Tuomaristo 2018

Kirsi Kokkonen

Toimitusjohtaja, Servica - Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Kestävä kehitys ja siihen liittyvä kasvisten käytön monipuolisuus, luonnon arvostaminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja erilaisten kasvispainotteisten-/kasvisruokavalioiden huomioinen. Makumaailmamme tulee monipuolistumaan.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Alan osaajien tapaamista. Monipuolista alan poikkileikkausta.

Tapio Laine

Toiminnanjohtaja, CTof ry

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Vaikea sanoa.... Hybridi, paahdetut mausteet (Intia), proteiinit niin maahan istutetut kun lentävät sellaiset.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Ammatillista arvokkuutta.

Inari Lehtinen

Area General Manager, Clarion Hotels Finland

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Olemme hiljattain lanseeranneet Kitchen & Table -ravintoloihimme Urban Gardenin, jonka periaate lyhyesti on lisätä herkullisesti valmistettujen kasvisten määrän nauttimista ja samalla hieman vähentää proteiinin nauttimista. Annokseen valittava proteiini (liha, kala, halloumi tms.) tulee olla erittäin korkealaatuista ja kestävästi tuotettua. Juomatottumuksemme tulevat entisestään keventymään, toisaalta upeat drinkit säilyttävät asemansa.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Uutta innostavaa kokemusta ja upeiden ammattilaisen kohtaamista erityisesti kilpailijoina, mutta toki myös tuomaristossa.

Maria Lyytikäinen

Toimitusjohtaja, Kanresta

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Vastuullisuus-teemoitus tulee korostumaan ja pakottaa toimialan reagoimaan voimakkaasti sekä tekemisen että tuotteistuksen kehittämiseen.

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Ammattilaisten palkitsemista sekä alan näkyvyyden ja mielikuvan parantamista.

Mika Roito

Ravintoloitsija, Veljekset Ponteva

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Ulkosyöminen lisääntyy luontaisesti uusien sukupolvien myötä. Haetaan erilaisia kokemuksia ja ravintolatarpeet monipuolistuvat.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Mahtavaa nähdä koko alamme terävin kärki sekä ehdokkaina että gaalavieraina.

Samuil Angelov

Puheenjohtaja, Suomen Sommelierit ry

Sommelierien kolminkertainen Suomen mestari Samuil Angelov toimii nykyään Ravintola Murun, Pastiksen ja Kaartin Hodarin & Hummerin ravintoloitsijana.

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Palvelu.

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Uusia tähtiä.

Greta Grönholm

Varapuheenjohtaja, FBSK

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Uskoisin, että luonto otetaan vieläkin enemmän huomioon. Pyrimme käyttämään kaikki raaka-aineet huolellisesti ja välttämään hävikkiä. Meidän on ajateltava maapalloamme ja tulevaisuutta.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?  

Odotan sitä, että pääsen lukemaan mitä valitut kilpailijat ajattelevat ja pääsen vähän sisemmälle heidän ajatusmaailmaansa. Se on hyvin mielenkiintoista ja samalla opettavaa.

Teemu Kokko

Rehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun rehtori ja kauppatieteiden tohtori Teemu Kokko tutkii vapaa-ajallaan palveluihin, asiakkuuksiin ja johtamiseen liittyviä ilmiöitä.

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Terveellisyys, keveys, todellinen laatu ja etninen fuusio.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?  

Hienoja kohtaamisia ammattilaisten kanssa ja niiden kautta syntyvää inspiraatiota.

Aki Käyhkö

Toimitusjohtaja, Scandic Hotels Oy

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan eniten ravintola-alaan tulevina vuosina?

Uskon nykyisen kasvistrendin vahvistuvan entisestään ja perinteisen "valitse proteiini ja siihen lisukkeet" -logiikan kääntyvän päinvastaiseksi.

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Odotan innolla ja olen etuoikeutetu päästessäni seuraamaan ja palkitsemaan suomalaisia ravintola-alan huippuja aitiopaikalta.

