sarjat 2023
Ammattikeittiön työntekijä
MUKAUTUVA MONIOSAAJA – ammattikeittiön työntekijä tarttuu tuumasta toimeen
Pienistä palasista rakentuu suuri kokonaisuus. Ammattikeittiön taitava työntekijä muodostuu asiakkaalle tärkeäksi henkilöksi, joka näkee, tekee ja ennakoi. Lounashetken kiireys tai alkuillan rauhallinen hengähdys – jokaisella hetkellä on merkityksensä. Ammattikeittiön työntekijä helpottaa omalla osaamisellaan asiakkaan ruokailukokemusta ja luo mahdollisuuden hyvälle ja toimivalle työyhteisölle. Ammattikeittiön työntekijän työnkuvaan kuuluu monipuolinen kirjo erilaisia työtehtäviä, joiden pienimmätkin palaset vaativat osaajaltaan hyvää hallintakykyä sekä itsenäistä ongelmanratkaisutaitoa.
PRO-palkinnon arvoinen ammattilainen hahmottaa suuren kokonaiskuvan pyrkien työssään rakentamaan ympäristöstään jouhevampaa paitsi kollegoilleen, myös asiakkaille. Hän on sitoutunut työhönsä ja näkee tekemiensä työtehtävien tärkeyden. Hän on sulavasti osa ryhmää ja tarttuu ennakkoluulottomasti toimeen silloin kun muutos on välttämätön. Hän on omaperäinen, luova ja idearikas tekijä, joka sopeutuu työn muutoksiin ja haasteisiin.
Ehdota tässä sarjassa
• Keittiöapulainen, astianpesijä, ruuan annostelija, esivalmistelija, tarjoilija, muu palvelutyöntekijä.• Sairaalan, hoiva- ja palvelukodin, päiväkodin, oppilaitoksen, henkilöstöravintolan tai muun keittiön palvelupisteen työntekijä.• Edellä mainittuihin kohteisiin ostopalveluja myyvän yrityksen työntekijä.
Saarioinen Food Service – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
Ammattikeittiön kokki
NÄKIJÄ JA TEKIJÄ – ammattikeittiön kokki on toisinaan tiukankin budjetin taikuri
Makuja ja tunteita – taloudellisesti kannattavia valintoja ja ymmärrystä ympäristölleen – ammattikeittiön kokki on alan moniosaaja ja laajanäköinen ihmeidentekijä.
PRO-palkinnon arvoinen ammattikeittiön kokki osaa improvisoida ja tarttua toimeen. Hän innostuu työstään sekä ihmisistä valintojensa äärellä. Hän ymmärtää toiminnan taloudellisen puolen ennakoiden ja laskien sekä hävikkiä välttäen. Tiukan budjetin rajoissa kokkaaminen ajaa ammattikeittiön kokin mitä mielikuvituksellisimpiin ratkaisuihin luoden vaihtelevia ja ravitsemuksellisesti korkealaatuisia makuelämyksiä. PRO-patsaan pokkaava ammattikeittiön kokki on toiminut työssään jo vuosien ajan keräten itselleen vankan työkokemuksen ja näkemyksen alasta sekä sen kehityksestä. Hän on luova ja positiivinen, alastaan innostuva visionääri, joka ei pelkää ehdottaa uusiakin toimintatapoja. Hän tekee monipuolista, arvokasta työtä luoden asiakkaalleen hyvän ja mieleenpainuvan ja positiivisen kokemuksen.
Ehdota tässä sarjassa
- Sairaalan, palvelukeskuksen tai -talon, päiväkodin, oppilaitoksen tai henkilöstöravintolan keittiössä työskentelevä ammattikokki. Toimipiste voi tuottaa ruuan joko sisäisenä palveluna, tai toimia tulosta tekevänä yksikkönä.
Arla Pro– palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
Arla haluaa olla mukana palkitsemassa alan parhaita ammattilaisia sekä näin kannustaa kaikkia ammattikeittiön työntekijöitä kehittämään ja ylläpitämään arvokkaita taitoja ja tietoja, joita juuri tällä vaativalla alalla tarvitaan.
