpenhaminalaisessa Alchemist-ravintolassa. Hän on muutamassa kuukaudessa ylennyt vuoromestariksi ravintolassa, joka tarjoaa koko ajan mahdollisuuden uuden oppimiseen ja kehittämiseen. Henkilökunta voi hyvin ja vieraat viihtyvät, se on tärkeää. Paakkonen pitää isona trendinä kokonaisvaltaisen ruokaelämyksen tarjoamista vieraille: holistic cuisine ottaa vaikutteita taiteesta, tieteestä, teknologiasta ja muotoilusta. Ruoasta syntyy kokonaisvaltainen aistielämys parhaita raaka-aineita ja tekniikoita käyttäen, ja samalla laajenee ymmärrys ruokailun käsitteestä. Paakkonen on nuori kokki, jolla on jo kokemusta kokkimaajoukkueesta ja paljon suunnitelmia tulevaisuuden varalle: alkuun oma ravintola, ruokakirja ja tv-ohjelma.
Sanna Rahkonen
Kultá Kitchen & Bar, Lapland Hotels Bulevardi, Helsinki
Sanna Rahkonen on Lapin tyttö, jolle työ Lapland Hotelsin leivissä sopii kuin nakutettu. Rahkoselle on ilo työskennellä kotimaisten ja etenkin pohjoisesta tulevien raaka-aineiden parissa. “Jos joka päivä voi todeta oppineensa jotain uutta, ollaan homman ytimessä”, Rahkonen toteaa. Yksi hänen tärkeimmistä arvoistaan on pitää yllä välittävää ja kannustavaa ilmapiiriä työpaikalla, sen voimalla jaksaa itsekin. Parasta työssä on päästä luomaan elämyksiä - haltioitunut vieras on parasta! Koskettavin palaute tulee työkavereiden suusta, Rahkonen riemuitsee muistellen lausuntoa ”sun kaa on parasta olla töissä”. Hänet tunnetaan myös kisakokkina, ja vuonna 2017 napsahti voitto Chaîne des Rôtisseurs’in nuorten kokkien SM-kisassa. Nyt hän jatkaa kollegansa valmentajana.
RAVINTOLAN KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ/-MESTARI
Aleksi Katajisto
Tastory Innopoli2, Compass Group Finland, Espoo
Keittiöpäällikkö Aleksi Katajisto vastaa Otaniemessä sijaitsevan Tastory Innopoli2 –ravintolan keittiöstä. Häntä kannattelee onnistumisen tunne, kun tiimi vie tavoitteet maaliin. Parasta on innovoida uusia elämyksiä asiakkaille, mutta kaikkein tärkeintä on tarjota aina turvallista, herkullista ja juuri asiakkaan ruokavalioon sopivaa ruokaa. Katajisto innostuu tuotekehityksestä ja konseptisuunnittelusta, mutta toisaalta myös ruoan ja juoman yhdistäminen kiehtoo. Tulevaisuuden lounaskokemusta Katajisto kehittää huomioiden kestävän kehityksen periaatteet. Hän toivoo suomalaisen ruokakulttuurin muuttuvan niin, että unohdetaan miellyttäminen ja tuodaan rohkeasti oma visio esille. Näin syntyisi uudenlaista, aidosti suomalaista ruokakulttuuria.
Jussi Kuuluvainen
Happy Farmer, HOK-Elanto, Helsinki
Keittiöpäällikkö Jussi Kuuluvainen on työskennellyt ravintolakeittiössä 15 vuotta. Hänen uusin haasteensa on täysin uudella konseptilla toimiva Happy Farmer -ravintola, jossa hän on luonut uusia toimintamalleja hävikkiruuan käytön suhteen. Kuuluvaiselle ruoka on aina keskiössä, mutta makujen lisäksi hän pääsee nykyään myös ottamaan kantaa yhteiskunnallisesti tärkeisiin asioihin ja tuomaan esiin hävikkiruuan monimuotoisuutta ja käyttömahdollisuuksia: ”On hienoa tehdä työtä, joka pienentää koko alan hiilijalanjälkeä.” Konseptin ytimessä on kaupan ja ravintolan yhteistyön kehittäminen ja tavoitteena nollahävikki. Jotta ravintolan toiminta voi muuttua ekologisemmaksi, vaatii se kuluttajien herättelyä. Kuuluvainen pyrkii opastamaan kuluttajia sesonginmukaiseen ajatteluun: ymmärtämään arjen valintojen merkityksen ja sen, ettei kaikkea tarvitse aina olla saatavilla. Happy Farmerin asiakas voi tehdä eettisesti hyviä valintoja.