Elina Lepomäki

Kansanedustaja, Suomen Eduskunta

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Ravintola-ala on jatkuvassa muutoksessa ja parhaiten menestyvät ne, jotka pystyvät tekemään itse palvelukokemuksesta ikimuistoisen. Ravintolaruokaa syödään yhä enemmän kotioloissa kehittyneiden kotiinkuljetuspalveluiden ansiosta, joten itse ravintolassa syödessä koko palvelutapahtumat tulevat todennäköisesti kehittymään kokonaisvaltaisemman elämyksen suuntaan.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Odotan näkeväni kilpailussa kovatasoisia ammattilaisia, heittäytymistä sekä jotain uutta ja innovatiivista.

Tomi Lantto

Toimitusjohtaja, Antell

 

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan eniten ravintola-alaan tulevina vuosina?

Yksilöllisyyden. Ihmiset haluavat juuri itselleen sopivaa ruokaa ja palvelua.

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Ihanaa fiilistä, hyvää ruokaa, jännitystä, onnellisia voittajia. Alan ammattiylpeys nousee taas pienen askeleen ylöspäin. Ollaan ylpeitä tämän alan ammattilaisista.

Ulla Liukkonen

Puheenjohtaja, Suomen Keittiömestarit ry

Opetusneuvos Jaakko Kolmosen rahaston palkitsema Liukkonen on saanut tunnustusta suomalaisen ruokakulttuurin edistäjänä. Liukkonen tunnetaan myös karjalaisen ruokaperinteen vaalijana.

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Kasvisruoka ja Pohjoismaat.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Uusia voittajia, jotka puurtavat kentällä niin sanotusti kädet savessa.

Tomas Lönnberg

Puheenjohtaja, SAJK

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?  

Nuoret aikuiset syövät ja juovat (fiksusti) enemmän ulkona myös spontaanisti, eivätkä pelkästään äitienpäivänä. Tämä tuo alalle enemmän pienemmän genren paikkoja, kuten cocktailbaareja tai erikoisravintoloita. Laatu korostuu määrää enemmän.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?  

Odotan, että finalistit ovat työllään hyviä ja positiivisia esimerkkejä alalle hakeutuville uusille tulokkaille. Mara-ala tarvitsee kipeästi lisää osaajia.

Marjaana Manninen

Opetusneuvos, Opetushallitus

Opetusneuvos Marjaana Manninen tunnetaan Suomen innovatiivisen kouluruokailujärjestelmän ponnekkaana puolestapuhujana, jonka sydäntä lähellä ovat niin ruokakasvatus kuin gastronomiset elämykset.

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Vuorovaikutteisen osallisuuden ja yhdessä oppimisen. Yhteinen tekeminen ja uuden tuottaminen entistä vahvemmin yhdessä alan opiskelijoiden kanssa. Tämä edellyttää ammattilaisilta uutta ohjausotetta ja kykyä vastaanottaa uusia tapoja tehdä, toteuttaa ja asennoitua kohtaamisiin. Asiakkaiden oma osallisuus osana palveluprosessin kokonaisuutta tuo ihan uudenlaisen vuorovaikutus- ja palvelunäkökulman. Ravintola-alan ammattilainen oppii opiskelijoita ohjatessaan ohjaamaan myös asiakasta?  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Innostuksen, motivaation ja luovuuden sekä tulevaisuuden alan näkyvyyttä. Osaajien vilpitöntä toinen toisensa suosittelua ja alaan sitoutumista. Yhteisen tekemisen, kehittämisen ja palvelun ilon jatkuvuutta.

Liisa Niemi

Neuvonantaja, Bocuse d'Or Team Finland

Suomen Bocuse d'Or -joukkuetta useita vuosia sparrannut Liisa Niemi taitaa ruoan ja liiketoiminnan yhdistämisen. Hän on seurannut läheltä myös Food&Fun -tapahtumia niin Islannissa, Suomessa kuin Venäjälläkin. 