Ammattikeittiön päällikkö
KONSTAILEMATON KAPELLIMESTARI
Ammattikeittiön päällikkö on lähellä, mutta näkee kauas. PRO-tason päällikköä eivät hätkäytä isot linjat eikä suuri vastuu. Hän voi vastata yhden organisaation ravintolatoiminnasta tai koko ruokapalvelun johtamisesta. Hänellä on pitkä pinna ja timanttinen ongelmanratkaisutaito, kyky piirtää taloudelliset marginaalit ja rakentaa yhtä köyttä vetävä työyhteisö. Hän tietää, miten valmistetaan herkullista ruokaa tulostavoitteissa pysyen. Palkittavan päällikön pää pysyy kylmänä ja pannu kuumana, vaikka hänen tekemillään ratkaisuilla voi olla kauaskantoisia ravitsemuksellisia, yhteiskunnallisia sekä taloudellisia vaikutuksia. Ylivertainen ammattikeittiön päällikkö pitää huolta, että liiketoiminta on kannattavaa.
PRO-palkinnon arvoinen ammattikeittiön päällikkö on prosessiosaaja, vastuullinen ja rehti esimies, joka luo turvallisen, opettavaisen ja miellyttävän ympäristön työskentelylle. Hän ymmärtää roolinsa tärkeyden ja suhtautuu intohimoisesti ja arvokkaasti asemaansa päätöksentekijänä, vaalien asioita, joilla rakennetaan toimiva ja tasavertainen työympäristö. Hän ymmärtää ympäristöään ja asiakkaiden ja henkilöstön tyytyväisyyttä kartoittaen hän tietää aina, missä mennään. Palkittavan ammattikeittiön päällikön keittiöissä tunteet eivät kiehahtele, vaan etusijalla ovat työyhteisön tyytyväisyys, toimiva vuorovaikutus ja leppoisa työilmapiiri.
Ehdota tässä sarjassa
- Päiväkodissa, sairaalassa, hoiva- ja palvelukodissa tai oppilaitoksessa työskentelevää ammattikeittiön päällikköä
- Henkilöstöravintolan keittiöstä vastaavaa päällikköä
- Ruokapalvelun päällikköä/johtajaa
- Ateriapalvelun päällikköä/johtajaa
- Ateria- ja puhtauspalveluiden päällikköä/johtajaa
Unilever Food Solutions – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Ammattikeittiön päällikkö tuntee asiakkaansa, tiiminsä ja on ruoanvalmistusprosessien kivikova ammattilainen. Korkealaatuinen maistuva ruoka ja viihtyisä toimintaympäristö ovat hänelle kannattavan toiminnan kulmakiviä. Hän on moniosaaja, joka hallitsee myös henkilöstöjohtamisen ja viestinnän. PRO Ammattikeittiön päällikkö katsoo rohkeasti eteenpäin ja kehittää koko alaa omalla esimerkillään. Unilever Food Solutions on tulevaisuuden vastuullisen ruoan asiantuntija ja iso muutos lähtee ammattikeittiöistä rohkeiden tekijöiden toimesta."
Ravintolapäällikkö
RASKAANSARJAN AMMATTILAINEN – raudankova ravintolapäällikkö
PRO-palkittava ravintolapäällikkö taitaa vuoropuhelun niin yhteistyökumppaneiden kuin työntekijöiden ja asiakkaidenkin välillä. Hän innostaa ja inspiroi saaden työyhteisön tarttumaan työntekoon kollektiivisena kokemuksena. Hän on ammattitaitoinen ja vastuullinen tekijä, joka vaalii luottamusta ja yhteisymmärrystä. Hän puhuu ja kuuntelee, kirjoittaa ja viestii – ollen aina siellä, missä häntä milloinkin tarvitaan.
PRO-palkinnon arvoinen ravintolapäällikkö tuntee alansa kaikki kulmat – sen onnistumiset ja haasteet, uhat ja mahdollisuudet. Hän kehittää ja kehittyy, uskaltaa katsoa ja kokeilla saaden ihmiset ympärillään mukaan hurmokseen. Hän on luottamuksen arvoinen työystävä, jonka tietämyksen varaan voi aina laskea. Palkinnon saavalla ravintolapäälliköllä on pitkä työkokemus alalta tai vastaavasti näkemystä monista erilaisista paikoista. Hän johtaa salia itsevarmasti ja arvokkaasti kunnioittaen asiakkaita ja työtovereitaan.
Ehdota tässä sarjassa
- Toimii kaupallisen ravintolan salin esimiehenä, ohjaten tarjoilijoiden työtä, asiakaspalvelua ja anniskelua.
- Hovimestarille ja Sommelierille on oma sarjansa.