Tuomas Vierelä
Ravintola Olo, Helsinki
Ravintola Olon keittiöpäällikkö Tuomas Vierelä on suuria hiljaisia keittiöpäälliköitä. Ura on kuljettanut miehen 15 vuoden aikana Oulusta pääkaupungin parhaisiin ravintoloihin. Olossa hän on työskennellyt useaan otteeseen, ja nyt jo kolmatta vuotta keittiöpäällikkönä. Parasta työssä on uuden oppiminen ja jatkuva kehitys. Vierelällä on tavoitteena kehittää ravintolaa ja itseään koko ajan paremmaksi ja mennä niin pitkälle kuin vain mahdollista. Työhön vaikuttavista trendeistä merkittävimmäksi Vierelä nimeää kestävä kehityksen ja kotimaisuuden. Suomalaisen ruokakulttuurin hän toivoo muuttuvan rohkeammaksi ja omintakeisemmaksi. ”Jos luotamme omaan tekemiseen, suomalaisen ruokakulttuurin tunnistettavuus paranee.” Korona-ajasta Vierelä on oppinut sen, että vähemmälläkin pärjää.
HOVIMESTARI/SOMMELIER
Oscar Borges
Vin-Vin, We Are Group, Helsinki
Ravintolapäällikkö Oscar Borges pyörittää viinibaari Vin-Viniä Helsingin keskustassa kuin omaansa. Taustalla on We Are Groupin tuki ja oma viinimaahantuonti. Avautuessaan vuonna 2012 Vin-Vin oli ensimmäinen laatuaan, joten Borges on saanut luoda konseptin. Hän on ylpeä pystyttyään luomaan yhden Suomen mielenkiintoisimmista viinilistoista. Borgesista on upeaa nähdä asiakkaan silmien syttyvän ahaa-elämyksen merkiksi. Paras palaute on kuitenkin usein negatiivista - sitä, josta oppii, kuinka voi kehittyä. Haaveissa siintää viinikauppa, samaan aikaan kun asiakkaat kiinnostuvat yhä syvällisemmin viinin alkuperästä. Isoäidin itse tekemä ropa vieja opetti pienen pojan makuaistille, että hyvin tehty ruoka on yksinkertaista mutta syvän makuista. Vastuullisuus on viinin kanssa toimivalle itsestäänselvyys - Borges kertoo mielellään käsityötuottajien työtavoista ja tuotteista.
Essi Sarkkama
Sandro Kortteli, NoHo Partners, Helsinki
Sandro Korttelin vuoropäällikkö Essi Sarkkama on kutsumusammatissaan. Tärkeintä työssä on tuottaa vieraille elämyksiä. Ruoka- ja juomasuositusten kautta asiakas voi kokea aivan uusia makuelämyksiä. Etikettisääntöjä ja opiskeltuja tietoja ja taitoja tärkeämpää on oikea asenne ja kova halu tehdä töitä ja oppia, Sarkkama sanoo ja toivoo, että ravintolan henkilökunta nähtäisiin enemmän palveluntarjoajana kuin asiakaspalvelijana: ”Voimme tarjoilla enemmän kuin vain ruokaa ja juomaa, jos vieras haluaa ottaa vastaan.” Korona-aikana häntä harmittaa, että elämys jää vähintäänkin juomien osalta vajaaksi – niitä ei voi laittaa take awayn mukaan. Kymmenen vuotta alalla työskennellyt Sarkkama haluaa tulevaisuudessa oppia lisää viinistä ja kenties työskennelläkin viinin parissa.
