Medialle

Arjen osaajat loistavat jälleen

12.06.2019

PRO-gaala nostaa ravintola-alan ammattilaisten helmet esiin. On aika paljastaa, missä on hioutunut helmiä, ketkä ovat osoittaneet kykynsä ja näyttävät suuntaa alati kehittyvällä alalla.

Teksti Mariaana Nelimarkka

12.06.2019

Työ ravintola-alalla ja ammattikeittiössä vaatii arkista puurtamista, jatkuvaa hereillä oloa ja pelisilmää erilaisille ihmisille ja tilanteille. PRO-palkintojen avulla nostamme esiin arjen uurastajat, joilla on ammattitaitoa, osaamista ja kykyä kohdata asiakas yhä uudelleen. Ammattilainen osaa yllättää positiivisesti ja uusiutua muuttuvien tarpeiden vaatimalla tavalla.

PRO-palkinnot ovat arjen osaajien mahdollisuus loistaa. Sen mahdollistavat sponsorit, jotka uskovat PRO-gaalaan keinona pitää esillä tärkeitä teemoja.

Barona PRO Yrittäjä -sarjan sponsoriksi

PRO Yrittäjä -sarja saa uuden sponsorin, kun Barona liittyy kumppaneiden joukkoon. Toimialajohtaja Mikael Nuotio Barona HoReCasta on itsekin tuore kasvo alalla.

– Horeca-ala on tehnyt minuun IT-taustaisena valtavan vaikutuksen, ja ala on nyt murroksessa. Henkilökunnan vaje on todellinen ongelma, johon Baronalla vastaamme muun muassa valmennusten ja kansainvälisen rekrytoinnin keinoin. Alan vetovoimaa pitää kuitenkin nostaa näyttämällä kaikille, kuinka upea ravintola-ala on, Nuotio sanoo.

Hänestä on tärkeää keskittyä henkilökuntaan eli ihmiseen, palkita ja jakaa tunnustusta onnistumisista.

– PRO-gaala on arvostettu tapa juhlia alamme työntekijöitä, joten luonnollisesti haluamme olla juhlassa mukana. PRO-kisassa nähdään huikeita kasvutarinoita ja läpileikkaus ammattilaisista, jotka työskentelevät ympäri Suomea. Osa aiemmissa gaaloissa nähdyistä voittajistakin on aloittanut työnsä meidän kirjoilla – on jo aikakin olla mukana myös sponsorina.

Nuotio on innoissaan alan parhaiden yrittäjien nostamisesta esiin:

– Ravintola-alan yrittäjät ovat alan syke; yrittäjyys ja henkilökohtainen omistautuminen ja tinkimättömyys ovat asioita, jotka kertovat minulle, että ala on hengissä ja kehittyy. Horeca-alan puolesta kannattaa tehdä töitä.

Entä osaaminen, joka kantaa kilpailussa? Nuotio kiinnittää huomiota vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen yhdistettynä poikkeukselliseen asiakaskokemukseen.

– Tulevaisuuden kestävän liiketoiminnan on oltava samaan aikaan sekä vastuullista, kokemuksellista että kannattavaa. Nykyiset ja tulevat yrittäjät ovat avainasemassa koko alan kestävän tulevaisuuden rakentami­-sessa.

Alan kehitystä ohjaavat Nuotion näkemyksen mukaan megatrendien lisäksi nuoret, tulevaisuuden ammattilaiset.

– Nuoret ovat valistuneita, suvaitsevaisia ja valmiita muutokseen. Todellisia maailmankansalaisia. Toivon, että opimme kuuntelemaan nuoria siten, että onnistumme nostamaan alan maineen ja houkuttelevuuden sille kuuluvalle tasolle, Nuotio toteaa.

Vastuullisuus paremmin mukaan alan yritysten viestintään

Pitkäaikainen kumppani Midsona on ollut mukana PRO-gaalassa Vastuullisuus-sarjan luomisesta lähtien, jo viidettä vuotta. Toimitusjohtaja Markku Janhunen toteaa sarjan kehittyneen toivotulla tavalla: mukana on entistä laajemmin kaikki vastuullisuuteen liittyvä.

– Odotamme, että näemme jatkossa entistä kokonaisvaltaisempaa toimintaa vastuullisuuden alalla. Enää ei puhuta pelkästä ruokahävikistä, vaan mukaan on tullut muun muassa sosiaalinen vastuu. Vastuullisuus ei rajoitu vain keittiöön!

Yhdessä asiassa Janhunen toivoo parempaa otetta:

– Ravintola-alan yritykset eivät ole erityisen hyviä kertomaan omasta vastuullisesta toiminnastaan asiakkaille. Jos tehdään vastuullisuuden eteen niska limassa hommia, kannattaa kertoa siitä! Ravintolalla voi olla esimerkiksi Joutsenmerkki, ja se lukee nettisivuilla, mutta viestinnässä ei avata, mitä kaikkea se vaatii. Mielestäni vastuullinen toiminta kannattaisi ehdottomasti hyödyntää brändin rakentamisessa.

Midsona on mukana vastuullisuudessa nimenomaan luomun kautta. Yritys toimii Pohjoismaissa kolmella eri tuotemerkillä, joista Suomessa näkyvin on Urtekram.

– Vastuullisuus kuuluu kaikkien tuotemerkkiemme ytimeen, esimerkiksi Urtekram Tanskassa ja Kung Markatta Ruotsissa ovat vuosittain korkealla listattuna vastuullisimpien tuotemerkkien joukossa. Eikä ainoastaan luomuelintarvikkeissa, vaan myös kaikkien brändien top ten -listalla.

Äänestysaika 12.6.–14.10.2019.