PRO 2022 finalistit ja voittajat
AMMATTIKEITTIÖN TYÖNTEKIJÄ
Marjo Niskanen
Kallion lukio, Palvelukeskus Helsinki, Helsinki
Niskasella on takanaan 12 vuotta Kallion lukiossa. Hän pitää työyhteisöstä ja asiakkaistaan; siitä, että saa olla osa lukiolaisten ja opettajien arkea ja auttaa opiskelijoita jaksamaan opinnoissaan. Parasta Niskaselle on kokonaisvaltainen asiakaspalvelu. Hän on se henkilö, jonka opiskelijat parhaiten muistavat lukiovuosiltaan. Parasta palautetta on, kun opiskelijat jaksavat tulla kouluun koska tietävät Niskasen olevan siellä. Kouluruokalaan on tervetullut olo, ja Niskasen ansiosta ruokailu on mukava ja turvallinen kokemus myös heille, joilla on erityisiä tarpeita. Kiitosta Niskanen saa myös siitä, miten luo ruokailutilanteesta hengähdystauon keskelle kiirettä ja huomioi lämmöllä jokaisen.
Diana Sainio
Kokki, Päiväkoti Port Arthur, Arkea, Turku
Sainio vastaa 35 vuoden kokemuksella yksin päiväkodin keittiöstä ja tarjoilee 140 hengelle kaiken, mitä he päivän aikana tarvitsevat. Töihin on ihana mennä lasten takia, mutta myös mukavien työkaverien ja pomojen ansiosta. Sainio on lapsille tärkeä päiväkodin aikuinen, ja hän osallistuu kasvatustyöhön kannustamalla lapsia maistamaan. Mieleenpainuvin palaute on se, kun vanhemmat kiittävät, miten kokki on pitänyt huolta heidän lapsistaan - monet ovat olleet Sainion hoivassa vauvasta esikouluikään. Sainio on itse värikäs, ja hän haluaa, että myös ruoka on värikästä ja sisältää paljon vihanneksia.
Elina Syri
Ravintolatyöntekijä, Antell Cafe 75, Vantaa
Kahvilan monipuoliset työt hoituvat Syriltä luovasti ja iloisesti. Esimerkiksi salaattipöytää rakentaessaan hän kokeilee rohkeasti raaka-aineita keskenään ja panostaa kauniiseen esillelaittoon, joka on tärkeä osa myyntiä. Hän kuvailee keksivänsä aina ratkaisut ongelmiin ja olevansa innostunut. Ulospäin suuntautunut optimisti levittää hyvää fiilistä ympärilleen ja pyrkii kohtaamaan jokaisen ihmisen yksilönä. Tulevaisuudessa hän haaveilee esimieskoulutuksesta.
AMMATTIKEITTIÖN KOKKI
Pilvi Lehtonen
Vuoropäällikkö, Ragu, Helsinki
Lehtonen kuvailee itseään aidoksi työmyyräksi. Hän on omimmillaan, kun pääsee vaihtelemaan työtehtävästä toiseen, ja kun hyppää piisistä toiseen, voi myös helposti auttaa työkaveria. Yli kymmenen vuoden ajan ravintola-alalla mitä moninaisimmissa tehtävissä toiminut Lehtonen kuvailee, että parasta alassa on, että kaikilla työpaikoilla on syntynyt unohtumattomia hetkiä, joista on saanut tärkeitä oppeja tulevaan. Hän tähtääkin pitkään uraan ravintola-alalla.
Anni Peräkylä
Kokki, Food Camp Finland, Helsinki
Peräkylällä on hieno titteli Bocuse d'Or -projektin muistona: hänet valittiin Euroopan-osakilpailusssa parhaaksi assistentiksi. Ennen Bocuse d'Or -taivalta Mikko Kaukosen kanssa Peräkylä ehti työskennellä pari vuotta Palacen keittiössä, ja kisaurakan jälkeen hän valitsi työkaveruuden Kaukosen kanssa Food Camp Finlandissa. Peräkylää ajaa edelleen kilpailuhenkisyys, hän haluaa jatkaa kilpailemista, oppia alasta kaiken ja perustaa myös oman ravintolan. Hän on siitä kiitollisessa asemassa, että on saanut olla parhaiden opissa, ja nimeää esikuvikseen Matti Jämsénin, Eero Vottosen ja Mikko Kaukosen.
Jonathan Slotte
Keittiömestari/kokki, Palace Restaurant, Helsinki
Palacen keittiötiimiin ravintolan avaamisesta vuodesta 2017 lähtien kuulunut Slotte kantaa esimiehenä vastuun serviisin sujumisesta. Hän osallistuu koko prosessin toteuttamiseen ideasta tarjoiluvalmiiksi annoksiksi. Usein Slotten paikka on siellä, missä tarvitaan eniten apua. Hänet pitää käynnissä intohimo ruuanlaittoon ja elämyksien luomiseen. Tärkeintä työssä on hyvä fiilis - kun työ sujuu, siitä voi olla ylpeä ja iloinen. Slotte tuntee vetoa myös kilpailemiseen, ja haaveissa siintelee oma ravintola. Palacessa hän on mukana sustainability plan -työryhmässä, joka edistää ravintolan kestävää kehitystä. Hän haluaa alan olevan tulevaisuudessa kestävämpi.