Eezy – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
”Eezy on hotelli- ja ravintola-alan merkittävin ja suurin toimija, joka työllistää vuosittain tuhansia raudankovia alan osaajia. Eezy kehittää toimialaa vastuullisesti ja arvostaa ennen kaikkea sitoutuneita tekijöitä. Yrityksenä katsomme, kehitymme ja kokeilemme rohkeasti sekä työllistämme etelän kesäterasseilta Lapin tuntureille. Haluamme palkita itsemme kaltaisen raskaansarjan ravintolataiturin, joka tuntee Eezyn ohella kattavasti Suomen ravintolat.”
Ammattikeittiön tuotekehittäjä
KOKEILIJA, KEKSIJÄ, TUOTEKEHITTÄJÄ
Vuonna 2020 luodussa PRO-sarjassa etsitään ammattikeittiön rohkeaa tuotekehittäjää, jonka työn tuloksena syntyy täysin uusia tuotteita tai merkittäviä parannuksia nykyisiin. Hakemamme henkilö katsoo asioita tuorein silmin ja näkee laatikon ulkopuolelle. Innovatiivinen kehitystyötä eteenpäin luotsaava taituri lähestyy työtään asiakkaiden tarpeiden kautta.
Palkinnon saaja tietää, miten käynnistää tuotekehitysprojekti, mitä se vaatii ja miten se etenee. Hän tekee kauaskantoisia ratkaisuja ja ottaa niissä huomioon tuotteiden kilpailukyvyn ja yleisen markkinatilanteen. Etsimämme henkilö kehittää itse tuotteita, materiaaleja, menetelmiä, palveluita tai prosesseja tai johtaa tuotekehitystiimiä. Tuotekehittäjä räätälöi notkeasti vastaukset yrityksen sisäiseen täsmäkysyntään tai yksittäisen asiakkaan tarpeisiin. Tuotekehittäjä on aktiivinen edelläkävijä, joka tekee ideasta kannattavan tuotteen ja hallitsee prosessiin liittyvät tehtävät aina taustatutkimuksesta tuotteen käyttöönottoon. Rohkea visionääri ymmärtää asiakkaan ja toimintaympäristön odotukset nyt ja tulevaisuudessa. Etsimämme suunnannäyttäjä kokeilee ennakkoluulottomasti ja keksii, miten asiat tehdään paremmin.
Ehdota tässä sarjassa
- Ammattikeittiössä toimivaa tuotekehittäjää, joka toimii itsenäisesti, osana tiimiä, asiakasrajapinnassa tai vastaa itsenäisesti tiimin kehitystyöstä. Ammattikeittiön tuotekehittäjä on monitaitoinen osaaja, joka tuntee ruuanvalmistuksen prosessit ja toimintaympäristön vaatimukset sekä ymmärtää tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet.
GB Foods Suomi – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
Asenne ja innovatiivisuus ratkaisevat
"Pandemia-aika aiheutti paljon negatiivisia asioita, mutta samalla se antoi uusia mahdollisuuksia ravintoloille, laajensi ajatusmaailmaa ja näytti koko muulle yhteiskunnalle, miten nopeasti ala saa aikaan innovatiivisia ratkaisuja. IsoMitan tuotteet mahdollistavat erilaiset ratkaisut ja valmistustavat sekä luovat monia mahdollisuuksia säilyvyytensä ja monikäyttöisyytensä ansiosta."
Ravintolan asiakaspalvelija
MIELEENPAINUVIA KOHTAAMISIA – hyvä asiakaspalvelija on läsnä hetkessä
Asiakkaan kohtaaminen alkaa ensimmäisestä hymystä ja tervehdyksestä – toisinaan jo puhelimen välityksellä. Taitava asiakaspalvelija on hyväntahtoinen ja myötätuntoinen – sosiaalinen sanankäyttäjä, jolla on kyky ymmärtää muita ihmisiä. Hän priorisoi ja ennakoi kuljettaen asiakkaansa sulavasti kohti elämykseksi rakentuvaa ruokailuhetkeä. Ammattitaitoinen asiakaspalvelija luo puitteet, jossa asiakas voi rentoutua ja rauhoittua vaalien sitä arvokasta aikaa, joita ravintolahetkiin suodaan. Kiitoksen arvoinen ammattilainen törmää haasteisiin, mutta selviää niistä, vaikka joskus tulisikin hieman kompuroitua. Hän on reipas ja oma-aloitteinen, ympäristöä ja vallitsevia tilanteita ymmärtävä tekijä, joka muistaa positiivisen asenteen merkityksen. Hän on omaperäinen ja erottuva hahmo, jonka luokse palaa hyvillä mielin.