Joakim Sved
Bistro O mat, Kirkkonummi
Hovimestari Joakim Sved on ollut vastuussa Bistro O matin palvelusta jo kymmenen vuotta. Parasta työssä ovat asiakaskohtaamiset ja mukavat ihmiset: ”Kun kävelen bistrolle, menen enemmänkin toiseen kotiini kuin töihin.” Parasta on, kun asiakkaat lähtevät bistrosta hymy huulillaan, olemmehan onnellistamisbisneksessä, Sved sanoo. Hän tekee työtään tosissaan, hyvällä mielellä ja sydämellä ja uskoo alan tulevaisuuteen - koronasta huolimatta. Ihmiset arvostavat yhä enemmän hyvää ja laadukasta ruokaa, mahtavaa olisi, jos vielä opittaisiin nauttimaan lasillisesta hyvää viiniä myös lounaalla hyvän ruuan seurassa. Sved toivoo voivansa olla esikuva nuoremmilleen ja pystyvänsä jatkamaan samalla uralla vielä pitkään.
BAARIMESTARI
Hannele Hukkanen
Bistro Johan, Radisson Blu Royal Hotel, Helsinki
Radisson Blu Royal Hotelin Bistro Johanin Bar manager Hannele "Hanski" Hukkanen aloitti uransa kotikonnuilla Pohjois-Savossa, mutta on ehtinyt palvella helsinkiläisten baarien asiakkaita jo 30 vuotta, liki koko ajan saman työnantajan palveluksessa. Hän pysyy vireessä rakkaudesta lajiin; vaikka takana on pitkä ura, työ on edelleen ihanaa ja Hukkanen viihtyy ihmisten parissa. Kansainvälisen bisneshotellin ilmapiiri, asiakkaat ja työyhteisö ovat hyvän työn avainsanat. Hukkaselle tärkeintä työssä on onnellistaminen. Kun asiakas poistuu onnellisena, kaikki "kolmion kulmat" ovat toteutuneet: asiakas, työntekijä ja työnantaja ovat tyytyväisiä. Uutta haastetta baarimestarille heittää uusi sukupolvi, joka tulee baariin hakemaan alkoholittomia elämyksiä.
Sampsa Muhonen
Baarimestari Santa's Hotel Tunturi, Saariselkä
Sampsa Muhonen työskentelee sesongit baarimestarina Santa's Hotel Tunturissa. Ura Saariselällä urkeni jo 90-luvulla, ja sinne kuopiolaismies palaa jokaiseen sesonkiin. Aika monta ruskaa ja hiihtolomaa mahtuu muistoihin, ja niitä värittävät sadat mukavat vakioasiakkaat, jotka palaavat baaritiskille sesongista ja vuodesta toiseen. Asiakkaiden palaute on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on, että itse viihtyy siinä mitä tekee – työn ilo heijastuu kaikkeen. Omaa jaksamista parantaa nykyään, kun jättää työvuoron jälkeiset lasilliset nolliin. Muhosen suurin toive on, että pääsisi taas hommiin; jos koronasta jotain jää, hän toivoo, että ihmiset tulisivat aikaisemmin ravintolaan, kuten aukiolorajoitusten myötä kävi.
Ortjo Nieminen
Another Doggy, The Other Company, Joensuu
Ortjo Nieminen on joensuulaisen Another Doggyn baarimestari. Vuosikymmenen verran baariasiakkaita palveltuaan Nieminen nostaa työn parhaaksi asiaksi mielikuvituksen ja luovuuden, joilla voi tehdä asiakkaan tyytyväiseksi. Esimerkkinä makuparien luomisesta hän kertoo, kuinka teki kesällä havupuiden neulasista siirappia, joka yhdessä savuviskin kanssa loi vaikutelman nuotiolla istuskelusta. Mahtavinta kaikesta on nähdä asiakkaan ilme, kun hän tunnistaa tavoitellun fiiliksen. Niemisen rakkauden alaan on sytyttänyt pienelle pojalle lappeenrantalaisravintolassa tarjoiltu ötökkäjuoma – sillä tiellä hän on yhä. Nieminen toivoo saavansa jatkossa enemmän alan markkinointiin tai koulutukseen liittyviä tehtäviä. Koronan jälkeenkin hän uskoo kotiin toimitettujen palveluiden kuten cocktail-boxin ja cocktail-cateringin porskuttavan.