AMMATTIKEITTIÖN PÄÄLLIKKÖ
Jaana Bremer
Palveluesimies, Palvelukeskus Helsinki, Helsinki
Liki 40 vuotta alalla ollut Bremer vastaa alueensa 19 keittiöstä henkilökuntineen. Työn monipuolisuus ja työpäivien erilaisuus viehättävät; laaja osaaminen pääsee käyttöön. Parasta työssä on tyytyväisten asiakkaiden kiitos, mutta myös ongelmien ratkaisu ja uuden oppiminen. Bremerille on tärkeää itsensä kehittäminen ja samalla esimerkiksi työntekijöiden itseohjautuvuuden vahvistaminen valmentavalla otteella. Hänellä on lämpimiä muistoja isoista organisaatiomuutoksista viimeisen kuuden vuoden aikana; hän on onnistunut tukemaan työntekijöitään haastavassa tilanteessa ilman että he kokivat sitä ahdistavaksi. Vastavuoroisesti sitoutuminen ja ryhmäytyminen onnistuivat hyvin.
Jyri Saarinen
Keittiömestari, ISS-Palvelut, Danske Bank Pasila, Helsinki
Saarinen nauttii toisaalta työnsä itsenäisyydestä, toisaalta hyvin yhteen hitsautuneen tiimin kanssa työskentelystä. Jokainen tekee kaikkensa, jotta tuote olisi kunnossa ja asiakas tyytyväinen. Myös työnkuvan laajuus ja onnistumiset motivoivat. Saarinen kokee olevansa kiireessä parhaimmillaan. Häntä inspiroivat työssä monet tekijät, myös päivittäiset asiakaskontaktit. Luottamus niin esimiesten kuin työkavereiden kanssa on kunnossa, ja huumori auttaa jaksamaan. Omien parhaiden esimiestensä tapaan Saarinen pyrkii johtamaan esimerkillään. Hän on myös tuloksentekijä: viidessä vuodessa hän on nostanut asiakastyytyväisyyden todella korkealle tehokkaasti ja vastuullisesti.
Maarit Tuomala-Nikkanen
Palvelujohtaja, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut, Lahti
Vuosikymmenten ura ruokapalvelussa on johdattanut Tuomala-Nikkasen vastaamaan yhtiön ruokapalveluiden johtamisesta, liiketoiminnan kehittämisestä ja asiakkuuksista johtotiimin jäsenenä. Hänelle tärkeimpiä asioita työssä ovat hyvin hoidettu asiakkuus, onnistunut työyhteisö ja tuloksellinen toiminta. Tärkeintä on huomata näiden asioiden tiivis yhteys toisiinsa: jos toiminta ontuu jollain osa-alueella, kokonaisuus käy puolikkaalla teholla. Parhaiten Tuomala-Nikkanen kokee onnistuneensa, kun hän voi esimiehenä ollamukana ja tukena tiimin työtehtävissä. Lahdessa kuuluu olevan positiivinen ongelma kouluruokailussa: ruoka maistuu niin hyvin, että suuri määrä koululaisia livahtaa kahdesti päivässä ruokajonoon.
RAVINTOLAPÄÄLLIKKÖ
Joni Bitter
Ravintolapäällikkö, Bar Loose, Helsinki
Parinkymmenen vuoden kokemuksella yhtä Helsingin koko ajan harvenevista keikkapaikoista luotsaava Bitter kuvailee rooliaan tapahtumaravintolan päällikkönä liimaksi, joka sitoo ravintolapalvelut ja keikka- ja klubituotannon koherentiksi kudelmaksi. Hän elää kuitenkin vahvasti kiinni arjessa ja näyttää omalla esimerkillään, miten hommat hoidetaan. Tärkeimpänä tehtävänään hän pitää henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimista. Asiakaspalvelussa Bitter menestyy kolmella opilla: nopeus, kohteliaisuus ja sujuvuus on aina hänen juttunsa, myös kolmelta aamuyöstä. Hän on ravintolapäällikkönä rehellinen duunari, live- ja klubikentän intohimoinen ideanikkari.
Roope Kämppi
Ravintolajohtaja, Mummotunneli, Helsinki
Mummotunnelin kaikista ravintoloista vastaavana Kämpillä on laaja työmaa: Amarillo, Pub Gaselli, Tapas Barcelona, VENN, Sing and Pore ja Mummotunnelin terassi. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta HOK-Elannon ravintoloissa. Kämppi saa virtaa työskentelystä ihmisten parissa. Erityiskiitoksen saavat alan ihmiset, moniosaajat, joiden huumori on jotain mitä ei muualla tapaa. Ilman sitä työ olisi paljon tylsempää. Kämppi on tyytyväinen siihen, miten hän on kehittynyt asiaosaajasta ihmistuntijaksi. Parasta on se, että pystyy auttamaan omat työkaverit onnistumaan työssään kuuntelemalla, valmentamalla ja sparraamalla.
Riikka Tenhunen
Ravintolapäällikkö, Lapland Hotels Bulevardi, Kultá Kitchen & Bar, Helsinki
Rovaniemeltä kotoisin olevalle Tenhuselle oli luontevaa hypätä ruoriin, kun Lapland Hotels toi Lapin Helsinkiin. Hän oli mukana jo suunnitteluvaiheessa ja vastaa Lapland Hotels Bulevardin Food & Beverage -toiminnoista. Tenhuselle henkilöstö on kaikki kaikessa. Hän kiittää hyviä esinaisiaan ja pyrkii heidän tavallaan jakamaan onnistumisen mahdollisuuksia; hän yrittää olla joka päivä paras mahdollinen ravintolapäällikkö tiimilleen. Tenhusta ilahduttaa trendi, joka korostaa työnantajamielikuvaa, vastuullisuutta ja työhyvinvointia. Hän toivoo voivansa jatkossa vaikuttaa alan ammattilaisten hyvinvointiin ja muuttaa alan imagoa väliaikaisena etappina.