PRO-patsaan arvoinen asiakaspalvelija on hyvä tyyppi ja taitava työssään. Hänellä on kokemusta jo useammasta työpaikasta, tai useammalta työvuodelta. Hän on utelias ja alituiseen kiinnostunut ruoka-alan muutoksista ja trendeistä. Hän tuntee asiakkaidensa tarpeet ja haluaa olla läsnä.
Ehdota tässä sarjassa
- Tarjoilija, muu asiakaspalvelija, vuokratyöntekijä, ekstraaja.
Oy Gustav Paulig Ab – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Ravintolan asiakaspalvelija on henkilö, joka vaikuttaa keskeisesti asiakaskokemukseen, laatumielikuvaan sekä asiakkaan ostopäätöksiin. Kahvi on kuin viini; Paulig haluaa kiinnittää alan mielenkiintoa tarjotun kahvin laatuun ja kahvivalikoiman monipuolisuuteen sekä suhtautumaan tinkimättömällä ammattitaidolla ja ylpeydellä niin kahvin kuin ruoan valmistukseen."
Ravintolan kokki
MAKUJEN MAESTRO – tarkkasilmäinen taiteilija
Makuja, visuaalisuutta ja luovaa kokeilunhalua – ravintolan kokki on ympäristöään ymmärtävä taiteilija, joka ei epäröi käyttää myös väripalettinsa omaperäisimpiä sävyjä. Luovuuttaan vaaliva kokki ei pelkää lähestyä ruokailijaa ja pukea sanoiksi annoksensa syvimmän olemuksen. Palkinnon arvoinen ravintolan kokki on mielikuvitukseltaan rikas visionääri, oli hänen työpaikkansa sitten fine diningin tai arkisemman ja nopeamman ruokailun puolella. Hän ymmärtää myös alan liiketoiminnallisen puolen ja tietää, miten toimia taloudellisesti. Siisteyden ja hygienian ylläpito tulevat häneltä selkärangasta, eikä hän pelkää pohtia rakentavasti tietä, joka tekee hänen työstään entistä onnistuneempaa. PRO-palkinnon arvoinen ravintolan kokki on toiminut työssään vähintään viiden vuoden ajan keräten aineettomaksi pääomakseen suuren määrän tietoa ja tarinoita sekä niitä makuja, jotka saavat ihmisen palaamaan yhä uudelleen hänen annostensa äärelle. Hän ymmärtää raaka-aineiden arvon sekä tiedostaa valinnat, joilla hävikkiä minimoidaan. Uudet trendit ja raaka-aineet pitävät ravintolan kokin vireessä. Vaikka hän tuntee klassikot, tietää hän tien myös modernimpiin makumaailmoihin. Ehdota tässä sarjassaKaikille avoimessa kaupallisessa ravintolassa työskentelevä ammattikokki.
Ehdota tässä sarjassa
- Kaikille avoimessa kaupallisessa ravintolassa työskentelevä ammattikokki.
Atria Food Service – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Ravintolakokit ovat parhaita kotimaisen ruokakulttuurimme edistäjiä niin Suomessa kuin ulkomailla. Ammattitaidon lisäksi tarvitaan laadukkaita raaka-aineita. Hänellä on kyltymätön tiedonjano raaka-aineita ja niiden alkuperää kohtaan sekä laadun suhteen hän on tinkimätön. Lopputuloksena aidosti hyvä ruoka, parempi mieli."
Ravintolan keittiöpäällikkö tai -mestari
KEITTIÖN KAPTEENI
Näkijä ja tekijä, alansa ymmärtäjä. Keittiöpäällikkö tai -mestari on ravintolakeittiön suunnannäyttäjä. Hän johtaa henkilökuntaa ja keittiön toimintaa varmalla otteella tarjoten tekijöille mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa. Keittiöpäällikkö tai -mestari on esikuvallinen suunnannäyttäjä, jolla on tietoa ja taitoa keskustella alan vaikuttajien kanssa muutoksista sekä niiden kohtaamisesta. Hän tuntee alansa läpikotaisin, siitä luovasti ja intohimoisesti innostuen.
PRO-palkinnon arvoinen keittiöpäällikkö tai -mestari on kunnianhimoinen ammattilainen, joka janoaa tietoa ja ymmärrystä alan muutoksiin ja historiaan. Hän herättää kollegoissaan sekä alaisissaan arvostusta ja luottamusta luoden puitteet turvalliselle ja kehittävälle työyhteisölle. Hänellä on jykevä kyky nähdä toiminnan tuloksellisuus ja keinot päästä toivottuihin tavoitteisiin. Hänellä on vähintään viiden vuoden kokemus alansa johtotehtävistä sekä kyky käyttää vaalimaansa tietoa käytännön toimissa.