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina

Kuluttajakentän pirstaloitumisen ja kuluttajien aikakäsityksen muuttumisen yhdistettynä digitaalisuuden voimakkaaseen kasvuun.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Upeita ammattilaisia, jotka vievät oman työnsä kautta alaa eteenpäin riippumatta siitä, missä päin Suomea he työskentelevät. Ammattiylpeyttä ja työyhteisöjen monimuotoisuuden arvostamista. Iloa ja hauskaa yhdessäoloa PRO-gaalassa.

Anni-Mari Syväniemi

ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

KESTÄVYYS Ruoan tulee olla kestävää – tuotannosta ruokalautaselle asti. Näin ollen myös ruoan alkuperän merkitys tulee korostumaan kuluttajan valintaperusteena. Kotimaisuus ruoassa korostuu varmasti lisää lähiaikoina. Ruokahävikkiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. KIIRE JA YKSILÖLLISYYS Kiire ja Ruokailussa näyttää korostuvan edelleen niin kiire kuin yksilöllisyyden korostaminen. Ruokaa on saatava nopeasti ja helposti, take away varmasti korostuu. Tästä huolimatta ruoan tulee olla juuri minulle kustomoitua. ITSEPALVELU Digitalisaatio tuo uutta ja muun muassa monenlaiset itsepalvelutoimintamallit kasvavat automatiikan ja robotiikan kehittyessä. Ruoan tilaaminen, maksaminen ja toimitus saa ihan uusia muotoja, joita emme ehkä edes osaa vielä kuvitella.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

PRO-kilpailu on jo brändi, joka nostaa alan arvostusta. Ihailen ammattiylpeitä ihmisiä, jotka osaavat näyttää oman osaamisensa ilolla ja jakaa omaa tietotaitoaan myös muille. Odotan ylpeyttä suomalaisuudesta ja suomalaisesta ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuurista. Odotan hienoja tarinoita osaajista, yrityksistä ja työyhteisöistä – tarinoita, jotka kannustavat meitä kaikkia kehittämään suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria yhteistyössä eteenpäin ja kirittävät ravintola-alaa uusiin asiakaslähtöisiin innovaatioihin palvelutuotannossa.

Tommi Tervanen

Toimitusjohtaja, Kotipizza Group

Tommi Tervasen sydän pamppailee yrittäjyydelle ja vastuulliselle liiketoiminnalle. Hän kirjoittaa ja puhuu yhdessä syömisen puolesta. Tervanen on toimitusjohtajana kääntänyt Kotipizza-ketjun suunnan reippaalla otteella digiaikaan.

Minkä trendin tai muutoksen uskot vaikuttavan ravintola-alaan eniten tulevina vuosina?

Vastuullisuuden, raaka-aineiden läpinäkyvyyden ja digitaalisuuden.  

Mitä odotat PRO-kilpailulta?

Huikeita kokemuksia ja uusia verkostoja.

 

Lehdistötuomaristo 2018

Mika Remes

Toimittaja, Comida Communication

Millainen on ollut mieleenpainuvin ravintola-alaan/ruokaan liittyvä juttukeikkasi?

Kevällä 2015 tehty juttumatka Skooneen ravintola Daniel Berliniin, joka sijaitsee peltojen keskellä hyvin pienessä kylässä.

Millaista roolia ruoka näyttelee elämässäsi?

Työn ohella ruoka on läsnä vahvasti päivittäin kotona, koska kokkaan yleensä arkiruoat perheelle.

Millaiset ravintolat ja ruoat saavat sinut innostumaan tällä hetkellä?

Pienet omaa juttuaan tekevät ravintolat, jotka yleensä ovat myös kokin omistamia.

Mikä on mielestäsi kiinnostavin ravintola-alan ilmiö?

Sosiaalinen syöminen.

Katja Bäcksbacka

ruokasivujen tuottaja, toimittaja, Helsingin Sanomat

Millainen on ollut mieleenpainuvin ravintola-alaan/ruokaan liittyvä juttukeikkasi?