AMMATTIKEITTIÖN TUOTEKEHITTÄJÄ
Teemu Männikkö
Palveluesimies, Palvelukeskus Helsinki, Helsinki
Teemu Männikköä viehättävät ison mittakaavan haasteet - hänelle on uran alusta lähtien ollut selvää, että hänen paikkansa on suurkeittiössä. Hän on nyt mieluisissa tuotekehitystehtävissä ja saa keskittyä tuotannon kehitysprojekteihin ja -hankkeisiin. Hän paitsi luo reseptiikkaa yhdessä kollegoidensa kanssa, myös kehittää valmistusprosesseja. Hän pääsee myös suunnittelemaan uutta tuotantolaitosta eli käytännössä ennustamaan kouluruuan tulevaisuudennäkymiä. Kouluruoka ja sen arvostuksen nostaminen onkin hänen intohimonsa. Työssä parasta on tyytyväinen asiakas – homman suola on hyvä palaute kouluista. Myös palaute työyhteisön sisältä hivelee Männikön korvia: hän tuo positiivista energiaa koko porukalle.
Kim Palhus
Ketjun keittiöpäällikkö, Food & Events tapahtumaravintolat, Restel, Helsinki
Palhusin monipolvinen ura on edennyt hellan äärestä ravintolatoimenpäälliköksi ja ketjun tuotekehittäjäksi. Hän vastaa Restelin erityyppisten ravintoloiden ruokalistasuunnittelusta ja tuotekehityksestä, tiivistettynä raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi. Uralla on lukuisia kohokohtia, joista on jäänyt elämään tarina tai tuote, muun muassa kapellimestari Leif Segerstamille 30 vuotta sitten Strasbourgissa tarjoiltu illallinen, jonka jälkiruoka Sointu elää edelleen Musiikkitalon flyygelin mallisena nimikkoleivoksena. Suomi 100 -menun suunnittelu vuonna 2017 lukeutuu myös Palhusin uran huippukohtiin. Yhtä lailla tärkeää on onnistuminen jokapäiväisessä sparraamisessa 23 eri toimipisteen huipputiimien kanssa.
Kirsi Saarni
Ruokatuotekehityspäällikkö/vastaava keittiömestari, Juvenes, Tampere
Saarni vastaa Juvenes oy:n tuotekehityksestä. Hänellä on yhtiöstä 24 vuoden kokemus. Nykyisessä tehtävässä palkitsevinta on tiimin yhteinen onnistuminen. Onnistuminen ja samaan päämäärään pääseminen on mahdollista, kun itse esimerkillään ja rohkaisevalla kannustamisella luottaa tekijöihin. Saarni haluaa jakaa uusille tekijöille kokemuksen kautta hyviksi havaittuja neuvoja ja omaa tietotaitoaan. Sparraaminen jalostaa ideoista aina entistä parempia. Hänelle on tärkeää olla aina hiukan edellä aikaansa ja samalla oppia uutta. Uran mieleenpainuvimpia kokemuksia oli olla mukana tekemässä itsenäisyyspäiväjuhlia vuonna 2013 Tampere-talossa.
RAVINTOLAN ASIAKASPALVELIJA
Annika Kaukoranta
Tarjoilija/vuoropäällikkö, Ravintola Casa Largo, Helsinki
Kaukoranta tuntee löytäneensä kutsumusammattinsa asiakaspalvelusta. Oli se sitten kevyttä vitsailua tai vakavia pohdintoja elämästä, hän on täysillä mukana siinä, mitä asiakas toivoo. Asiakaspalvelutyössä onnistuminen on koukuttavaa, ja Kaukorannan pyrkimyksenä on tehdä kaikista kohtaamisista positiivisia. Töissä auttavat jaksamaan mahtava duuniporukka ja ihanat asiakaskohtaamiset. Yksi Kaukorannan lempinimi on "mummokuiskaaja", koska hänelle on tärkeää kuunnella asiakkaita ja hän nauttii erityisesti siitä, kun vanhemmat ihmiset kertovat tarinaansa. Vaikeina aikoina kuunteleminen on tuntunut erityisen tärkeältä.
Tiina Pikkarainen
Vuoropäällikkö , Break Sokos Hotel Bomba, Nurmes
Pikkarainen on työskennellyt ravintolassa kotiseudullaan Pohjois-Karjalassa keskeytyksettä vuodesta 1982 lähtien, ja Bombassakin hän on vaikuttanut jo vuodesta 2005. Hänelle tärkeintä työssä on karjalaisen vieraanvaraisuuden toteuttaminen ja asiakastyytyväisyys. Siihen tulevaisuus tarjoaa entistä parempia mahdollisuuksia: Pohjois-Karjalan matkailu on tarkoitus tuplata lähivuosina ja myös hänen oma työpaikkansa laajenee isosti. Uusien ravintolakonseptien kehitys ja identiteettityö kuuluvat Pikkaraisen lähitulevaisuuden suunnitelmiin. Hän uskoo, että jatkossa asiakkaita kiinnostaa aina vain enemmän ruuan puhtaus ja sen alkuperä - miltä tilalta, mistä vesistöstä se on.
