Medialle

PRO-tuomaristo uudistuu

23.09.2019

PRO2020-kilpailussa finalisteja arvioivat alan huiput. Tänä vuonna tuomaristoon on kutsuttu yli 15 uutta ammattilaista eri sidosryhmistä. Jokaiselle kutsu PRO-tuomariksi on kunnia-asia.

Teksti Mariaana Nelimarkka

 

Yksi uusista tuomareista on Laurea AMK:n restonomikoulutuksen kehittämispäällikkö Katri Korelin. Hän on PRO-opettaja-sarjassa 2019 palkitun Henry Lybäckin esimies, ja Lybäckistä puolestaan tuli espoolaiskoulun käyntikortti, jonka avulla on vuoden varrella markkinoitu monin tavoin laurealaista koulutusosaamista.

Nyt haussa ovat uudet potentiaaliset kilpailijat, jos mahdollista vielä kovemmat osaajat. Korelin uskoo, että kilpailusta tulee entistä kovatasoisempi, eikä tuomariston rooli tule olemaan helppo.

– Pitää olla hyvä mittaristo, miten tasavertaisesti arvioida kilpailijat, Korelin huomauttaa luottamustehtävästä otettuna.

Menestyksen eväänä Korelin pitää kykyä kohdata toinen ihminen.

– Missä tahansa sarjassa kaikki liittyy asiakkaaseen ja työympäristöön. Yksin ei kukaan ole mitään vaan nyt ja tulevaisuudessa menestyy esimerkillinen ja hyvä työkaveri, jolla on rautainen ammattitaito, positiivinen asenne ja avoin mieli, ja joka uskaltaa ottaa haasteita vastaan. Pitää osata kohdata toinen ihminen kokonaisuutena, Korelin summaa.

Vuorovaikutustaidot, myös digitaaliset, korostuvat yhä enemmän tulevaisuudessa.

– Palvelualalla puhumme vuorovaikutuksesta, jossa ihmiset hakevat elämyksiä ja kohtaamisia. Nämä vaativat tilannetajua ja kokemusta, jotta osaa toimia hetkessä luontevasti.

Oppilaitoksessa puhutaan paljon asenteista; alalle haetaan aina hyviä tyyppejä. Koulutus tuo perusvalmiudet ja Laurean ainutlaatuinen BarLaurea-living lab oppimis- ja kehittämisympäristö varmistaa, että kaikki restonomiopiskelijat pääsevät työskentelemään kahden opintojakson verran kokouspalvelussa, cateringissa, à la carte- ja henkilöstöravintolassa sekä kahvilassa. Lisäksi opiskelijat työskentelevät opintojensa aikana Laurean kumppaneiden, alan merkittävien toimijoiden kanssa, kymmenissä erilaisissa projekteissa kehittäen osaamistaan.

Kahvilakulttuurin ravisuttaja: alan ammattilaiset esiin

Espresso Housen toimitusjohtaja Anssi Thureson on innoissaan saatuaan kutsun liittyä PRO-tuomaristoon. Hän pitää PRO-gaalaa alan hienoimpana vuotuisena tapahtumana.

– On älyttömän hienoa, että nostetaan alan ammattilaisia esiin. Haluan olla mukana antamassa panostani, jotta alan arvostus ja näkyvyys lisääntyisivät, Thureson sanoo.

Thuresonin tausta on vähittäiskaupassa, missä hän oli mukana Lidlin tulossa Suomeen. Espresso Housea hän on vetänyt sen aloituksesta läh­tien, nelisen vuotta.

– Teemme kahvilakulttuurin saralla samaa muutosta, mitä on tapahtunut vähittäiskaupassa: ravisutamme olemassa olevia rakenteita ja tuomme uutta Suomeen. Erikoiskahveissa ja kahvilakulttuurissa on tapahtumassa sama muutos kuin erikoisoluiden ja pienpanimotuotteiden lisääntymisessä: kuluttajat haluavat laadukkaita vaihtoehtoja.

Thureson on ihastunut alan ammattitaitoon: hänellä on palveluksessaan yli 500 kahviammattilaista, baristoja kaikki. Yrityksen kasvuvauhti Suomessa on kova, kahviloita avataan yksi per kuukausi. Juttua kirjoitettaessa Espresso Houseja oli 43.