Yksi mieleenpainuvimmista juttukeikoista oli reissu Erfurtin kokkiolympialaisiin vuonna 2004. Pääsin seuraamaan kokkimaajoukkueen valmistautumista kisaan ja myös varsinaista kilpailusuoritusta, ja tein matkalta useita juttuja Hesariin. Tuolloin kokkimaajoukkueeseen kuuluivat muun muassa Kari AihinenJari Vesivalo ja monet muut nykyisin keittiöidensä päälliköinä toimivat kokit.

Millaista roolia ruoka näyttelee elämässäsi?

Ajattelen sitä valtaosan valveillaoloajastani. Vaikka ruoka on työni sisältö, myös vapaa-aikani kuluu ruoan parissa. Rentoudun kokkaamalla, leipomalla, marjastamalla ja sienestämällä. Käyn paljon ravintoloissa.

Millaiset ravintolat ja ruoat saavat sinut innostumaan tällä hetkellä?

Tunnelmaltaan rennot ravintolat, joissa ruoka on kuitenkin laadukkaista raaka-aineista kunnianhimoisesti tehtyä. Pidän melko yksinkertaisista annoksista, samalle lautaselle ei tarvita lopulta kovinkaan monta elementtiä, jos ne ovat onnistuneita.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ruokatoimittaja, Etelä-Suomen Media

Millainen on ollut mieleenpainuvin ravintola-alaan/ruokaan liittyvä juttukeikkasi?

Juttukeikkani marokkolaistaustaisen ravintola-alan yrittäjän kotiin. Paikalla oli myös yrittäjän äiti, joka oli kokannut juttua varten ruokia yömyöhään. Hän avasi kotimaansa ruokakulttuuria minulle uudella tavalla kertoen muun muassa uskomuksista siihen liittyen, kuinka mausteilla voidaan vaikuttaa ruokailijoiden mielialaan, kuten esimerkiksi sahramilla, jonka uskotaan tuottavan iloa ja tyytyväisyyttä. Olin itse tuolloin hieman huonovointinen, joten rouva "pakotti" minut rouskuttamaan raakoja mustakuminan siemeniä ennen kuin aloin jutuntekoon. Ne tosiaan toimivat ja jaksoin heittää vielä iltakeikan perään, koska huonovointisuuteni katosi sen sileän tien.

Millaista roolia ruoka näyttelee elämässäsi?

Ruoka on rakkauteni, intohimoni, harrastukseni ja osittain myös työni. Olen loputtoman kiinnostunut kaikesta aiheeseen liittyvästä.

Millaiset ravintolat ja ruoat saavat sinut innostumaan tällä hetkellä?

Ravintolat, jotka nostavat raaka-aineet keskiöön ja sisustavat tilansa sosiaaliseen kanssakäymiseen kannustaen. Toivoisin suurien, yhteisten ruokapöytien rinnalle jaettavia aterioita, kuten esimerkiksi kiinalaisten ravintoloiden alkuperäinen idea maailmalla on ollut: pyöreitä pöytiä, joiden keskiosa pyörii laakereilla, jotta annosten jakaminen onnistuu helpommin.

Mikä on mielestäsi kiinnostavin ravintola-alan ilmiö?

Digitaaliset palvelualustat, jotka yhtyttävät ravintolatarjonnan ja median. Se avaa uusia ovia palvelujournalismille. Kuinka kätevää olisikaan lukea ravintolasta perinteisen journalismin pelisäännöillä luotettavasti tehty juttu, ja halutessaan tehdä pöytävaraus samalla sivustolla ilman erillistä surffailua.

Heli Nieminen

Ruokasivujen tuottaja, toimittaja, Turun Sanomat

Millainen on ollut mieleenpainuvin ravintola-alaan/ruokaan liittyvä juttukeikkasi?