Pascal Saulny
Tarjoilija, Viinibaari Apotek, Helsinki
Vuodesta 1978 ravintola-alan tehtävissä tarjoilijasta hovimestariin toiminut Saulny on legenda helsinkiläisessä ravintolamaailmassa. Hän on niin empaattinen, hyvää fiilistä luova työkaveri kuin asiakkaan täydellisesti huomioiva tarjoilija. Hänen uransa alkupuolella on Hotelli Hesperian ja Hotel Strand Intercontinental klassikoita, kun taas viimeiset kymmenen vuotta Saulny on ihastuttanut osaamisellaan viinin ystäviä muun muassa Copas y Tapasissa. Jari Lahdenoja piti Saulnya tärkeänä tekijänä perheyrityksen menestyksen kannalta. Saulny paneutuu työhönsä koko sydämellään. Hänen tavoitteensa on, että asiakas on ravintolasta lähtiessään onnellisempi kuin sinne tullessaan
RAVINTOLAN KOKKI
Pilvi Lehtonen
Vuoropäällikkö, Ragu, Helsinki
Lehtonen kuvailee itseään aidoksi työmyyräksi. Hän on omimmillaan, kun pääsee vaihtelemaan työtehtävästä toiseen, ja kun hyppää piisistä toiseen, voi myös helposti auttaa työkaveria. Yli kymmenen vuoden ajan ravintola-alalla mitä moninaisimmissa tehtävissä toiminut Lehtonen kuvailee, että parasta alassa on, että kaikilla työpaikoilla on syntynyt unohtumattomia hetkiä, joista on saanut tärkeitä oppeja tulevaan. Hän tähtääkin pitkään uraan ravintola-alalla.
Anni Peräkylä
Kokki, Food Camp Finland, Helsinki
Peräkylällä on hieno titteli Bocuse d'Or -projektin muistona: hänet valittiin Euroopan-osakilpailusssa parhaaksi assistentiksi. Ennen Bocuse d'Or -taivalta Mikko Kaukosen kanssa Peräkylä ehti työskennellä pari vuotta Palacen keittiössä, ja kisaurakan jälkeen hän valitsi työkaveruuden Kaukosen kanssa Food Camp Finlandissa. Peräkylää ajaa edelleen kilpailuhenkisyys, hän haluaa jatkaa kilpailemista, oppia alasta kaiken ja perustaa myös oman ravintolan. Hän on siitä kiitollisessa asemassa, että on saanut olla parhaiden opissa, ja nimeää esikuvikseen Matti Jämsénin, Eero Vottosen ja Mikko Kaukosen.
Jonathan Slotte
Keittiömestari/kokki, Palace Restaurant, Helsinki
Palacen keittiötiimiin ravintolan avaamisesta vuodesta 2017 lähtien kuulunut Slotte kantaa esimiehenä vastuun serviisin sujumisesta. Hän osallistuu koko prosessin toteuttamiseen ideasta tarjoiluvalmiiksi annoksiksi. Usein Slotten paikka on siellä, missä tarvitaan eniten apua. Hänet pitää käynnissä intohimo ruuanlaittoon ja elämyksien luomiseen. Tärkeintä työssä on hyvä fiilis - kun työ sujuu, siitä voi olla ylpeä ja iloinen. Slotte tuntee vetoa myös kilpailemiseen, ja haaveissa siintelee oma ravintola. Palacessa hän on mukana sustainability plan -työryhmässä, joka edistää ravintolan kestävää kehitystä. Hän haluaa alan olevan tulevaisuudessa kestävämpi.
RAVINTOLAN KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ/-MESTARI
Simo Harrivaara
Keittiöpäällikkö, Sanchōme, Helsinki
BW-ravintoloissa pitkään työskennellyt Harrivaara otti vuoden alussa merkittävän askeleen: hän on keväällä Kämp-hotellin yhteyteen avautuvan ravintolan keittiöpäällikkö ja osakas. Se on tärkeä virstanpylväs hänen urallaan, ja tällä hetkellä ammatilliset tulevaisuudensuunnitelmat liittyvät kaikki uuden ravintolan pyörittämiseen ja kehittämiseen. Edellinen ravintola-avaus, Ventuno vuonna 2018, jätti vahvan onnistumisen tunteen. Harrivaaralle on tärkeää tukea työntekijöitään ja luoda ympäristö, jossa he saavat kasvaa alan huippuosaajiksi työstään nauttien. Hänellä on tavoitteena kehittää alan arvostusta myös kuluttajien ja päättäjien silmissä.
Krista Kyytsönen
Keittiömestari, Helsinger, Kanresta, Helsinki
Vuodesta 2011 Kanrestan palveluksessa kasvanut Kyytsönen sai 2018 ison roolin Oopperan keittiömestarina. Kesällä 2021 hän siirtyi avaamaan Helsingeriä, joka tarjoaa Helsingin ytimessä uudenlaisen ravintolakokonaisuuden, jossa yhdistyvät kohtaamiset sekä korkeatasoinen ruoka. Hän nauttii huippuyhteisössä työskentelystä ja haluaa vakiinnuttaa Helsingerin gastronomiavetoiseksi kohtaamispaikaksi. Omiin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu jatko-opintoja ja kehittyminen superammattilaiseksi, joka tuntee kaikki ravintolan johtamisen osa-alueet. Kokonaisvaltainen onnistuminen tuottaa aitoa iloa. Myös vastuullisuudessa siirrytään kokonaisvaltaiseen ajatteluun, ja Kanrestalle se on ydinaluetta.