Ehdota tässä sarjassa
- Kaikille avoimessa kaupallisessa ravintolassa työskentelevä keittiömestari tai keittiöpäällikkö.
Kalatukku E. Eriksson – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Kalatukku E. Eriksson on aktiivisesti mukana ravintola-alan kehitystyössä. Kala on trendituote ja intohimomme on kehittää kalatuotteita yhdessä ravintola-alan ammattilaisten kanssa."
Hovimestari / Sommelier
MAKUJEN MOZART
Hänhän on kuin Beethoven tai Mozart! Ajaton ja viisas, ainutlaatuinen. Sommelierit ja hovimestarit ovat perinteikkään palvelukulttuurin taitajia. Inhimillinen osaaja, joka osaa lukea tilanteita ja ihmisiä tehden kokemuksista elämyksiä. Asiakaskohtaamisten aatelinen osaa puhua ja nähdä, kuunnellakin. Kokemuksen koulima tilanteenlukija osaa kulkea sulavasti asiakasryhmästä toiseen, palvellen jokaista ihmistä omanlaisena kertomuksenaan. Hän lukee tilanteita – tarinoi, silloin kun tarinoita kaivataan tai tiivistää, jos seurue niin toivoo. PRO-palkinnon arvoinen sommelier ymmärtää hankintojen ja varaston arvon päälle vaalien tuotteita niiden säilyvyyttä ymmärtäen. Tilanne kuin tilanne, hän on ihminen ihmiselle.
Ehdota tässä sarjassa
- Kaikille avoimen kaupallisen ravintolan perinteikkään palvelukulttuurin taitajia ja viiniasiantuntijoita.
Valio Aimo – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Ravintolan hovimestari/sommelier pitää huolta ja varmistaa, että asiakaskokemus on aina onnistunut ja mieleenpainuva. Valiolle alan paras asiakaskokemus on ollut jo pitkään tärkeä menestystekijä. Siksi onkin hienoa, että saamme jakaa tämän sarjan palkinnon ravintola-elämyksen asiakaskokemuksessa avainroolissa olevalle henkilölle. PRO-finalisti osaa taidokkaasti yhdistää ruoan ja juoman huomioiden kunkin seurueen tarpeet. Hän osaa myös ylläpitää innostusta ja hyvää henkeä tiimissään. Tätä tarvitaan huipputason palvelun aikaansaamiseksi. Onnistunut ravintolakäynti on elämys ja tuottaa mielihyvää. Voidaankin sanoa, että PRO-palkinnosta kamppailevat hovimestari/sommelierit ovat myös - Paremman elämän palveluksessa."
Baarimestari
ELÄMYSTEN VISIONÄÄRI
Uusien juomatrendien kasvattaessa kuluttajien tietämystä, sulautuu taitava baarimestari entistä jouhevammin keskusteluun. Juoma-alan huippuosaaja kehittää uutta ja varioi vanhaa. Hän on arvostettu ja luotettu ystävä ja muuntautumiskykyinen taitaja, joka vaalii omaa kehitystään, pysymällä alituisen kiinnostuneena alansa kehityksestä. Hän tuntee anniskelualan lainsäädännöt sekä puitteet ja osaa elävöittää omaa ympäristöään uusimpien tyylisuuntausten innoittamana. Hän ymmärtää ja kuulee asiakasta ja on inhimillisesti läsnä. Hän on kustannustehokas ammattilainen, joka osaa seurata varaston liikkeitä ja myydä sen mukaisesti. Hän jaksaa hymyillä, keskustella ja nähdä ihmisen edessään.
Ehdota tässä sarjassa
- Kaupallisessa ravintolassa työskentelevä baarimestari.
Hartwall – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
Kahvilan työntekijä
PULLANTUOKSUINEN PIONEERI
Kahvin tuoksu, puheensorina tai pysähtynyt hetki. Kahvilassa kohdataan ystäviä, vietetään aikaa omien ajatusten kanssa ja tehdään töitä. Monipuolinen, vaihtuvaliikkeinen ympäristö tarvitsee tekijöikseen joustavia näkijöitä, jotka ymmärtävät ihmisten erilaiset tarpeet. Kiireessä vaaditaan notkeaa näppäryyttä, jotta jono pysyisi liikkeessä, kun taas rauhallisia hetkiä vaalitaan hyvillä ajatuksenvaihdoilla. Kahvilan työntekijän ammattitaito näkyy varmana palveluasenteena silloinkin, kun kiire käy hektisemmäksi. Ammattilainen tuntee alansa ja asiakkaansa. Hän kertoo ja kuuntelee, kehittelee tai tarttuu klassikkoon. Hän on ymmärtäväinen ja hyväntuulinen henkilö, jonka tiskille palaa aina uudelleen.