KAHVILAN TYÖNTEKIJÄ
Laufey Arnarsdottir
La Torrefazione, Helsinki
Laufey Arnarsdóttir varmistaa päivittäin La Torrefazionen kahvin laadun. Hänen työtään on myös uusien baristojen koulutus sekä kahvilatyö espressokoneen äärellä. Arnarsdóttirille parasta työssä on kahvista keskusteleminen, uuden oppiminen ja kahvitiedon jakaminen työkavereiden ja asiakkaiden kanssa. Hän on ottanut ensiaskelensa baristakisoissa ja tähtää World Barista Champion -kilpailuun ja sen voittoon, tietysti. Lisäksi hän haluaa kehittyä kahvikouluttajana, ja uran parhaat palautteet liittyvät jo nyt opetustaitoihin. Ylipäätään Arnarsdóttir toivoo, että nuoret työntekijät löytäisivät alalle, sillä baristan työ on hyvin monipuolista ja rakentaa niin luonnetta kuin monia eri taitoja.
Alvar Lind
Paulig Kulma, Juvenes, Helsinki
Vuoropäällikkö Alvar Lindille parasta työssä on päästä jakamaan aitoa välittämisen fiilistä, luoda elämyksiä ja nautinnon hetkiä. Hyvänä ihmistuntijana hän pyrkii kohtaamaan sekä asiakkaat että kollegat omina persooninaan ja antamaan palvelua aidosti ja lämmöllä. Pauligin Kulmassa hän pääsee toteuttamaan itseään ja kehittämään osaamistaan hyvinvoivassa työyhteisössä. Uralleen Australiasta vauhtia hakenut Lind tekee työnsä täydellä sydämellä ja kantaa siitä ylpeyttä. Huolimatta nykyhetken haastavista oloista, Lind toivoo ruokailun ja kahvin tuovan ihmiset yhteen yhä vapautuneemmin ja autenttisemmin.
Teija Siekkinen
Shell Pihtipudas Putaanportti, Restel Liikenneasemat
Teija Siekkinen on työskennellyt 30 vuotta Shell Pihtiputaalla. Nykyisin hän vastaa vuoropäällikkönä asiakaspalvelusta ja vuoron operatiivisesta toiminnasta. Hän pitää vaihtelevista työtehtävistä, vastuusta, asiakkaista jotka tuovat sopivasti maustetta työhön sekä työkavereista. Työ liikenneasemalla vaatii monenlaisia taitoja ja sopeutumista nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Tärkeintä on asiakaspalvelussa onnistuminen. Siekkisen haaveena on suorittaa johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Trendeistä voimakkaimmin Siekkisen työhön vaikuttava on kotimaan matkailun lisääntyminen. On alan yhteinen toive, että se lisääntyisi.
OPETTAJA
Eila Hyttinen
Savon koulutuskuntayhtymä SAKKY, Kuopio
Lehtori Eila Hyttinen on opettanut Savossa vuodesta 1987. Häntä innostaa työn moninaisuus; pieni epätietoisuus tulevasta pitää aistit herkillä ja onnistumiset maistuvat sitäkin paremmilta. Parasta työssä on nähdä opiskelijoiden oppiminen ja kasvu kohti aikuisuutta. Tärkeintä opettajalle on toisen ihmisen ymmärtäminen ja hänen vahvuuksiensa löytäminen. Yhteistyö vanhempien kanssa tuo palautetta, ja erään opiskelijan äidin kirje viime keväältä oli erityisen mieleenpainuva: ”Kannustit, annoit tehtäviä, joiden avulla lapseni itsevarmuus ja itsetunto vahvistuivat. Et nähnyt lastani ongelmien kautta, vaan positiivisen kautta. Ei pysy kynä kädessä, mutta veitsi on siinä kuin olisi syntymästä asti ollut, totesit tukien.” Työssä on tärkeää myös se, että työtovereiden kanssa edetään haasteesta toiseen porukalla.
Päivi Kaksonen
Perho Liiketalousopisto, Helsinki
Päivi Kaksonen opettaa Perhossa Töölön kampuksella ravintolapalvelua sekä ohjaa opiskelijoita urallaan. Tarjoilijana vuonna 1980 uransa aloittanut Kaksonen on tyytyväinen pitkäaikaisen työnantajansa 30 vuoden aikana tarjoamiin kehityspolkuihin. Tärkeintä työssä on hänelle se, että saa aitiopaikalta seurata nuorten kasvua järkeviksi ihmisiksi ja hyviksi yhteiskunnan jäseniksi. Ravintola-ala on kehittynyt valtavasti ja tarjoaa hienoja kehittymismahdollisuuksia työntekijöille. Kaksosesta on mahtavaa työskennellä jatkuvasti kehittyvällä alalla ja edesauttaa alan ja sen koulutuksen kehitystä. Perhossa kasvatetaan ympäristötietoisia tulevaisuuden ammattilaisia, jotka kehittävät vastuullista toimintaa työpaikoillaan.