Mikko Vuoroksa
Keittiöpäällikkö, Story Restaurants, Helsinki
Vuoroksa luotsaa parinkymmenen vuoden kokemuksella Helsingin ravintoloista nykyisin Story-ravintoloiden keittiöitä. Hän on vahvasti sitoutunut niin alaan ja sen kehittämiseen kuin yrityksen henkilöstöönkin. Hän rikkoo tarpeen tullen kalkkeumia totuttujen tapojen ympäriltä, aivan kuten Storyn yrityskulttuuriin kuuluu. Vuoroksan kaikessa työssä on perustavanlaatuisena pohjavireenä kestävä kehitys ja vastuullisuus: kaikkien päätösten pitää kestää päivänvalo vastuullisuuden näkökulmasta. Tärkeä osa-alue on henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen; nyt on aika kehittää työntekijäkokemusta.
HOVIMESTARI/SOMMELIER
Inga Anttila
Hovimestari, Vinkkeli, Helsinki
Oulusta 16-vuotiaana Helsinkiin ravintolakoulu Perhoon tullut Anttila on tehnyt hengästyttävän uran helsinkiläisissä ravintoloissa. Savoy ja Vinkkeli ovat tarjonneet hänen pitkäaikaisimmat pestinsä. Savoy opetti, mitä huolenpito vieraista tarkoittaa, ja tutustutti valtavaan määrään ihmisiä – myös nykyiseen työnantajaan Antti Uusitaloon, jonka kanssa Anttila jatkaa korkean tason palvelukulttuuria Vinkkelissä. Vinkkelissä hän on ollut mukana sen avauksesta lähtien, vuodesta 2016. Hovimestarina Anttilan roolina on emännöidä ravintolaa, ja sen roolin hän todella hallitsee.
Seidi Gyllström
Apulaisravintolapäällikkö, Lily Lee, Helsinki
Gyllströmille työ ravintolapäällikön oikeana kätenä on nappihommaa: työ haastaa päivittäin ja koko ajan oppii uutta. Vielä tärkeämpää on kuitenkin hyvä työyhteisö, jossa tulee kuulluksi ja saa osakseen luottamusta. Parasta työssä on sen vaihtelevuus: Päivittäin tapaa uusia ihmisiä ja kokee uusia tilanteita. Tällä alalla ei ole koskaan valmis. Gyllströmillä on tavoitteena jatkaa oppimista ja pysyä alalla. Hän kokee, että nimeäminen PRO-ehdokkaaksi on reilun kymmenen vuoden työuran paras palaute. Hänet nimesi työkaveri - henkilö joka tuntee hänet niin hyvässä kuin pahassa. Hän uskoo vaikuttaneensa työllään myönteisesti niin asiakkaisiin kuin työtovereihin.
Santeri Lankinen
Sommelier, Ravintola Finnjävel, Helsinki
Lankisen vuosikymmenen mittainen ura Helsingin huippupaikoissa sai yhden täyttymyksen, kun Finnjävel Salonki sai Michelin-tähden syksyllä 2021. Hän nostaa vielä merkittävämmäksi toisen Guide Michelinin jakaman palkinnon, Service & Welcome Awardin. Suomalaista ruokaa tarjoava ravintola, jossa palvelusta vastaa suomalainen henkilökunta, nostettiin Pohjoismaiden parhaaksi. Tähden jälkeen on eletty loputonta pikkujoulukautta, ja arvoon ovat nousseet vertaistuki ja kollegiaalinen musta huumori. Työn parhaita hetkiä ovat ne, kun vieraat toteavat nauttineensa elämänsä parhaan illallisen. Silloin elämysten luominen on onnistunut.
BAARIMESTARI
Mika Ammunet
Baarimestari, Lily Lee, Helsinki
Mika Ammunet on työskennellyt kymmenisen vuotta baarimestarina ja saavuttanut tässä ajassa huikean tason: hänet rankattiin vuoden 2021 World Class -baarimestarikilpailussa maailman kuudenneksi parhaaksi. Ammunet oli ensimmäinen suomalainen top tenissä kilpailun historiassa. Hän on paluumuuttaja Australiasta ja helsinkiläisen Lily Leen pääbaarimestari, mutta toivoo avaavansa vielä tänä vuonna oman baarin. Kohtaamiset, aitous, yhteisöllisyys ja työn merkityksellisyys ovat Ammunetin mielestä tärkeitä hyvän baarin rakennuspalikoita. Ammunet jakaa ajatuksiaan hyvästä työilmapiiristä ja yhteisöllisestä yrittämisestä Mate Hospitality-kanavallaan.
An Nguyen
Service Manager, Bistro Aleksanteri, Radisson Blu Hotel, Helsinki
An Nguyen iloitsee timanttisesta tiimistään, joka jakaa hänen kanssaan palveluasenteen ja intohimon työhön. Työssään hän kehittää cocktaileja ja mocktaileja sekä uusia palvelutuotteita kuten työpajoja. Myynnissä ei ole vain juomia, vaan tarinoita. Nguyen pyrkii välittämään asiakkaille innostuksensa suomalaisiin raaka-aineisiin. Kertoessaan siitä, miten hän yhdistää suomalaisen ja oman ruokakulttuurinsa, hän saa vaihtokauppana tarinoita kaikista maailman kolkista. Työssään hän pyrkii siihen, että paitsi asiakkaat, myös työtoverit viihtyvät baarissa. Jatkossa hän aikoo osallistua alan kilpailuihin, joiden avulla voi viedä Suomea maailmankartalle.