PRO-palkinnon arvoinen kahvila-ammattilainen tuntee maidot, kahvit, teet sekä erityisruokavalioiden vaateet. Kahvila-alan ammattilainen seuraa vallitsevia trendejä, tarttuu uteliaasti uudistuksiin ja kehittää itseään koulutuksilla. Hänellä on kokemusta useasta työpaikasta tai useammalta työvuodelta. Hän tietää asenteen ratkaisevan, ja vaalii jokaista kohtaamista iloisella, hyväntahtoisella asenteellaan, tehden kahvihetkestä aina hieman paremman kokemuksen.
Ehdota tässä sarjassa
- Kahvilan työntekijä, kahvila-ravintolan työntekijä, luottoekstraaja, yrityksen, kunnan tai ketjun työntekijä.
Lantmännen Unibake – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Mieleenpainuva kahvihetki syntyy laadukkaan valikoiman sekä aidon palvelun voimalla. Kahvilan kiireessä tarvitaan suurta sydäntä kohdata jokainen asiakas yksilöinä, kykyä pitää huolta jokaisesta yksityiskohdasta palveluympäristössä sekä huolehtia tuotelaadusta aamusta iltaan. Parhaan kahvilan työntekijän valtteja ovat aitous, vahva osaaminen ja esimerkin näyttäminen kollegoille."
Opettaja
TIETÄ VIITOITTAVA TARINANKERTOJA
Se kertoo, joka tietää. Alansa tunteva opettaja jättää oppilaisiin muistijäljen, jonka viisauksiin palataan vielä vuosien jälkeenkin. Hyvä opettaja herättää kipinän ja tiedonjanon.
PRO-palkinnon lunastava tekijä on viisas ja reilu esikuva, joka saa hankalatkin aiheet kuulostamaan kiinnostavalta. Hän on tasavertainen ja inhimillinen ja osaa nähdä yksilöiden erilaiset oppimistavat. Hänellä on valistunutta kokemusta ja näkemystä, taitoa kertoa tarinoita ja poimia esiin niitä taitoja, jotka auttavat työllistymisessä.
PRO-opettaja on opettajakoulutuksen suorittanut taitaja, jonka opit todella jäävät mieleen. Hän innostaa oppilaansa kohtaamaan tulevaisuuden haasteet luottavaisesti, oli puhe sitten kestävästä kehityksestä tai muuttuvasta työelämästä. Esimerkillinen opettaja on alastaan kiinnostunut ja itsekin utelias oppimaan uutta. Hän on helposti lähestyttävä ja maltillinen sekä vilpittömästi kiinnostunut löytämään vastaukset vaikeimpiinkin kysymyksiin.
Ehdota tässä sarjassa
- Käytännössä kannatuksensa hankkinut tai koulutuksen suorittanut suurkeittiö-, hotelli- ja ravintola-alan oppilaitoksessa opetustyössä toimiva henkilö.
Staffpoint – palkitsemassa hyvästä työstä PRO 2023
"StaffPoint toimii vahvana sidoslinkkinä oppilaitosten, opettajien ja asiakaskunnan välillä. Viestintä "kentän" ja opettajien välillä on erittäin tärkeää, koska oppilaitosten on hyvä pysyä mukana työelämän muutoksissa ja samanaikaisesti työelämässä on tärkeää ymmärtää opetuksen sisältöä.
StaffPoint haluaa olla nostamassa esiin opettajia, joilla on intohimoinen suhtautuminen niin ammattiinsa kuin horeca-alaankin. Parhaimmillaan hän on innostava ja aktivoiva, lisäksi hänellä on kyky saada oppilaat uskomaan omaan osaamiseensa. Opettajilla on tärkeä rooli sekä ammattitaidon säilyttämisessä että kehittämisessä myös tulevaisuudessa."
Vastuullisuus
VASTUULLISUUS EI OLE PÄÄMÄÄRÄ – se on matka
Vastuullisuuspalkinto myönnetään taholle, joka tekee erityistä työtä kestävän kehityksen periaatteiden edistämisessä horeca-alalla. Millaisen maailman me jätämme jälkeemme? Millaisia valintoja meidän kannattaa työssämme tehdä?