Tero Laukkanen
Stadin Ammattiopisto Helsinki
Ruokatuotannon opettaja Tero Laukkanen siirtyi ravintolamaailmasta opetuksen pariin vuonna 2002. Laukkaselle parasta työssä on se, että hän voi kannustaa ja auttaa opiskelijoita elämässä. Luottamus opettajan ja oppilaan välillä syntyy kuin itsestään, kun opettaja on aito ja oma itsensä. Laukkanen antaa intohimonsa ruokaan näkyä ja innostaa sillä myös opiskelijoita; ruoka on silta opettajan ja opiskelijoiden välillä. Tärkeintä työssä on nähdä opiskelijoiden kasvu niin ihmisinä kuin tulevina ammattilaisina. Laukkanen ponnistaa tarkkailuluokalta ja samaistuu erilaisista taustoista tuleviin opiskelijoihin, ja opiskelijat arvostavat epäopettajamaisuutta. Siitä kertoo myös palaute, jossa Laukkasta kiitetään ymmärryksestä, tuesta ja vähän enemmästäkin: "Annoit elämälleni tarkoituksen."
VASTUULLISUUS
Ravintola FOODHUB
Sodexo, Espoo
Foodhubin strategia perustuu kolmeen kulmakiveen: vastuullisuus, laadukas ruokatuote ja innovaatiot. Yritysvastuullisuus on yksi Sodexon ja elokuussa 2019 aloittaneen Foodhubin strategian pääpilareista. Tärkeimpiä Sustainability Planiin kirjattuja hankkeita ovat: kompostori, hävikintorjuntajärjestelmä, hiilineutraali jätehuolto, mehiläisfarmi, hiilineutraaliuden tiekartta, Portaat luomuun ja kasvisruoan osuuden lisääminen. Pikakompostori muuttaa biojätteen 24 tunnissa kompostimateriaaliksi, jota hyödynnetään kampuksen ulkoalueella ja annetaan asiakkaille. Tuotantohävikkiä on pienennetty seurannan avulla 85 prosenttia. Ravintolan jätehuollosta aiheutuva hiilijalanjälki mitataan ja mitattu päästömäärä kompensoidaan sertifioitujen metsityshankkeiden kautta. Foodhub kasvattaa yrttinsä ravintolasalin yrttiseinissä ja yrttilaatikoissa, ja vuoden 2021 aikana aloitetaan osterivinokkaan kasvattaminen kahvinpuruissa. Kampuksen katolle tuleva mehiläistarha edistää kampusalueen biodiversiteettiä. Kasvisruoka on nostettu "pakollisesta vaihtoehdosta" tasavertaiseksi lounasvaihtoehdoksi, ja sen menekki on kasvanut lyhyessä ajassa neljänneksen. Foodhub suosii paikallisia pientoimittajia. Keittiömestarina toimii Kasper Sjöholm, jolla on aito palo kehittää alaa kestävään suuntaan. Tämä näkyy vahvasti myös asiakaskäyttäytymisessä ja -tyytyväisyydessä.
Sushibar + Wine
We Are Group, Helsinki
Sushibar + Wine on pohjoismainen sushiketju, jolle vastuullisuus on keskeinen ohjenuora tuotekehityksessä, toimintatavoissa, viestinnässä ja kehittämisessä – kaikessa toiminnassa. Näkyviä merkkejä intohimoisesta vastuullisuustyöstä ovat tänä vuonna saavutettu hiilineutraalius, pitkäaikainen yhteistyö WWF:n kanssa, vastuulliset raaka-aineet sekä ympäristöystävälliset take away -rasiat. Tänä vuonna Sushibar + Wine kansainvälistyi avaamalla kaksi ravintolaa Osloon ja on nyt ensimmäinen ravintola sekä Suomessa että Norjassa, jolle on myönnetty vastuullisen merenelävän MSC- ja ASC-sertifikaatit. Lihaa ei käytetä lainkaan ja oman tuotekehityksen ansiosta jo kolmasosa ruokalistasta on kokonaan vegaanista. Hävikin minimoimiseksi ja tuoreuden varmistamiseksi kaikki annokset valmistetaan vasta tilauksesta. Nollahävikkiä edistää myös yli kymmenen vuoden kokemus päivittäisen tilaussyklin optimoimisesta. Vastuullisuustyötä yritys kehittää Ekokompassi-työkalun avulla, siinäkin sertifioidusti korkealla tasolla. Henkilökunta on sitoutunut jo taloon tullessaan vastuullisuuteen, joka on yrityksen liiketoiminnan ydintä. Sosiaalista vastuuta yritys kantaa palkkaamalla myös maahanmuuttajia, ja työkieli on englanti. Tavoitteena on olla työpaikka, jossa työntekijät voivat olla omana itsenään, kehittää omaa osaamistaan ja hyödyntää vahvuuksiaan.