Jani Virta
Baarimestari, osakas, Cocktail Company, Oulu
Reilun parinkymmenen vuoden kokemuksella baarimestarina omassa cocktailbaarissaan Oulussa toimivalle Virralle parasta työssä ovat asiakaskohtaamiset. Upeinta on saada asiakas hymyilemään. Häntä kiinnostaa cocktailkulttuurin kehittäminen ja suomalaisen cocktailin nostaminen maailmanmaineeseen. Sitä työtä ovat etenkin koulutukset ja vierailut maailman parhaissa cocktail-baareissa. Virta ideoi vuonna 2021 PRO Innovaatio -palkitun Cocktail Boxin, joka auttoi cocktailbaareja yli lockdownin. Arjessa hyvän baarimestarin perustaito on hyödyntää hävikki - rahaa ei heitetä hukkaan! Esimerkiksi sitrukset tulevat baariin paikallisen marketin ylijäämänä.
KAHVILAN TYÖNTEKIJÄ
Pia Åkerblom
Kahvilatyöntekijä, Ultimes Business Garden, ISS, Helsinki
Kokiksi valmistunut Åkerblom on löytänyt paikkansa asiakaspalvelusta. Hän on kullanarvoinen, kahvilatyöntekijästä kokiksi ja tiskariksi muuntautuva moniosaaja. Parasta kahvilatyössä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä ja miten on tarjolla - luoda asiakkaille hetkiä. Ystävällisyys ei maksa mitään, Åkerblom toteaa, ja kauniit sanat lämmittävät vastavuoroisesti. Tärkeintä työssä hänelle ovat paitsi asiakkaat, myös työkaverit, sillä työilmapiiri on tärkeä: "Arki tuntuu vähemmän arjelta kun on ihmisiä, joiden kanssa on nauru herkässä." Hän pitää työstään, koska siinä saa olla luova ja kaikkien ideoita kuunnellaan.
Susanna Karppinen
Kahvilatyöntekijä-vuoropäällikkö, Coffee House Oulu, Osuuskauppa Arina, Oulu
Parasta työssä on asiakaspalvelu, siinä voi haastaa itsensä päivittäin tekemään vielä piirun verran paremmin, toteaa Karppinen 26 vuoden kokemuksella. Työn iloa tuovat myös vaihtelevat työpäivät ja huikea työyhteisö. Karppinen on oppinut pikkulikasta lähtien tarttumaan työhön: tukkukuorma on purettu, kun toiset vielä siunailevat, mihin kaikki mahtuu. Hän viihtyy nykyisessä roolissaan mainiosti ja kokee olevansa osa isompaa kuviota. Työnantajan tarjoama tuki ja työkalut auttavat vuoropäällikön pestissä. Karppinen summaa työn tarkoituksen: miellyttävien kokemusten tuottaminen asiakkaille.
Tuomas Lindholm
Vuoropäällikkö, Fazer Cafe Munkkivuori, Helsinki
Lindholm huolehtii kahvilan päivittäisistä töistä, vuoropäällikön tehtävistä ja kouluttaa lisäksi uutta henkilökuntaa kahvijuomien valmistuksessa ja on mukana Fazer Cafén juomien tuotekehityksessä. Hänelle on uraltaan jäänyt mieleen tiukkana paikkana Helsingin keskuskirjasto Oodin avaus. Ravintolan asiakasmäärä oli kauhua nostattava, mutta myös inspiroiva kokemus, joka valoi uskoa omiin taitoihin työntekijänä ja pystyvänä ihmisenä. Hän iloitsee upeasta työyhteisöstä ja kiitoksista, joita saa asiakkailta, kun työn laatu johtaa hyvään kokemukseen. Tärkeimpänä arvona Lindholm pitää aitoa ihmisistä välittämistä.
OPETTAJA
Jari Honkonen
Lehtori, Savon ammattiopisto, Kuopio
Honkosella on takanaan jo neljännesvuosisata opettajana. Hän opettaa laajalla skaalalla ruokatuotantoa, matkailun turvallisuutta sekä matkailun ohjelmapalveluissa kalastusta. Osana kokin ammattitutkintoa hän vetää huippukokin koulutusohjelmaa. Honkonen valmentaa opiskelijoita ammattitaitokilpailuihin, ja niistä on tullut mitaleita niin kotimaassa kuin Euroopassakin. Honkosen uralle mahtuu irtiottoja pataljoonan muonittajana Kroatiassa ja Lähi-idässä sekä vuosi keittiöopettajana Oman Tourism Collegessa. Kaikkien vuosien jälkeen upeinta on nähdä opiskelijassa sama ammatillinen palo, joka ajaa opettajaakin.
Marita Mäenpää
Lehtori, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu, Seinäjoki
Mäenpään ura opettajana käynnistyi pioneerityössä: hän sai vuonna 2002 opetettavakseen Seinäjoen Ammattioppilaitoksen ensimmäiset ravintolakokit. Pari vuotta myöhemmin hänestä tuli Sedun lehtori. Valoisan luonteensa ansiosta hän on päässyt yli myös kolarista, joka syksyllä 2020 teki hänestä osatyökykyisen. Työ on parasta lääkettä: vaivat siirtyvät sivuun, kun pääsee innostuneiden opiskelijoiden kanssa hommiin. Parasta työssä ovat opiskelijoiden onnistumiset, ja tärkeimpänä Mäenpää pitää sitä, että on voinut vaikuttaa useiden opiskelijoiden etenemiseen työelämässä. Sieltä myös kuuluu hyvää heidän asenteestaan; Mäenpää on onnistunut siirtämään reilua tekemisen kulttuuria eteenpäin.