Vastuullinen ammattilainen näkee työelämän valintojen eettiset ja ekologiset vaikutukset. Hän ymmärtää kestävän kehityksen ja vastuullisuuden käsitteet hyvin laaja-alaisesti ja tuo tietonsa myös käytäntöön. Oli kyse sitten luomutuotteiden käytöstä, lähituotetun ruoan suosimisesta, tuotantoeläinten olojen kohentamisesta, energiatehokkuuden vaalimisesta tai sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, vastuullinen tekijä löytää tien toimia oikein.
PRO-palkinnon lunastava taho kykenee näkemään oman toimintansa osana suurempaa kokonaiskuvaa ja tuntee voimakasta halua vaikuttaa valinnoillaan. Tässä sarjassa PRO-tuomaristo päättää palkinnon saajan, mutta muista sarjoista poiketen erikseen kutsuttu raati valitsee finalistit.
Ehdota tässä sarjassa
- Ammattikeittiön, ravintolan tai kahvilan toimija, joka edistää erityisellä tavalla vastuullisia työtapoja omalla toimialallaan.
- Henkilö tai tiimi, joka edistää ekologisuutta, eettisyyttä ja kestävää kehitystä horeca-alalla.
Midsona – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Midsona on ollut mukana PRO-gaalassa Vastuullisuus-sarjan luomisesta lähtien. Sarja on kehittynyt hyvin laaja-alaiseksi vastuullisuuden mittariksi: enää ei puhuta pelkästä luomuruuasta tai ruokahävikistä, vaan mukaan on tullut myös mm. sosiaalinen vastuu. Vastuullisuus ei rajoitu vain keittiöön. Midsona haluaa tarjota omien puhtaiden luomuraaka-aineiden kautta asiakkailleen mahdollisuuden vaikuttaa sekä kuluttajien että luonnon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Me yhdessä varmistamme vastuullisen ja paremman tulevaisuuden meille kaikille."
Yrittäjä
ORJUMATON JA ROHKEA – vilpitön ja viisas
PRO-palkinnon pokkaava yrittäjä uskaltaa yrittää. Hän kehittää kiinnostavaa ja inspiroivaa liiketoimintaa tuoden mukanaan omannäköisensä panoksen koko horeca-alalle. Hän edesauttaa suomalaisen ruokakulttuurin kehitystä tarjoten asiakkailleen kiinnostavia ja kutsuvia mahdollisuuksia.
Voiton arvoinen yrittäjä on reilu ja luotettava, tarkkanäköinen tekijä, joka uskaltaa unelmoida isosti. Hän ymmärtää yhteiskunnallisen vastuunsa ja tuntee pyyteetöntä kiinnostusta alaansa kohtaan. Hän ei pelkää haasteita eikä murru vastoinkäymistenkään äärellä. Voimakastahtoinen yrittäjä analysoi ja katsoo sekä osaa suhtautua myös virheiden korjaamiseen. Hän ymmärtää alan liiketoiminnallisia koukeroita rakentaen taloudellisesti kannattavaa kokonaisuutta. Osaava yrittäjä ymmärtää yhteisön tärkeyden vaalien työntekijöidensä työhyvinvointia ja tyytyväisyyttä. Hän on auttavainen ja rento, ihmisläheinen tekijä, joka ei pelkää uudistumista. Hän haluaa vaalia elämyksiä ja suuria tunteita sekä luoda tarinoita, joista riittää puhuttavaa vielä pitkäksi aikaa.
Ehdota tässä sarjassa
- Horeca-alalla toimiva yrittäjä, kuten raaka-ainetoimittaja tai ravintoloitsija. Hän voi olla yrityksensä ainoa työntekijä tai pyörittää kokonaista ketjua.
Barona – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Barona ylpeänä sponsoroi yrittäjä-sarjaa. Suomessa on tuskin ollut viime vuosikymmeninä haastavampaa aikaa olla ravintola-alan yrittäjä kuin vuonna 2020. Silti maa on täynnä uskomattomia tarinoita sisukkaista, uudistamishaluisista ja sopeutuvista yrittäjistä. He ovat omalla toiminnallaan pitäneet alan elossa."
Innovaatio
INNOVAATTORI LUO IHMEEN
Innovaatio on askel eteenpäin. Se on kykyä nähdä ja uskallusta yrittää. Tässä sarjassa palkitaan toimialaa merkittävästi eteenpäin vievä innovaatio. Innovaatio voi olla uusi toimintatapa, selkeälinjainen uudistus, palvelu tai tuote, teknologia tai liikeidea. Se on jotakin uutta ja mullistavaa.