”Meidän maailmassa ei ole muuta tapaa toimia kuin kokonaisvaltaisesti vastuullisesti. Koemme, että vastuullisuudella ei ole alkua ja loppua, vaan kyse on maailmankatsomuksesta, jossa pyritään jatkuvasti tekemään asiat paremmin kuin eilen.” Yrittäjät Anders Westerholm ja Matti Sarkkinen
Ilkka Isotalo
Ravintola C, Armas C’atering, Arthouse Cafe Kehräsaari, Tampere
Ravintola C:n toimintatapana on vastuullisuus. Ravintolan käyttää biodynaamisia, luomu- ja villejä raaka-aineita, tyypillisesti 50 kilometrin säteeltä ravintolasta. Kaikki vastuullisuuden osa-alueet otetaan 12 vuotta jatkuneessa toiminnassa itsestään selvästi huomioon, pääpaino on kuitenkin ihmisessä: C haluaa auttaa paikallistalouden ylläpidossa ja kannustaa pientuottajia käyttämällä heidän tuotteitaan ja palveluitaan kaikessa toiminnassaan. Myös henkilökunnan ja yrittäjien hyvinvointi ja kannustaminen terveellisyyteen ovat Ravintola C:lle tärkeitä asioita. Toisaalta kaikessa pyritään miettimään hankinnan tarpeellisuutta. Laitehankinnoissa tavoitellaan työn helpottamista ja kuormittamisen vähentämistä. Keittiön tärkein energiansäästömuoto on laitteiden puhtaanapito, joka samalla tukee niiden kestävyyttä ja säästää hankintakuluissa. Vastuullisiin toimintatapoihin on sitoutunut koko henkilökunta, ja ne ovat kaikille itsestäänselvyys. ”Todellinen vastuullisuus lähtee ihmisestä. Vastuullisuutta on huomioida ihmiset ympärillä. Lapset, työkaverit, yhtiökumppanit, yhteistyökumppanit. Tärkeimpänä yrittäjänkin pitäisi muistaa oman itsensä hyvinvointi. Kuka ottaisi vastuun työnarkomaanista?”
YRITTÄJÄ
Christina Suominen ja Ilkka Isotalo
Ravintola C, Tampere
Ravintola C on tamperelainen ravintolainstituutio, Christina Suomisen ja Ilkka Isotalon luomus, joka on tarjoillut lähiruokaelämyksiä jo vuodesta 2008. Lisäksi yrittäjät pyörittävät Armas C'ateringia, jonka myötä laadukkaat tarjoomukset ovat laajemman joukon saatavilla. Christina Suominen kuvailee oman yrityksen perustamista uransa tärkeimmäksi asiaksi ja painottaa sen tuomaa sosiaalista ja kulttuurista vastuuta. Sitä C kantaa muun muassa valitsemalla kumppaninsa läheltä ja tarjoamansa ruoan raaka-aineet Suomesta. Viinivalinnoissa pysytään Euroopassa, väkevät tulevat Suomesta. Ilkka Isotalo on yksi sesonkiajattelun edelläkävijöitä Suomessa, samoin hävikinhallinta on C:ssä arkea. Pienen toimijan etu on joustavuus ja asioiden mahdollistaminen. ”Ei mietitä paljonko se maksaa tai miten se saadaan onnistumaan, vaan tehdään se – intohimolla omaa tekemistä kohtaan, intohimoisella halulla oppia ja kokeilla uusia asioita.”