Markku Vengasaho
Lehtori, Saimaan ammattiopisto Sampo, Lappeenranta
Markku Vengasaho opettaa elintarvikealan perustutkinnon, kondiittorikisällin ja -mestaritutkinnon opiskelijoita. Hän on myös elintarvikealan oppisopimuskoulutuksen vastuukouluttaja ja vastaa leipomoalan ammatti- ja erikoisammattitutkintoon johtavasta koulutuksesta. Yrityselämän yhteyshenkilönä hän pääsee mukaan koulutusalan kehittämiseen. Lehtori tunnetaan hankeihmisenä, ja vaihtuvat projektit mahdollistavat opiskelijoille elämyksellisen oppimisen. Vengasahon varsinainen intohimo ovat kondiittoritaidot, ja hän on kondiittorilajin Skills-lajipäällikkö sekä koordinoi kokkimaajoukkueen kondiittorikilpailijan valmennusta.
Vastuullisuus
Green City Farm
Perho Liiketalousopisto, Helsinki
Green City Farm on Perho Liiketalousopiston opiskelijoiden innostuksesta alkunsa saanut kestävän kehityksen toiminta- ja oppimisympäristö Malmin kampuksen yhteydessä. Vuonna 2017 perustetun Green City Farmin tavoitteena on saada ruokaketju pellolta keittiöön lyhyemmäksi ja läpinäkyvämmäksi sekä toimia vastuullisuuden edelläkävijänä kumppanuusmaatalouden mallin mukaisesti. Se toimii paikallisesti ja pyrkii samalla lisäämään ruokajärjestelmän kestävyyttä pellolta pöytään. Green City Farmin viereen keväällä 2021 perustettu ravintola Perhon Helmi painottaa kasvisruokaa, joka satokaudella koostuu pellon raaka-aineista.
IKEA Suomen ravintolat
IKEA Suomi
Kestävä kehitys on sisäänrakennettuna IKEA-visioon luoda parempaa arkea ihmisille. Yrityksen tavoitteena on tulla vuoteen 2030 mennessä ilmastopositiiviseksi. IKEA-ravintoloiden sitoumuksesta vastuullisen arjen luomiseen kertoo se, että vuoteen 2025 mennessä valikoimasta puolet tulee olemaan kasviperäisiä tuotteita ja punaisen lihan osuus maksimissaan viidennes. Lisäksi kaikkien ravintoloiden suosikkituotteiden rinnalle on tuotu kasvisvaihtoehto. Suomi otti syksyllä 2020 ensimmäisenä IKEA-maana käyttöön tekoälyyn perustuvan Waste Watcher -hävikinseurantajärjestelmän, jonka avulla omasta toiminnasta syntyvän ruokahävikin määrä puolittui seitsemässä kuukaudessa. Ravintoloiden lopusta ruokahävikistä jalostetaan biokaasua yhteistyössä Gasumin kanssa.
UniCafe
Ylva Palvelut oy, Helsinki
Ylvan kaikkia liiketoimintoja ohjaa omistajan tahtotila. Omistajastrategian mukaan kaiken toiminnan on oltava kestävää ja vastuullista. Yrityksen johtoryhmässä on kestävän kehityksen johtaja. Yhtiöjärjestykseen on kirjattu vaatimus liiketoiminnan sopeuttamisesta Pariisin ilmastotavoitteeseen, ja konkreettiset vastuullisuustavoitteet on kirjattu vastuullisuusstrategiaan. Tärkeimmät tavoitteet ovat kasvisruuan myynnin osuuden nostaminen yli puoleen, hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä ja ruokahävikin vähentäminen Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen mukaisesti. Vuonna 2019 UniCafe otti ison askeleen kohti hiilineutraaliutta, kun se luopui naudanlihan käytöstä.
YRITTÄJÄ
Christina Suominen ja Ilkka Isotalo
Ravintola C, Tampere
Ravintola C on tamperelainen ravintolainstituutio, Christina Suomisen ja Ilkka Isotalon luomus, joka on tarjoillut lähiruokaelämyksiä jo vuodesta 2008. Lisäksi yrittäjät pyörittävät Armas C'ateringia, jonka myötä laadukkaat tarjoomukset ovat laajemman joukon saatavilla. Christina Suominen kuvailee oman yrityksen perustamista uransa tärkeimmäksi asiaksi ja painottaa sen tuomaa sosiaalista ja kulttuurista vastuuta. Sitä C kantaa muun muassa valitsemalla kumppaninsa läheltä ja tarjoamansa ruoan raaka-aineet Suomesta. Viinivalinnoissa pysytään Euroopassa, väkevät tulevat Suomesta. Ilkka Isotalo on yksi sesonkiajattelun edelläkävijöitä Suomessa, samoin hävikinhallinta on C:ssä arkea. Pienen toimijan etu on joustavuus ja asioiden mahdollistaminen. ”Ei mietitä paljonko se maksaa tai miten se saadaan onnistumaan, vaan tehdään se – intohimolla omaa tekemistä kohtaan, intohimoisella halulla oppia ja kokeilla uusia asioita.”