PRO-palkinnon arvoisen innovaation takana on idearikas innovaattori, jolla on rohkeutta mahdollistaa muutosta omalla toiminnallaan. Innovaatioiden takaa löytyy uudistumiseen myötämielisesti suhtautuva organisaatio, joka haluaa toiminnallaan uurtaa uusia, ennen kulkemattomia uria. Innovaatio muuttaa meitä. Koskettaa, tai vaikuttaa – tekee tulevaisuudesta aina aavistuksen verran parempaa. Rohkea innovaattori katsoo eteenpäin ja ymmärtää muutoksen hyödyt.
Ehdota tässä sarjassa
- Henkilöä, tiimiä tai yritystä, joka on muuttanut toimialan tai yhteisön toimintatapoja tai kehittänyt mullistavan idean tai tuotteen, jolla luoda menestystä bisnekseen.
Kespro – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Kautta aikojen on syntynyt oivalluksia, jotka kehittävät food service -alaa. Kespro haluaa olla PRO-kilpailun Innovaatio-sarjalla kannustamassa ja antamassa tukea ja tunnustusta alan kehittäjille. Innovatiiviset toimijat ovat asiastaan innostuneita ja sille omistautuneita. Innovaatiot ja innovaattorit vievät food service -alaa eteenpäin luoden uutta liiketoimintaa, uusia konsepteja ja uusia ansaintamahdollisuuksia.
Poikkeuksellinen aika on osoittanut, että horeca-alalla on vahvaa innovatiivisuutta ja uskallusta kokeilla uusia tapoja tehdä ja luoda liiketoimintaa. Kespro haluaa kannustaa tämän innovatiivisen otteen jatkamista ja food service -alan kehittämistä aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti edelleen."
Tulokas
Perinteisesti PRO-palkinnonovat ansainneet alalla jo pitkään työskennelleet huippujenhuiput. Joka vuosi ehdolle tulee myös osaamisensa lyhyessä ajassa osoittaneita nuorempia ammattilaisia. Uutena palkintona tuomaristo valitsee vuonna 2023 näistä tulokkaista yhden palkittavan. Tavoitteena on kiinnittää huomiota siihen, miten hieno palveluala on: voit edetä nopeasti ja näyttää kyntesi vain muutamassa vuodessa, kun asenne on oikea ja nälkä kova. Toisaalta alan eri tehtävissä voi rakentaa monipolvisen uran.
Sarjaan voi asettaa ehdokkaita kaikista alan erilaisistatoimipisteistä ja -tehtävistä. Tuomaristo voi halutessaan nostaa PRO Tulokas -finalistiksi ehdokkaita kaikkien sarjojen finalisteista.
Ehdota tässä sarjassa
-
Henkilöä, joka on osoittanut poikkeuksellista ammattitaitoa jo lyhyemmässä ajassa. Sarjaan voi asettaa ehdokkaita kaikista alan erilaisista toimipisteistä ja -tehtävistä.
Reinin Liha - palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
Lehdistön palkinto
Lehdistö palkitsee vuosittain yhden kaikista 45:stä PRO-finalistista. Lehdistön tehtävä on vaativa, heidän tehtävänään on löytää ”yksi ylitse muiden” ja perustella valintansa. Lehdistö raati on koottu horeca-toimialasta, ruoasta ja juomista kirjoittavista lehdistön edustajista. Lehdistön raatiin kutsutaan vuosittain 6-8 edustajaa. Palkinto on jaettu jo yhdeksän kertaa. Vuoden 2020 raatiin on kutsuttu mm. Mediatalo Keskisuomalainen, A-Lehdet, Maaseudun Tulevaisuus, Ilta-Sanomat, Iltalehti, HS.
Staria – palkitsemassa hyvin tehdystä työstä PRO 2023
"Starialle on tärkeää olla mukana PRO-gaalassa. Haluamme palvella entistä paremmin ravintola-alaa tarjoamalla taloushallinnon osaamisen, automatisoidut järjestelmät ja osaavat ammattilaiset, joiden avulla tuloksenteko helpottuu. Toteutamme talous-, palkkahallinto- ja järjestelmähankkeita sekä robotiikka- ja tekoälyhankkeita yrityksille, joiden joukossa on useita menestyviä, eri kokoisia ravintola-alan toimijoita. Asiakkaitamme ovat mm. Noho Partners, We Are Group, Kanresta ja Arnolds."