Anders Westerholm ja Matti Sarkkinen
We Are Group, Helsinki
Anders Westerholm ja Matti Sarkkinen ovat luotsanneet vuodesta 2005 lähtien We Are Group -konsernia: Westerholm rakentaa tulevaisuutta ja Sarkkinen pitää huolen, että asiat toimivat tänään. Tarina sai alkunsa We Are Helsinki -ilmaisjakelulehdestä, jonka jälkeen he ovat rakentaneet kaupunki- ja ravintolakulttuuria välineinään parikymmentä ravintolaa ja viiniagentuuri. Sushibar + Wine ketju on jo yli 10-vuotias, ja se on tänä vuonna ei pelkästään saavuttanut hiilineutraaliuden vaan myös kansainvälistynyt avaamalla kaksi ravintolaa Osloon. Kahvila-ravintola Story on myös kasvu-uralla ja tarjoilee huomisen husmanskostia kuten syksyn hittituotteet vodkapasta ja lohikado. Portfolioon kuuluu myös Helsingin vanhin viinibaari Vin-Vin. Yrittäjäpari tekee ”persoonallisia antiketjuja”. Osakkuusyritys Viinitie on noussut laatuviinitukkujen joukkoon ja yrityksen oma “pöllösamppanja”, La Chouette de Champillon, Suomen myydyimmäksi samppanjaksi. Miehet ovat ylpeitä siitä, että ovat pystyneet rakentamaan inspiroivan yrittäjäuran nollasta. He toivovat, että ala pystyisi tarjoamaan mielenkiintoisia urapolkuja, ja haluavat pitää erityisen hyvää huolta tiimistä, joka navigoi voittajana meneillään olevan kriisin läpi. Panostukset yrityskulttuuriin tällaisina aikoina tuottavat varmasti hedelmää jatkossa.
”Tarinaamme mahtuu ylä- ja alamäkiä, mutta aina olemme pitäneet yhtä ja uskoneet tekemiseemme. On hienoa, jos voimme rohkaista ihmisiä tekemään rohkeita päätöksiä ja seuraamaan intuitiotaan”, Westerholm ja Sarkkinen toteavat.
Nina ja Aki Wahlman
Foody Allen, Turku
Aki ja Nina Wahlman ovat toimineet yrittäjinä liki neljännesvuosisadan. He työskentelevät monipuolisesti elintarvikealan yrityksiä sparraten, konseptoiden ja viestinnässä ja markkinoinnissa kirittäen. Lähtölaukauksena yrittäjyyteen toimivat Aki Wahlmanin mukaan kokkikisat: Vuoden kokki vuonna 1996 ja Suomen Bocuse d´Or -edustus seuraavana vuonna. Hänelle tuottaa suurta tyydytystä suomalaisen ruokakulttuurin kehittäminen: vihdoinkin Suomessa ymmärretään ruokakulttuurin merkitys ateriaa isompana elämyksenä. Nina Wahlmania ilahduttaa yrittäjänä se, että voi työllistää muita, ja Foody Allen suosii oman alueensa nuoria tekijöitä, olivat he sitten ravintola- tai media-alan osaajia. Wahlmanit povaavat ruokamatkailusta Suomen turismin keskeistä kivijalkaa. Koronan myötä suomalaiset ovat löytäneet myös staycationin, joka on valtava voimavara maakunnille ja saaristolle. Foody Allenin työsarka ei lopu.