Kahvilabisnestä Thureson luonnehtii toimialan edelläkävijäksi.

– Nyt keskustellaan erityisesti ympäristöön vaikuttavista asioista kuten muovin vähentämisestä ja kasvisperäisten tuotteiden lisäämisestä valikoimaan. Tällaiset aiheet sekä trendit tulevat nopeasti, ja koko toimiala on murroksessa ja hyvä niin. Väitän, että meille vaatimukset ja toiveet tipahtavat nopeimmin koko toimialalla, sillä kahvilatoiminta myös kehittyy ja kasvaa nopeimmin. Lisäksi meillä asioivat vieraat arvostavat edelläkävijyyttä myös näissä asioissa.

Thuresonin arvion mukaan alalla pärjäävät toimijat, jotka tuovat innovaatioita ja kehittävät jatkuvasti omaa toimintaansa. Esimerkiksi proteiininlähteiden muuttuminen näkyy niin, että kaikki toimijat ovat lisänneet kasvisperäisiä tuotteita.

– Haasteena on laadukkuuden varmistaminen ja erilainen valmistus kuin mihin on totuttu. Tämä haastaa kaikki oppimaan uutta. Hienoa, miten upeita toimijoita kentälle on tullut muutamassa vuodessa. Uskon, että erikoistuminen omaan juttuun varmistaa laadun: jos on leveä ruokalista, on haasteellista varmistaa yksittäisen annoksen laatu, Thureson pohtii.

Ketterän kahvilakulttuurin vaalija korostaakin uutuuden ja kekseliäisyyden voimaa: miten nokkelasti osataan toimia; mitä uutta ja herättävää keksitään. PRO-finalisteja Thureson katsoo kuitenkin myös toisenlaisten lasien läpi:

– Palkinnonsaajissa on aina arvostettu kokemusta ja pitkäjänteisyyttä, sitä liputan. Arvostan pitkäkestoisia tähtiä, en tähdenlentoja. Kunnian­himo ja asenne ratkaisevat menestyksen PRO-kilpailussa, sen pystyy kyllä tulkitsemaan kilpailijoihin tutustuessa.

PRO-tuomaristo

 • Aki Käyhkö, Tuomariston puheenjohtaja, Toimitusjohtaja, Scandic Hotels Oy
 • Samuil Angelov, Puheenjohtaja, Suomen Sommelierit ry
 • Anu Arolaakso, Hankepäällikkö, Savon koulutuskuntayhtymä
 • Antti Asujamaa, Chef restaurateur, Ragu & Shelter
 • Greta Grönholm, Puheenjohtaja, FBSK
 • Harri HaviaJohtaja, Ravitsemiskaupan kehitys- ja konseptit, SOK majoitus- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus
 • Kristian Helanne, Ketjujohtaja, Food&Events – Restel tapahtumaravintolat
 • Markku Häiväläinen, Puheenjohtaja, Suomen Hovimestareiden Kilta ry
 • Ari Jokela, Toimitusjohtaja, Suomen Alkoholitukku
 • Janne Juvonen, Toimitusjohtaja, Voiveljet
 • Pertti Kallioinen, Yrittäjä, Bun2Bun
 • Jyrki Karppinen, Tuotantopäällikkö, Kymijoen Ravintopalvelut Oy
 • Joonas Keskinen, Kentän johtaja, Senior partner, Ravintolakolmio-konserni
 • Katri Korelin, Kehittämispäällikkö, Laurea-ammattikorkeakoulu
 • Toni Kostian, Keittiömestari, Ravintola Grön
 • Elina Lepomäki, Kansanedustaja, Suomen Eduskunta
 • Ulla Liukkonen, Puheenjohtaja, Suomen Keittiömestarit ry
 • Sanna Malaska, Palvelujohtaja, Arkea
 • Marjaana Manninen, Opetusneuvos, Opetushallitus
 • Mikko Paukkonen, Vice president, Kesko, Neste K
 • Antti Raunio, Toimitusjohtaja, Night People Group
 • Petri Salminen, Ravintolapalveluiden tuotejohtaja, ISS Palvelut
 • Anssi Thureson, Toimitusjohtaja, Espresso House Finland
 • Pirjo Vainio, Ruokapalvelujohtaja, Rauman kaupunki Ruokapalvelut