Pääsimme viime vuonna yhdessä kuvaaja Mikael Rydenfeltin kanssa juttukeikalle kolmella Michelin-tähdellä palkittuun tanskalaiseen Geranium-ravintolaan. Saimme kulkea vapaasti ravintolassa koko päivän aamusta iltaan, syödä yhdessä kokkien kanssa ja nähdä, miten huipputason illallinen valmistetaan ja tarjoillaan. Kesken illallisen Geraniumin keittiötä johtava huippukokki Rasmus Kofoed kutsui meidät istumaan viereensä avokeittiön keskellä olevalle penkille ja tarjosi meille kupilliset teetä omasta lasisesta teekannustaan. Silloin ajattelin, että nyt ollaan todellakin pohjoismaisen gastronomian ytimessä.

Millaista roolia ruoka näyttelee elämässäsi?

Ruoka on minulle paitsi työ ja harrastus, myös lukuisten ystävyyssuhteiden liima. Oikeastaan ruoka kietoutuu melkein kaikkeen mitä teen.

Millaiset ravintolat ja ruoat saavat sinut innostumaan tällä hetkellä?

Valitsen usein ravintolassa ns. villin kortin, annoksen, josta en ole etukäteen varma, pidänkö siitä vai en. Olin lapsena todella nirso, mutta nykyisin haluan haastaa itseni ja kokeilla uutta. Olen kiinnostunut jokaisen ravintolan erikoisuuksista, ja kysyn aina tarjoilijalta tai kokilta suosituksia. Minusta on ihanaa huomata, että tässä on ammattilainen, jonka näkemykseen voin luottaa. Valitsen paikat joissa käyn pitkälti sen mukaan, että niissä on rento tunnelma ja ammattitaitoinen ja asiantunteva henkilökunta, joka saa asiakkaan viihtymään. Tykkään siitä, että asiakaspalvelija osaa pistää persoonaansa peliin. Vaikka annoksen kanssa sattuisi jokin moka, hyvä tarjoilija pystyy aina pelastamaan tilanteen.

Mikä on mielestäsi kiinnostavin ravintola-alan ilmiö?

Vastaan tähän turkulaisesta näkökulmasta: tämä vuosi on ollut kaupungissamme suuren ravintolabuumin aikaa. Turun Aurajokiranta on tarjonnaltaan aivan mahtava keidas. Lisäksi on ilahduttavaa, että ravintolat ovat levittäytyneet eri puolille kaupunkia ja uusille alueille, kuten Aurajoen alajuoksulle, Tuomiokirkon kupeeseen ja Hämeenkadulle. Se elävöittää koko kaupunkia. Olen myös iloinen esimerkiksi siitä, miten hienosti kasvisruokaan nojaavat turkulaisravintolat, kuten Kuori ja useamman paikan ketjuksi kasvanut VG Wok ovat menestyneet. Heidän esimerkkinsä antaa varmasti rohkeutta myös muille. Ihmiset syövät entistä tietoisemmin. Kasvisruoasta, lähiruoasta ja sesongin mukaan syömisestä puhutaan paljon enemmän kuin ennen, lisäksi erikoisruokavalioita on paljon. Ravintola-alalla tarvitaan enemmän tietotaitoa ja osaamista kuin koskaan. On ihana tavata alan opiskelijoita, nuoria kokkeja ja tarjoilijoita. He ovat todella skarppeja – tulemme olemaan jatkossakin hyvissä käsissä!

Peter Tammenheimo

Vapaa olut- ja matkailutoimittaja

Millainen on ollut mieleenpainuvin ravintola-alaan/ruokaan liittyvä juttukeikkasi?

Vastikään olin Tukholmassa seuraamassa San Pellegrino Young Chef -kilpailun alueellista finaalia. Oli todella mielenkiintoista nähdä nuoret tulevaisuuden tähtikokit kilpailutilanteessa aivan lähituntumasta. Lisäksi kymmenet panimovierailut eri puolilla maailmaa ovat olleet unohtumattomia kokemuksia.