Anders Westerholm ja Matti Sarkkinen
We Are Group, Helsinki
Anders Westerholm ja Matti Sarkkinen ovat luotsanneet vuodesta 2005 lähtien We Are Group -konsernia: Westerholm rakentaa tulevaisuutta ja Sarkkinen pitää huolen, että asiat toimivat tänään. Tarina sai alkunsa We Are Helsinki -ilmaisjakelulehdestä, jonka jälkeen he ovat rakentaneet kaupunki- ja ravintolakulttuuria välineinään parikymmentä ravintolaa ja viiniagentuuri. Sushibar + Wine ketju on jo yli 10-vuotias, ja se on tänä vuonna ei pelkästään saavuttanut hiilineutraaliuden vaan myös kansainvälistynyt avaamalla kaksi ravintolaa Osloon. Kahvila-ravintola Story on myös kasvu-uralla ja tarjoilee huomisen husmanskostia kuten syksyn hittituotteet vodkapasta ja lohikado. Portfolioon kuuluu myös Helsingin vanhin viinibaari Vin-Vin. Yrittäjäpari tekee ”persoonallisia antiketjuja”. Osakkuusyritys Viinitie on noussut laatuviinitukkujen joukkoon ja yrityksen oma “pöllösamppanja”, La Chouette de Champillon, Suomen myydyimmäksi samppanjaksi. Miehet ovat ylpeitä siitä, että ovat pystyneet rakentamaan inspiroivan yrittäjäuran nollasta. He toivovat, että ala pystyisi tarjoamaan mielenkiintoisia urapolkuja, ja haluavat pitää erityisen hyvää huolta tiimistä, joka navigoi voittajana meneillään olevan kriisin läpi. Panostukset yrityskulttuuriin tällaisina aikoina tuottavat varmasti hedelmää jatkossa.
”Tarinaamme mahtuu ylä- ja alamäkiä, mutta aina olemme pitäneet yhtä ja uskoneet tekemiseemme. On hienoa, jos voimme rohkaista ihmisiä tekemään rohkeita päätöksiä ja seuraamaan intuitiotaan”, Westerholm ja Sarkkinen toteavat.
Nina ja Aki Wahlman
Foody Allen, Turku
Aki ja Nina Wahlman ovat toimineet yrittäjinä liki neljännesvuosisadan. He työskentelevät monipuolisesti elintarvikealan yrityksiä sparraten, konseptoiden ja viestinnässä ja markkinoinnissa kirittäen. Lähtölaukauksena yrittäjyyteen toimivat Aki Wahlmanin mukaan kokkikisat: Vuoden kokki vuonna 1996 ja Suomen Bocuse d´Or -edustus seuraavana vuonna. Hänelle tuottaa suurta tyydytystä suomalaisen ruokakulttuurin kehittäminen: vihdoinkin Suomessa ymmärretään ruokakulttuurin merkitys ateriaa isompana elämyksenä. Nina Wahlmania ilahduttaa yrittäjänä se, että voi työllistää muita, ja Foody Allen suosii oman alueensa nuoria tekijöitä, olivat he sitten ravintola- tai media-alan osaajia. Wahlmanit povaavat ruokamatkailusta Suomen turismin keskeistä kivijalkaa. Koronan myötä suomalaiset ovat löytäneet myös staycationin, joka on valtava voimavara maakunnille ja saaristolle. Foody Allenin työsarka ei lopu.
Innovaatio
Eventual
Miia Khan, Helsinki
Eventual on tapahtumien markkinapaikka, joka yhdistää tapahtuma-alan, esiintyjät ja yleisön täysin uudella tavalla tähdäten alan demokratisointiin. Niin yleisö kuin tapahtuma- ja horeca-alan ammattilaisetkin voivat luoda alustalla kampanjan haluamastaan kulttuurisisällöstä. Tapahtumia luodaan yhdessä; yleisö ei ole enää hiljainen todistaja, vaan aktiivinen tekijä. Kampanjoinnin tavoitteena on kerätä rahoitus ehdotetun sisällön tuottamiseksi. Onnistuneessa tapahtumassa esiintyjä saa asianmukaisen korvauksen, tapahtumapaikka voi järjestää tilaisuuden riskittä ja yleisö pääsee nauttimaan toivomastaan sisällöstä. Eventual tarjoaa tapahtuma-alalle modernin lippukaupan, tapahtumien joukkorahoitustyökalun sekä paljon muuta.
Fizza
Alexandre Benjamin, Kauniainen
Vuonna 2020 syntynyt pizza-automaatti Fizza yhdistää artesaanipizzat ja tauottoman 24/7-palvelun. Käsintehdyn pizzan voi ostaa suoraan kioskista tai sovelluksen kautta, ja automaatti paistaa esivalmistellun pizzan höyryäväksi kolmessa minuutissa. Fizzasta on tarkoitus luoda laadukas fast & casual -ruokabrändi, joka laajenee franchise-toiminnan kautta Uudeltamaalta kaikkialle Suomeen, myös ulkomaille. Fizzan vahvuuksia ovat herkullisuus, helppokäyttöisyys, ympärivuorokautinen saatavuus, turvallisuus ja kioskien joustava sijoittelu. Toimintaa ohjaa ruokahävikin, sähkönkulutuksen ja kuljetukseen liittyvien päästöjen minimoiminen sekä pakkausten kierrätys.
Simply To Go
Sodexo, Helsinki
Sodexo ratkaisi etätyötilanteen ja oman potentiaalin nollakäytön luomalla vuoden 2021 alussa oman tuoreruokasarjan Simply To Go. Näin yritys pystyy työllistämään henkilöstöään ja palvelemaan työpaikoilta koronatilanteen vuoksi kotiin siirtynyttä asiakaskuntaansa. Tuoreruokasarjaa valmistetaan henkilöstöravintolasta muunnetussa tuotantokeittiössä. Ateriat tehdään puhtaista, pääosin kotimaisista raaka-aineista alusta saakka itse. Innovaatiossa ei ole kuitenkaan kyse pelkästään oman liiketoiminnan elvyttämisestä, vaan yhtä lailla henkilöstön ja asiakkaiden hyvinvoinnin tukemisesta. Sosiaalinen ja yhteiskunnallinen vastuu ovat ekologisuuden ohella Sodexo Suomen prioriteetteja.