INNOVAATIO
Cocktailbox
Jussi Viljala, Mikko Hissa, Tomi Hiltunen, Mikko Hokkanen, Janette Bertényi-Hynynen, Jani Virta, Erno Vainainen, Julia Kokki Joensuu/koko Suomi
Cocktailbox tuo cocktail-baarin kuluttajalle kotiin. Lupauksena on cocktail-kokemus, jonka avulla pystyy nauttimaan cocktail-baarin tasoisia juomia kotioloissa. Konseptoitu pakkaus sisältää kolme cocktail-baarin valmistamaa cordialia, Schweppes premium -mixereitä, koristeita, ohjeet ja jäitä. Kaikki paitsi alkoholi kuuluu pakettiin, joka toteutetaan tarkasti Suomen lain sallimissa rajoissa, innoittajanaan aluehallintovirastojen maaliskuinen päätös sulkea ravintolat. Idea on mullistava: kyseessä on ensimmäinen cocktail-baarien take away -tuote Suomessa. Toteutus on vahva, sillä mukana on monen cocktail-baarin näkemys. Mukaan lähti baareja Helsingistä Rovaniemelle. Joensuusta kummunnut idea resonoi myös Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Turussa, ja tavoitteena on saada lisää cocktail-baareja mukaan toimintaan. Baarien satsaukset markkinointiin saavat aikaan koko Suomen laajuisen markkinakanavan. Idean kehittäjät näkevät siinä paljon potentiaalia, ja työn alla on muun muassa cocktailboxin kehittäminen vähittäiskauppaan sopivaksi tuotteeksi ja verkkokaupan suunnittelu. Yrittäjät eivät näe innovaatiolle rajoja: cocktailboxilla on mahdollisuuksia myös kansainvälisille markkinoille verkkokaupan kautta.
Lounastaja
Kristofer Korhonen, Jani Gröhn, Niko Lindfors
Lounastaja on uusi tapa hoitaa ravintolan lounaslistatyöskentely yhden palvelun avulla. Sen avulla ravintoloitsija pystyy suunnittelemaan, laatimaan ja julkaisemaan ravintolansa lounaslistat käden käänteessä. Palvelu takaa, että ravintoloitsija pääsee hyödyntämään omasta lounastoiminnastaan syntyvää tietoa uudenlaisella tavalla, pystyy jouhevoittamaan työskentelyään lukuisilla työnoikaisuilla ja varmistaa automaattisesti ravintolansa verkkonäkyvyyden. Lounastajan visiona onkin asettaa uusi standardi sille, miten ravintoloissa työskennellään lounaslistojen kanssa. Eikä vain Suomen ravintoloissa: konsepti on viittä vaille valmis vientiin muihin Pohjoismaihin, joilla on samanlainen lounaskulttuuri kuin suomalaisilla. Palvelun helppokäyttöisyys ja edullinen hinta madaltavat kynnystä kokeilla älyteknologiaa – se säästää työaikaa, on helppo ottaa käyttöön ja maksaa vain kahvikupillisen verran päivää kohden. Perustajat luonnehtivat palvelua ensiaskeleeksi digitaaliseen tulevaisuuteen. Ravintoloitsijat puolestaan voivat keskittyä enemmän asiakkaiden kohtaamiseen ja ravintolansa toiminnan kehittämiseen.
Ravintola Ora
Sasu Laukkonen, Helsinki
Michelin-tähtiravintoloitsija Sasu Laukkonen reagoi maaliskuussa pikavauhtia Covid-19:n ensimmäiseen aaltoon ja vaihtoi ravintola ORAn konseptin fine diningista take away -sushiin. Hankkeesta ei puuttunut kunnianhimoa: kaikki tehtiin paikan päällä käsin, ja sushi-paloja syntyi juhannukseen mennessä 120 000. Menu vaihtui päivittäin, ja 14 palan sushibokseja myytiin parhaimmillaan 200 päivässä. Luukulla riitti vilskettä maanantaina ja tiistaina lounaalla ja keskiviikosta lauantaihin aamusta iltaan. Lisäksi ORA valmisti kolmen ruokalajin illallismenukasseja ostettavaksi The Platform.pro -alustan kautta. Sasu-sushin ansiosta ravintola pystyi jopa palkkaamaan lisää työntekijöitä. Laukkonen on tyytyväinen sekä siihen, että pystyi työllistämään kahdeksan henkilöä, että siihen, miten sushi toi auringonpaistetta koronakevääseen. Myös Laukkosen tiimin asennetta kiiteltiin vuolaasti. Nyt sushi elää enää muistoissa, mutta ORAn rajoitusten hankaloittaman syksyn pelastivat platform.pron kautta liikkuneet illalliskassit. Vastuullisuus on ORAn toiminnan ytimessä: ravintolalla on ainoana suomalaisena tähtiravintolana myös Guide Michelinin vihreä sustainability-tähti. Laukkosen tavoitteena on päästä muovivapaaseen keittiötoimintaan vuoden 2021 aikana. Take awayssa käytetyt astiat ovat biohajoavia eikä sushin teossa syntynyt sen enempää hävikkiä kuin muussakaan ORAn työssä, minimaalisesti siis.