Millaista roolia ruoka näyttelee elämässäsi?

Matkustan paljon ja aina matkoillani haluan tutustua ennakkoluulottomasti myös paikalliseen ruokakulttuuriin. Ruoka, samoin kuin musiikki, luo yhteisöllisyyttä ja rakentaa siltoja eri kulttuurien välille.

Millaiset ravintolat ja ruoat saavat sinut innostumaan tällä hetkellä?

Olen seurannut ravintola-alaa 1990-luvun puolivälistä lähtien tiskin molemmin puolin. Jo silloin opin tunnuslauseen "simple is beautiful". Välitön ilmapiiri, puhtaat toisiaan täydentävät maut yhdistettynä ammattitaitoiseen salityöskentelyyn on yhdistelmä, joka saa aina hymyn huulille.

Mikä on mielestäsi kiinnostavin ravintola-alan ilmiö?

Oluen vapautuminen ja sen nousu viinin kanssa tasavertaiseksi ruokajuomaksi.

Eeva Paljakka

Toimittaja, tuottaja Iltalehti Pippuri.fi

Millainen on ollut mieleenpainuvin ravintola-alaan/ruokaan liittyvä juttukeikkasi?

Ainakin yksi pisimmistä ja hauskimmista juttukeikoista oli Reykjavikin Food and Fun -tapahtuma viime talvena. Olin Islannissa perjantai-iltapäivästä sunnuntain aamukuuteen. Reilun päivän pituiseen matkaan sisältyi mahtavia ihmisiä (pakko antaa erityismaininta kahdelle Pekalle, Mäkiselle ja Terävälle), tietenkin loistavia ruokia ja juomia, lumoava Reykjavik (muuta osaa Islannista en ehtinyt nähdä) ja koko tapahtuman hyvä henki. Yhdessä hyvän ruoan asialla.

Millaista roolia ruoka näyttelee elämässäsi?

Monipuolista. Toisinaan jopa komediallista. Koitan välttää liiallista hifistelyä, niin töissä kuin vapaalla.

Millaiset ravintolat ja ruoat saavat sinut innostumaan tällä hetkellä?

Rehdit. Oli ravintola fine dining, bistro tai pizzeria, niin selkä suorana oma itsensä. Minut saa helposti innostumaan ihan kaikesta.

Mikä on mielestäsi kiinnostavin ravintola-alan ilmiö?

Salihenkilökunnan tärkeän roolin nostaminen esille. Hyvän palvelun merkitystä ei voi liiaksi korostaa.

Tuomas Tanttu

Vapaa toimittaja

Millainen on ollut mieleenpainuvin ravintola-alaan/ruokaan liittyvä juttukeikkasi?

Olin Espanjassa Madrid Fusión -ruokatapahtumassa lehdistötilaisuudessa, jossa Ferrán Adriá ilmoitti sulkevansa El Bulli -ravintolans, jota siihen aikaan pidettiin maailman parhaana. Kiinnostavaa oli Adrián itsensä viilipyttymäinen suhtautuminen uutiseen, joka herätti valtavaa kohua yleisössä.

Millaista roolia ruoka näyttelee elämässäsi?

Se on yhtäaikaa harrastus, jatkuvan kiinnostuksen kohde ja säännöllinen työtulon lähde.

Millaiset ravintolat ja ruoat saavat sinut innostumaan tällä hetkellä?

Tyylilajilla ei ole väliä - kaikki käy nakkikioskeista fine diningiin, kunhan raaka-aineista saadaan esiin parhaat mahdolliset ominaisudet. Kaikki muu, esim. uudet innovaatiot, tulevat tähän lähtökohtaan bonuksena päälle.

Mikä on mielestäsi kiinnostavin ravintola-alan ilmiö?

Laadukas kasvisruoka, jota ei enää ajatellan pienen piirin kiinnostuksen kohteena, vaan yhtenä tastavertaisena osana muuta ravintolatarjontaa.